Update 07 aprilie – Turul Flandrei a fost câştigat de către Fabian Cancellara, care a devenit al şaselea rutier ce se impune în această competiţie a treia oară.

Fabian Cancellara a făcut o cursă tactică perfectă: mai întâi, a atacat pe Oude Kwaremont, distanţându-se de Tom Boonen şi Peter Sagan, principalii săi rivali. De altfel, singurul care a putut răspunde a fost Sep Vanmarcke, de la Belkin, iar cei doi au plecat după Greg Van Avermaet şi Stijn Vandenbergh, rutierii aflaţi în faţă. Până la urmă, joncţiunea s-a realizat după Paterberg, ultimul deal al zilei, şi cei patru au rămas să lupte pentru victorie.

Fabian Cancellara castiga Turul Flandrei 2014

Kilometrul final a reprezentat un joc de-a şoarecele şi pisica, iar primul care a sprintat, când mai erau 200 de metri, a fost Fabian Cancellara. Tactica elveţianului s-a dovedit a fi cea mai bună şi i-a adus acestuia al treilea triumf în Turul Flandrei, după cele din 2010 şi 2013. Totodată, ciclistul echipei Trek Factory Racing a ajuns la şapte succese în clasicele Monument, aflându-se la egalitate cu Gino Bartali şi Tom Boonen. Acum, pentru Cancellara va urma Paris-Roubaix, cursă pe care are ocazia să şi-o adjudece pentru a patra oară în carieră (preluare de pe Eurosport.ro).

Ştirea iniţială

Turul Flandrei  este transmis în direct de Eurosport HD începând cu ora 13:30, iar un rezumat al cursei va putea fi urmărit de la ora 21:00 pe Eurosport 2, dar şi luni, pe Eurosport, începând cu ora 15:00.

Turul Flandrei, cel mai important concurs de ciclism din Belgia, care atrage sute de mii de suporteri pe marginea drumului, îi are ca principali favoriţi pe Fabian Cancellara, Tom Boonen, Peter Sagan, John Degenkolb şi Sep Vanmarcke. Pretendenţi la titlul mai sunt şi Jurgen Roelandts, Geraint Thomas, Greg Van Avermaet sau Alexander Kristoff.

Traseul de anul acesta are 259 de kilometri lungime, şase porţiuni cu piatră cubică şi 17 dealuri, 12 dintre acestea fiind acoperite cu pavate.

Sursa

Turul Flandrei – momente în istorie

Turul Flandrei - ediţia din 1977
Roger De Vlaeminck, Eddy Merckx şi Freddy Maertens se luptă pentru titlul din 1977, an în care a câştigat De Vlaeminck.
Eddy Merckx
Eddy Merckx (dreapta) a câştigat Turul Flandrei de două ori, în 1969 şi 1975.
Turul Flandrei - Roger de Vlaeminck
Eroul local Roger de Vlaeminck (poreclit şi Ţiganul) a câştigat Turul Flandrei în 1977.
Turul Flandrei din 1981
Gregor Braun (dreapta) şi Francesco Moser (stânga) în Turul Flandrei din 1981.
Turul Flandrei - Francesco Moser
Francesco Moser primeşte o mână de ajutor de la un coleg pe urcarea Koppenberg.
Turul Flandrei - Rene Martens
Rene Martens victorios, în 1982.
Turul Flandrei - Jan Raas
În 1985 olandezul Jan Raas era furios pe un fotograf care-i stătea în cale, pe urcarea Koppenberg, şi l-a pocnit. Eric Vanderaerden a câştigat acea ediţie din Turul Flandrei, dar Raas a câştigat concursul de două ori, în 1979 şi 1983.
Turul Flandrei - urcarea Koppenberg
Urcarea Koppenberg este una dintre cele mai faimoase urcări pavate din Belgia şi a fost prima oară introdusă în Turul Flandrei în 1976.
Turul Flandrei - 1983
Jan Raas, Phil Anderson şi Marc Sergeant în timpul ediţiei din 1983, foarte ploioasă şi noroioasă. Doar doi ciclişti – Phil Anderson şi Jan Raas – au parcurs urcarea Koppenberg fără să se dea jos de pe bicicletă. Raas a şi câştigat atunci Turul Flandrei.
Planckaert-Bartoli
Eddy Planckaert (stânga) a câştigat ediţia din 1988, iar Michele Bartoli (dreapta) a luat trofeul din 1996.
Turul Flandrei - Allan Peiper
Allan Peiper poartă o cască foarte la modă în acele zile. Cel mai bun rezultat al lui Peiper în Turul Flandrei a fost locul 7 în ’89, şi 10 în ’87.
Turul Flandrei - urcarea Koppenberg în 2009.
Filippo Pozzato (Katusha) and Tom Boonen (Quick Step) conduc plutonul pe urcarea Koppenberg în 2009.
Turul Flandrei urcarea Koppenberg 2012
Nu e ceva neobişnuit să-i vezi pe ciclişti dându-se jos de pe bicicletă pe urcarea Koppenberg. Urcarea are 600 de metri cu un grad mediu de înclinare de 11% (maxim 22%). Înainte de ediţia din 2012, această urcare avea o mică importanţă: era prea departe de linia de finish (70-80 km), iar o evadare pornită aici avea puţine şanse de reuşită până la sfârşit. Dar în 2012 lucrurile s-au schimbat, cu linia de finish la doar 60 km.
Fabian Cancellara - Turul Flandrei 2010
Fabian Cancellara (Saxo Bank) i-a dat lui Tom Boonen 1:15 în ediţia din 2010.
Turul Flandrei - 2010 - Tom Boonen
Tom Boonen pierde contactul cu Fabian Cancellara pe urcrea Muur, în timpul ediţiei din 2010. Aici a mutat Cancellara decisiv, iar în weekend-ul următor a câştigat Paris-Roubaix.
Turul Flandrei - 2010
Fabian Cancellara sărbătoreşte a doua victorie în Turul Flandrei
Turul Flandrei - Nick Nuyens
Nick Nuyens pe urcarea Muur, în 2011. Nu a fost cel mai puternic ciclist, dar s-a ţinut bine în şa şi până la urmă a câştigat cursa la sprintul final.
Turul Flandrei 2012
Turul Flandrei 2012, plutonl se îndreaptă spre Brugge, oraşul actual de start. Iniţial, cursa începea din Gent, dar a fost mutată la Sint-Niklaas între 1977-1997. Din 1988 se ţine din Brugge.
Turul Flandrei, urcarea Paterberg.
Turul Flandrei, urcarea Paterberg.
Turul Flandrei în 2013
Fabian Cancellara a câştigat Turul Flandrei în 2013 în faţa lui Peter Sagan.

Fotografii luate de pe Cyclingtips.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.