Turul Frantei 2015 etapa II

S-au consumat doar două etape din Turul Franţei, iar competiţia a debutat cum nu se putea mai spectaculos.

Prima etapă a fost de contratimp, pe un teren absolut plat şi un traseu scurt, de 13,8 km, în oraşul olandez Utrecht. Marea surpriză, câştigătorul, a fost Rohan Dennis, 25 de ani, rutier la echipa BMC, care a oprit cronometrul după 14 minute şi 56 de secunde.

Niciunul dintre marii favoriţi la câştigarea acestei etape n-a reuşit să se apropie mai mult de patru secunde de timpul său: Tony Martin, Tom Dumoulin, Fabian Cancellara sau Adriano Malori.

În ceea ce-i priveşte pe cei patru favoriţi principali la câştigarea titlului general, cel mai bine a sosit Vincenzo Nibali, al 22-lea, cu şapte secunde mai bine decât Christopher Froome şi cu 15 mai rapid decât Alberto Contador. Columbianul Nairo Quintana a terminat cursa cu 18 secunde în spatele lui Nibali.

Rohan Dennis castiga prima etapa din Turul Frantei
Rohan Dennis, primul purtător al tricoului galben din Turul Franţei 2015. Foto

Surprizele etapei a II-a

Trebuia să fie o etapă liniştită, rezervată la final sprinterilor. Nimeni nu pomenea nimic de pretendenţii la marele titlul, într-o etapă plată ca în palmă, cu o altitudine medie de trei metri deasupra nivelului mării.

Însă, ploaia şi vântul care a ajuns la 40km/h, precum bordurile care s-au format, au dus la un rezultat care ne ridică nivelul de adrenalină la cote nebănuite: Quintana şi Nibali au pierdut aproape un minut şi jumătate faţă de Froome şi Contador.

Etapa a fost câştigată de Andre Greipel (Lotto-Soudal), care l-a bătut pe marele favorit, Mark Cavendish (Etixx-Quick Step), cel din urmă declanşând sprintul prea repede. Noul lider al cursei este Fabian Cancellara (Trek).

Greipel câştigă etapa a II-a din Turul Franţei, îi ia faţa lui Mark Cavendish, care vine de-abia pe patru, în spatele lui Sagan şi Cancellara.
Greipel câştigă etapa a II-a din Turul Franţei, îi ia faţa lui Mark Cavendish, care vine de-abia pe patru, în spatele lui Sagan şi Cancellara. Foto.

Froome şi Contador, marii câştigători ai cursei

Cu 100 km înainte de finish, Contador a făcut un gest scurt din cap, iar echipa sa, Tinkoff-Saxo a trecut la trenă, alături de Sky şi Etixx-Quick Step, rupând temporar plutonul. Printre victime s-au numărat Alejandro Valverde (Movistar), Dan Martin şi Andrew Talansky (ambii Garmin-Cannondale) sau Bauke Mollema (Trek), însă după doar 10 kilometri, lucrurile s-au liniştit, iar cele două plutoane s-au regrupat.

Primele fragmentări în pluton, în etapa a II-a din Turul Franţei 2015.
Primele fragmentări în pluton, în etapa a II-a din Turul Franţei 2015.

 

În faţă au rămas doar Barta, Fonseca şi Clement, cu un avans minim, de doar un minut, în timp ce vremea la final se înrăutăţea, iar ploaia cădea încontinuu.

Pe urmă, o căzătură în pluton în care au fost implicaţi trei rutieri de la LottoNL-Jumbo a rupt din nou grupul în două, de data aceasta aproape decisiv, chiar în momentul în care evadarea a fost prinsă.

A fost cel mai prost moment, pentru că s-a pornit o ploaie puternică care a provocat haos în pluton. Şi, din nou, au apărut bordurile, în momente în care vizibilitatea era minimă din cauza ploii abundente, cu circa 60 de kilometri înainte de final! Purito Rodriguez (Katiuşa), Valverde, Peraud şi Mollema au fost primii care au cedat din nou. Alături de ei a picat victimă şi nimeni altul decât Nairo Quintana.

Vincenzo Nibali a căzut şi a pierdut contactul cu primul grup. Şi plutonul nu s-a oprit! Lotto-Soudal, echipa lui Andre Greipel, a continauat să forţeze. Practic, în faţă mai rămăseseră doar un grup mic format din rutieri de la Sky, Tinkoff-Saxo, Lotto-Soudal, BMC şi Etixx-Quick Step.

Vincenzo Nibali şi Sep Vanmarcke chinuindu-se să reducă din diferenţa pierdută.
Vincenzo Nibali şi Sep Vanmarcke chinuindu-se să reducă din diferenţa pierdută.

Nibali a încercat să forţeze, ba chiar la un moment dat chiar de unul singur, dar până la urmă a renunţat şi a aşteptat joncţiunea cu grupul lui Quintana. Cu 30 de kilometri înainte de final, diferenţa dintre Froome şi Contador şi grupul lui Nibali, Quintana, Peraud, Pinot sau Purito Rodriguez era de un minut şi cinci secunde!

Ghinionul a continuat pentru câştigătorul de anul trecut, care a făcut pană spart şi a fost nevoit să tragă tare pentru a reveni în grupul secund.

 

 

Comentarii