Am o mare nedumerire, ce strigi la un concurs de mountain bike când vrei să depăşeşti pe cineva din faţa ta? Eu, de obicei, când vreau să depăşesc prin stânga strig “stânga!” şi când vreau să depăşesc prin dreapta strig “dreapta!”.

Se pare că sunt în eroare, că nu se face aşa.

Tocmai am citit în regulamentul de la concursul Ziua B, de la Riders Club, următoarele:

În cazul oricărei depăşiri, comunicarea trebuie să fie cât mai clară între cei doi rideri. Cel care depăşeşte are obligaţia să anunţe intenţia de a depăşi Strigând “STÂNGA” îl anunţi pe cel din faţă că vii pe partea stângă.

Srigând “DREAPTA” îl anunţi pe cel din faţă că vei depăşi pe partea stângă.

Am citit asta în ghidul concursului.

Ca să complic şi mai mult lucrurile, am pus această problemă unei persoane din afara sistemului, ca să zic aşa, care nu a mai participat până acum la vreun concurs de mountain bike. Mi-a spus că dacă ar auzi “stânga” ar lua-o la stânga :). Deci, cum facem?

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

8 thoughts on “Ce strigi când depăşeşti la un concurs de mountain bike?”
  1. Eu strig…stai pe stanga sau stai acolo…depinde de caz. Noroc ca nu depasesc mult 🙂

  2. 🙂 Eu le am cu stanga si dreapta, adica imi ia putin timp sa-mi dau seama care e stanga si care e dreapta (ma gandesc cu care mana scriu). Atunci cand mi se striga din spate stanga/dreapta, eu imi tin linia si las loc sa ma depaseasca pe ambele parti. Pe de alta parte, atunci cand eu insumi depasesc, de obicei strig “USOR”. Acum 2-3 ani la Maratonul Vinului am strigat dreapta si am depasit prin stanga, iar cel pe care l-am depasit mi-a strigat inapoi “Voiai sa zici stanga, nu?” Mi-am cerut scuze ridicand prieteneste mana in urma mea 🙂

  3. Dilema asta exista in toata lumea. In SUA obisnuiam sa strig “on your left” cand depaseam prin stanga. Experienta (>9ani) in RO m-a invatat ca un “ATENTIE!” sau “Hop-hop!” functioneaza cel mai bine. Alte formule sunt prea lungi sau nu dau timp de reactie.

  4. Eu spun deobicei exact ce vreau si anume stai pe loc :))

    Ca idee hop-hop se foloseste ca sa iti atraga atentia si sa fii mai alert. El sw mai foloswste si pentru a anunta pe cei din spate sa fie atenti ca vei frana fiind un obstacol în fata.

  5. Eu strig: “Trec prin stânga!”, respectiv “Trec prin dreapta!”, ca să nu fie dubii. Dar am văzut în repetate rânduri că cicliștii rapizi (să le zic elita?), când mă depășesc uneori cu un tur, au obiceiul să strige: “Hop, hop, hop!” Oare ce vor să spună cu asta? Face parte dintr-un limbaj mai select al inițiaților, sau nu au timp să-și răcească gura cu prea multe silabe?

  6. Au gresit la depasirea pe dreapta. Au scris tot stanga. Eu nu prea depasesc :))))), dar cand o fac spun: “vin prin stanga/dreapta”.

Comentează

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.