Haiduci si Domnite - concurs MTB Riders Club
Foto: Mihai Tache

Am stat recent de vorbă cu Tudor Mocuța, coordonatorul sistemului Riders Club, parte din MPG, compania de marketing sportiv care coordonează mai multe proiecte sportive la nivel național.

Tudor Mocuta - Riders Club
Tudor Mocuța

Am aflat care au fost cele mai populare concursuri MTB în 2016, din ce categorie au venit cei mai mulți concurenți, care au fost provocările din punct de vedere al organizatorului dar, cel mai important, noutatea absolută a calendarului din 2017: concursul Carpathian MTB Epic, o competiție ce va avea loc în mai multe etape, un concept foarte interesant, nu foarte întâlnit în România.

Calendarul Riders Club anunță evenimente care, în cea mai mare parte, au avut loc și în anii trecuți. Ce noutăți vor fi implementate în 2017?

Calendarul nostru include 12 evenimente de ciclism MTB în prezent, dar există posibilitatea de a mai fi adăugate și alte competiții.

În 2017, MPG sărbătorește două decenii de activitate, ne-am propus să continuăm să îmbunătățim conceptele proprii și să lansăm noi provocări.

Vom veni cu noi variante de trasee și vom îmbunătăți experiența participanților în zona de Start/Finish, fie că sunt cicliști cu experiență, rideri începători sau copii. Vorbim despre concursuri deja apreciate, la Cernica, Căldărușani, Topoloveni, Păulești, Câmpulung, Gura Humorului, Bicaz și Moara Vlăsiei.

Noutatea absolută în aceste an este lansarea Carpathian MTB Epic, un concurs de patru zile și organizat pe trei etape, cu un prolog înainte de startul oficial. Va avea loc în perioada 21-24 septembrie la Cheile Grădiștei, resortul Fundata, din județul Brașov, și va însemna trecerea la un alt nivel de organizare, la standarde superioare de talie internațională.

Cheile Grădiștei, Elisei Miron, ciclist profesionist. Copyright: Elisei Miron
Cheile Grădiștei, Elisei Miron, ciclist profesionist. Copyright: Elisei Miron

Ce obiectiv aveți cu noul eveniment, Carpathian MTB Epic?

Va fi o competiție full-service de tip “ride, eat, sleep & party”, care își dorește să fie cel puțin la fel de interesantă ca altele similare de peste granițe. Am ales ca locul de start să fie la Cheile Grădiștei – Fundata pentru că aici beneficiem de cele mai bune condiții, la standarde olimpice.

În plus, am pregătit pachete de start și premii foarte atractive, dar și surprize frumoase pentru participanți, cu scopul de a se bucura din plin atât de momentele intense din curse dar și de cele de relaxare în această zonă pitorească din țară.

Ce trasee aveți în plan, cât de sus vor urca cicliștii?

Traseele sunt desenate și puse la punct de partenerul nostru Răzvan Jugănaru, ciclist de performanță și multiplu campion național la MTB. Vor fi în total cinci trasee, pe care se vor desfășura mai multe curse: în prima zi, pe 21 septembrie, va avea loc prologul, o cursă de încălzire opțională ce e menită să stabilească ordinea la start a riderilor, în prima zi de concurs; vineri, 22 septembrie, cicliștii vor parcurge cel mai lung traseu, de 58 de kilometri, cu o diferență de nivel de 2.150 metri; sâmbătă, 23 septembrie, va fi cursa de 54 km, cu 1.850 m diferență de nivel; duminică, 24 septembrie, se va pedala pe traseul de 45 km, cu 1.700 m diferență de nivel, iar tot în aceeași zi va avea loc și o cursă dedicată copiilor pe un traseu adaptat capacității lor.

Vor fi disponibile două variante de competiție pentru adulți, respectiv 4-day Epic, valabil pentru cei care vor să trăiască întreaga experiență a celor 3 etape, și 1-day Challenge pentru cei care nu sunt convinși că vor putea face față tuturor provocărilor și care se pot înscrie doar la o singură cursă, respectiv cea din 24 septembrie, ultima zi de eveniment.

Care au fost cele mai populare curse Riders Club din 2016 și care credeți că vor atrage cel mai mult cicliștii în acest an?

