Oferte all inclusive

Azi dimineață, la radio, Cătălin Striblea discuta în studio cu colegii săi despre cât de greu este să te abții să nu mănânci prostii din abundența mâncărurilor de la all inclusive.

Discuția a pornit de la un articol scris de către Simona Tivadar, a cărei carte tocmai o citesc în această perioadă, motiv pentru care subiectul mi-a și atras atenția.

Pe scurt, Simona Tivadar, care este medic primar specializat în diabet, nutriție și boli metabolice, povestește cu umor cum se îndoapă turiștii la hotelul la care este cazată (sau a fost).

” Cartofii prăjiți deschid micul dejun, că doar ce taie mai bine greața, dimineața, decât ochiurile cu bacon, fasole și cartofi prăjiți? Poate 50 de feluri de patiserie și biscuiți. Sau 15 feluri de salamuri, chorizo și brânzeturi, că doar n-o să lase negustate atâtea bunătăți! Cu multă pâine. Si unt, normal, altfel nu alunecă pe gât. De trei-patru ori se umplu ochi farfuriile, adult sau copil (că oricum nu mai faci diferența după 12 ani, au același volum). Sigur, există și cei care cunosc doar felul de mîncare numit cereale- de preferință mizerabile- cu lapte; iar copiii lor mănîncă la fel și au aceeași nuanță verzuie a pielii, în ciuda zilelor de plajă”, scrie Simona Tivadar pe pagina ei de Facebook.

Eu mă feresc de ofertele all inclusive ca dracul de tămâie. Nu sunt ipocrit, nu susțin că nu ai avea ce să mănânci sănătos, dar mi se pare că plătești niște bani pentru niște lanțuri care te țin pe loc.

În primul rând, nu mai ai libertatea de a te mișca în voie. Eu și familia mea suntem genul de turiști cărora ne place să explorăm, să plecăm dis de dimineață și să ne întoarcem în camera de hotel seara. Dar all inclusive-ul te vrea acolo, la fața locului. Îți dă să mănânci dimineața, la prânz și seara, iar între te îmbie cu gustărele și băuturi. Are planuri și pentru copiii tăi, îi îndoapă și pe ei cu mâncare și îi ține ocupați cu tot felul de activități, borne ce separă mesele de momentele de repaos.

Nu, vacanța pentru mine trebuie să fie mișcare, locuri cât mai neturistice și sălbatice, explorare.

Cătălin Striblea, un jurnalist care mi-e simpatic, este genul de turist (cred) căruia îi place ca în vacanță să se relaxeze, să stea, să lenevească și să fie servit. Normal că îi este greu să se abțină de la bunătăți, așa cum el însuși mărturisea în emisiunea radiofonică de dimineață. ”Câte puțin din toate”, îi țineau isonul colegii săi. Da, câte puțin din toate, uite așa se adună kilogramele.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

This will close in 0 seconds