Până în urmă cu câțiva ani nu știam despre semințele de chia, dar mi-au fost recomandate de către un amic cu mare experiență în nutriție și sport.
Am aflat că au conținut mare de fibre, acizi grași Omega 3 și sunt bogate în proteine de înaltă calitate, minerale esențiale și antioxidanți.
Semințele de chia sunt bogate în vitamine și minerale, precum magneziu, fosfor, fier, seleniu și calciu.
La ce ajută semințele de chia
Ajută la pierderea în greutate
Datorită conținutului crescut de fibre insolubile, acestea își măresc volumul în stomac, dând senzația de sațietate. Conținutul de proteine de asemenea ajută la amânarea senzației de foame timp de câteva ore, astel că nu vei fi tentat să mănânci mai mult decât ai nevoie.
Contribuie la creșterea nivelului de energie
Studiile au arătat că prin adăugarea semințelor de chia în dieta ta zilnică, vei reduce nivelul grăsimii viscerale și implicit al celei abdominale. De asemenea, acestea te vor ajuta să consumi mai puțin zahăr, reducând semnificativ pofta de dulce. Un alt avantaj este faptul că sunt bogate în carbohidrați cu indice glicemic mic, ceea ce înseamnă că vor reprezenta o sursă de energie pe tot parcursul antrenamentului tău.
Ajută la creșterea masei musculare slabe
Semințele de chia sunt una dintre principalele surse de proteine vegetale. În plus, ele sunt recomandate persoanelor care vor să își crească masa musculară slabă, să ardă grăsime și să își regleze nivelul de zahăr din sânge. Fiind bogate în zinc, acestea ajută corpul tău să producă leptina, care este hormonul cheie când vine vorba de reglarea apetitului .
Reglează tranzitul intestinal
Printr-un aport de aproximativ 11 grame de fibre per 28 grame de semințe ( aproximativ 2 linguri ), acestea ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și echilibrarea nivelului de insulină. De asemenea, fibrele insolubile au un rol esențial în reglarea tranzitului intestinal. Odată consumate, semințele se transformă în stomac într-o gelatină, prin mărirea volumului de aproximativ 10 ori. Astfel, acestea ajută la o mai bună hidratare și îmbunătățesc absorbția electroliților.
Protejează inima
Datorită aportului de acizi grași Omega 3, acestea au un rol antiinflamator, reglează nivelul colesterolului din sânge și reduc tensiunea arterială. Prin conținutul bogat în acid linoleic, corpul absoarbe mai bine vitaminele A, D, E și K.