La Broaste - categoria familie in actiune

Toate evenimentele și locurile au frumusețea lor, în funcție de relief și de întinderile generoase și verzi de pădure pe care noi, în România, încă avem oportunitatea să le folosim și să ne bucurăm de ele. Dacă analizăm popularitatea din punct de vedere al numărului de participanți, atunci competițiile care au avut cei mai mulți concurenți anul trecut sunt următoarele: La Broaște – pădurea Căldărușani și ZIUA B – pădurea Cernica, care au avut aproape 1.500 de concurenți fiecare, în total în zona de Start/Finish fiind peste 2.000 de persoane, iar apoi Haiduci și Domnițe – pădurea Vlăsiei și Dumbrava cu Mărgăritar – pădurea Comana.

Ce creșteri s-au observat pe segmente în 2016 și pe ce categorii mizați în acest an?

Creșterea cea mai mare a fost înregistrată în rândurile începătorilor, respectiv cicliștii încadrați la nivelul 4, aceasta fiind de 21% în 2016 comparativ cu anul precedent. Din acest avans, ne bucurăm să constatăm că un loc important îl ocupă copiii. Astfel, pe segmentul participanților cu vârste cuprinse între 5 și 13 ani, creșterea este de 14 procente.

În competițiile Riders Club, ponderile cele mai mari le au participanții din categoriile de vârstă 30 – 39 ani și 20 – 29 ani. Ne dorim și mizăm totodată pe conștientizarea cât mai rapidă a tinerilor și a familiilor cu copii asupra importanței sportului în viața lor și pe creșterea pasiunii pentru ciclismul în natură care să ducă la un avans mult mai mare a acestor categorii în următorii ani.

Câți străini au participat la evenimentele Riders Club în 2016? Este aceasta o categorie în creștere și ce faceți pentru a atrage cicliștii de peste granițe?

Evenimentele Riders Club au fost create în jurul comunităților locale de cicliști însă în timp am reușit să avem la linia de start mulți participanți de naționalitate străină, fie expați, rezidenți sau cicliști aflați în trecere prin țara noastră. Aceștia sunt englezi, italieni, francezi, belgieni, ruși, moldoveni, bulgari, sârbi și unguri. Totuși, procentul lor este destul de mic raportat la masa participanților. Cu toate acestea, odată cu lansarea Carpathian MTB Epic ne așteptăm să înregistrăm o schimbare vizibilă. Evenimentul are un potențial extraordinar în ceea ce privește atragerea sportivilor din ale țări și îndreptarea atenției mai multor organizații importante către țara noastră. Pe lângă aceasta am promovat evenimentele în multe grupuri sportive străine și în calendare externe de ciclism și suntem în curs de a încheia parteneriate cu alte asociații de peste granițe.

Care au fost cele mai dificile momente cu care v-ați confruntat în 2016, din punct de vedere al organizării?

Ziua B 2015 - bălţi şi noroi la începutul traseului
Ziua B, ediția din 2015

De multe apar provocări de tot felul, însă cele mai mari greutăți sunt cele legate de schimbarea datei unui eveniment. Motivele diferă, de la autorizații sosite cu întârziere, nerespectarea unor înțelegeri sau capriciile vremii. Un exemplu este concursul La Broaște, mult așteptat de toată lumea datorită cadrului natural superb din pădurea Căldărușani. Ploaia din săptămâna evenimentului ne-a dat planurile peste cap, când cărările pădurii au devenit pline de noroi și de nepătruns pentru concurenții mici, respectiv copiii sub 13 ani. Prin urmare, am decis să amânăm evenimentul. Presiunea și eforturile sunt duble în momentul în care iei o astfel de decizie: trebuie să anunți participanții, partenerii, colaboratorii, sponsorii, media, să realizezi întreaga comunicare eficient și să refaci setările în platforma online, precum și să gestionezi toate reacțiile care vin odată cu acest mesaj. Apoi, trebuie să reiei tot procesul de aprobare și organizare a evenimentului.

Siguranța concurenților și a echipelor mobilizate pentru eveniment este însă pe primul loc de fiecare dată și dacă vrei să menții un anumit standard nu trebuie să faci rabat la calitatea evenimentelor pe care le organizezi.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.