Turul Franţei este Mecca oricărui ciclist profesionist.  Din păcate, ca în multe alte sporturi, cicliştii români doar visează la această competiţie, pentru că Turul Franţei a fost de neatins până acum de ei.

Ar fi trebuit să spun aproape de neatins, pentru că am avut şi noi o participare, în 1936,  prin Georges HapciucVirgilin MarmoceaNicolas Ţapu şi Constantin Tudose. A fost pentru prima oară când  România participa  în Turul Franţei,  ca de altfel şi pentru Yugoslavia şi Olanda. De atunci niciun  român  nu a mai pedalat în această competiţie.

Turul Franţei  din 1936 a avut 21 de etape, cu o distanţă totală de 4.418 km. Cicliştii au  atins o viteză medie de 31,108 km/h. Marele câştigător  a  fost  ciclistul belgian Sylvère Maes.

Participanţii

Cicliştii care au  participat la Turul Franţei 1936 au fost împărţiţi în două categorii: echipe naţionale şi ciclişti numiţi touriste-rutiers. În competiţie au participat patru mari echipe naţionale, cu câte 10 ciclişti de fiecare: Belgia,  Germania, Spania/Luxemburg şi Franţa. Au mai fost şi cinci echipe, mai mici, cu câte patru ciclişti în  componenţă: Elveţia, Olanda, Yugoslavia, România  şi Austria.

Echipa Italiei  a fost absentă din motive politice. Italia era în război  cu Etiopia. Detalii  aici.

Ce-au făcut românii în Turul Franţei din 1936

Nicio brânză. Din 21 de etape, doar în primele două  etape apar românii. Trist.

[table id=10 /]

 

 

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Related Post

5 thoughts on “Turul Franţei este interzis cicliştilor români”
  1. In primul rand trebuie licenta de pro-tour pentru ca o echipa sa aiba sanse de a participa;Trebuie sa ai si niste rezultate antemergatoare ce sa te recomande sa participi in turul frantei,sa iesi in evidenta de ex in paris-nice,roubaix tururile mai mici,etc.Trebuie sa castigi si tu ceva.

  2. sa participiu nu ai nevoie de performante, in schimb, ai nevoie de o echipa bine pregatita d.p.d.v. financiar, logistic si cu echipaj tehnic pentru eventuale probvleme aparute pe traseu….Credeti ca vreo persoana cu bani din Romania ar investi intrun sport in care castigul ar putea veni in minim 5 ani? Si asta in conditiile in care chiar ar exista macar doi rutieri de top-class?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.