Michael Matthews castiga etapa 16 Turul Frantei
Foto: ASO/Bruno Bade. Sursa

Pe hârtie, etapa a 16-a avea șanse mari să fie haotică. Vântul lateral a produs o ruptură în pluton în kilometrii de final, iar de partea „bună” a „bordurii” s-a aflat Matthews, care a sprintat spre victorie dintr-un grup restrâns.

Australianul și-a adjudecat a doua victorie din această ediție a Turului Franței și i-a învins în ultimii metri pe Edvald Boasson Hagen și pe John Degenkolb. Germanul a acuzat o blocare intenționată a trasei sale din partea lui Matthews, care a părut să vireze treptat înspre partea din dreapta a șoselei. În același timp, norvegianul și-a calculat atacul puțin prea târziu, venind cu viteză din urmă pentru a pierde pentru câțiva centimetri victoria, cei trei trecând linia de sosire unul lângă altul și fiind nevoie de fotografia de final pentru a stabili învingătorul.

Ceva mai devreme, Matthews câștigase sprintul intermediar al zilei, adjudecându-și alte 20 de puncte pe lângă cele 30 cucerite la finalul etapei. Partea dificilă a traseului a fost în debutul celor 165km și australianul scăpase de rivalul său din lupta pentru tricoul verde încă de atunci. Marcel Kittel a fost lăsat în urmă pe prima dintre cele două cățărări repertoriate, iar tentativele sale de a reveni în pluton au rămas fără succes, acesta neputând puncta. Astfel, avansul germanului a fost redus la 29 de puncte, iar lupta din clasamentul tricoului verde este acum una deschisă între cei doi sprinteri.

Foto: ASO/Bruno Bade

Evenimente importante au avut loc și în cadrul disputei pentru clasamentul general. Daniel Martin și Alberto Contador au fost prinși de „bordura” produsă în ultimii 15 kilometri, pierzând timp prețios față de rivalii din top 10. Irlandezul a cedat 51 de secunde față de Chris Froome, care continuă să conducă în fața lui Fabio Aru, Romain Bardet și Rigoberto Uran – cei mai apropiați contracandidați la victoria finală. La rândul său, Contador a trecut linia de sosire cu o întârziere de peste 1 minut, căzând în afara primelor 10 poziții la general.

Etapa de astăzi, a 17-a, va programa una dintre cele mai grele zile ale Turului. Cicliștii vor avea de urcat pe cățărări de categorie specială – Col de la Croix de Fer și Col du Galibier – dar și pe Col d’Ornon (categoria a 2-a) și Col du Telegraphe (categoria 1).

Sunt așteptate atacuri între favoriți, fiind una dintre ultimele zile în care Froome poate fi pus în pericol, înainte de contratimpul de la Marseille, în care britanicul îşi poate folosi calităţile de contratimpist pentru a câştiga teren. Ultima dificultate a zilei, cățărarea pe Galibier, va avea însă loc cu aproape 30 de kilometri înainte de final, astfel încât un atac decisiv va trebui susținut pe coborârea spre sosire.

Clasamentul etapei:

 1. Michael Matthews (Aus) 3:38:15
 2. Edvald Boasson Hagen (Nor)
 3. John Degenkolb (Ger)
 4. Greg Van Avermaet (Bel)
 5. Christophe Laporte (Fra)
 6. Jens Keukeleire (Bel)
 7. Tony Gallopin (Fra)
 8. Tiesj Benoot (Bel)
 9. Maciej Bodnar (Pol)
 10. Romain Hardy (Fra)

Clasamentul general:

 1. Christopher Froome (GBr) 68:18:36
 2. Fabio Aru (Ita) 0:00:18
 3. Romain Bardet (Fra) 0:00:23
 4. Rigoberto Uran (Col) 0:00:29
 5. Mikel Landa (Spa) 0:01:17
 6. Simon Yates (GBr) 0:02:02
 7. Daniel Martin (Irl) 0:02:03
 8. Louis Meintjes (RSA) 0:06:00
 9. Damiano Caruso (Ita) 0:06:05
 10. Nairo Quintana (Col) 0:06:16.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.