Vincenzo Nibali câştigă etapa a 19-a din Turul Franţei

Ieri a fost o zi minunată în Turul Franţei 2015. În sfârşit am avut şi noi parte de o etapă plină de suspans, iar setea noastră de acţiune a fost potolită de frumoasa victorie a rechinului Vincenzo Nibali şi de atacul (întârziat, ce-i drept) lui Nairo Quintana, care a reuşit să-i fure câteva secunde liderului Chris Froome.

Etapa a 19-a din Turul Franţei se anunţa de-a dreptul sadică, chiar şi pentru nivelul de duritate pe care-l implică oricum această competiţie. Nu a fost o etapă lungă, a avut doar 138 de km, în schimb a fost plină de urcări, Col deu Chaussy, Col de la Croix de Fer, Col du Mollard şi La Toussuire.

Această etapă a avut mai mulţi kilometri de urcare decât oricare altă etapă din Turul Franţei: 61,5 în total. Comparativ, etapele 11, 12, 17 şi 20 toate conţin în total între 41 şi 47 km de urcare. Diferenţa de nivel a fost de 4.106 metri, comparativ cu 3.522 în etapa a 12-a.

Şi-acum, acestea fiind spus, să-l ridicăm puţin în slăvi pe Vincenzo Nibali, pentru că merită. Italianul a atacat pe ultimii kilometri ai urcării de pe COl de la Croix de Fer, când mai erau 60 km până la linia de finish. Momentul atacului său a coincis perfect cu momentul în care Chris Froome a fost nevoit să se dea jos de pe bicicletă pentru a remedia o mică problemă mecanică. În trei secunde maximum britanicul era înapoi în pedale, dar Vincenzo Nibali se dusese. A atacat cu multă convingere şi forţă şi nimeni nu l-a urmărit.

Pe urmă Nibali l-a ajuns din urmă pe evadatul Pierre Rolland (Europcar), a conlucrat cu acesta un timp, până şi-a crescut avansul la două minute faţă de grupul tricoului galben, iar mai apoi, când mai erau 16 km până la linia de finish, s-a desprins şi a câştigat etapa.

Columbianul Nairo Quintana (Movistar) a avut şi el un zvâcnet, când mai erau cinci kilometri din etapă, şi a atacat. A venit pe locul 2, la 44 de secunde în spatele lui Nibali. Froome s-a clasat pe trei, la 30 de secunde în spatele lui Quintana, dar îşi păstrează tricoul galben fără emoţii, cu un avans de peste două minute şi treizeci de secunde.

Nibali a urcat pe locul patru în clasamentul general, în spatele lui Froome, Quintana şi Alejandro Valverde (Movistar). Alberto Contador (Tinkoff-Saxo) îşi menţine locul cinci.

https://youtu.be/5LmfnYwy0Fk

Froome l-a acuzat pe Nibali de lipsă de fair play

 

În interviul pe care Nibali la acordat după etapă televiziunii Eurosport, italianul a declarat că Froome a venit la el şi la agresat verbal, reproşându-i că a atacat fix când avea el o problemă mecanică.

“Nu vreau să spun ce cuvinte a folosit pentru că sunt prea dure. Era foarte furios dar eu nu ştiu care era problema lui. Multe lucruri se întâmplă într-o cursă”, a declarat Nibali în conferinţa de după etapă.

“Înainte să judeci pe cineva, trebuie să gândeşti şi să-ţi foloseşti creierul. Toţi eram nervoşi după etapă dar el m-a atacat (verbal). Nu i-am răspuns, n-am spus nimic”, a adăugat Nibali.

Se pare că Froome şi Nibali nu prea se înghit încă de anul trecut, când italianul a câştigat titlul, iar britanicul a fost nevoit să abandoneze.

Nibali este de părere că a fost îndreptăţit să atace ieri, în încercarea de a câştiga etrapa.

“Multe lucruri mi s-au întâmplat şi mie, dar ăsta-i ciclismul. Când Contador s-a accidentat pe coborâre (Pra-Loup) n-am ştiut decât după trei, patru kilometri. Se întâmplă deseori în curse. Îmi amintesc când am căzut eu, în 2010, în Giro d’Italia, la Montalcino. A mai fost un incident când Andy Schleck a fost atacat de Contador în Turul Franţei. Nu există reguli…”.

“Astăzi nu s-a dat nimic pe staţia radio. Ştiam că grupul urmăritor este la 40 de secunde, iar mai apoi la două minute. Am încercat să continui cursa şi să merg până la capăt”.

Nibali a reamintit, de asemenea, cum a fost urmărit de fiecare dată când a încercat să atace, în ultimele zile.

“Froome, Valverde şi Quintana au venit întotdeauna după mine când am încercat să atac, dar eu eram jos în clasament, pe locul 8. Poate că dacă Nibali pedalează bine sperie lumea”, a spus el.

Comentarii