Turul Frantei 2017 - etapa 17
Foto: ASO/Pauline Ballet. Sursa.
 • Chris Froome şi Rigoberto Uran au luat secundele de bonificaţie oferite primilor trei clasaţi;
 • Fabio Aru a cedat locul secund
 • Marcel Kittel a abandonat
 • Michael Matthews a preluat tricoul verde
 • Alberto Contador a reintrat în top 10 şi a luat premiul pentru cel mai agresiv ciclist al etapei

Primoz Roglic a câştigat etapa a 17-a din Turul Franţei, după ce a făcut parte din evadarea etapei și a rămas în grupul fruntaș când acesta s-a fragmentat, reușind apoi să se desprindă decisiv de cei din jurul său pe cățărarea finală de pe Col du Galibier. Trecut primul în vârful ascensiunii de categorie specială, Roglic și-a gestionat avansul pe lunga coborâre spre linia de sosire pentru a nu pierde victoria din mână.

La peste 1 minut în spatele său a terminat un grup de favoriți ai clasamentului general, cu Rigoberto Uran și Chris Froome culegând secundele de bonificație oferite primilor trei clasați. Romain Bardet și Warren Barguil au sosit în același timp cu ei, în timp ce Mikel Landa a încheiat cu alte 3 secunde în urmă.

Cățărarea finală a fost cea care s-a dovedit decisivă într-o zi grea, prima dintr-o „dublă” în Alpi ce conține joi o ultimă etapă cu final în ascensiune din această ediție a Turului. Fabio Aru și Daniel Martin au fost lăsați în urmă chiar înainte de vârful de pe Galibier, pierzând în final în jur de 30 de secunde față de ceilalți favoriți. Odată cu ei au trecut linia de sosire Louis Meintjes, dar și Alberto Contador, Mathias Frank și Winner Atapuma, cicliști care au făcut parte dintr-un atac dat mai devreme pe parcursul etapei.

Ca urmare a întârzierii sale, Aru a cedat locul secund din clasamentul general, care este acum ocupat de Uran. Columbianul are o întârziere de 27 de secunde față de liderul Froome, aceeași distanță având-o de recuperat și Bardet, care a rămas al treilea. Italianul de la Astana a căzut pe locul patru, la 53 de secunde de Froome, iar Landa și Martin se află la 1 minut și 24 de secunde, respectiv 2 minute și 37 de secunde în urmă.

Etapa de miercuri s-a remarcat și prin duelul indirect dat pentru clasamentul tricoului verde. Unul din cele câteva accidente din pluton, petrecut în prima parte a zilei, a dus în final la abandonul purtătorului acestuia, Marcel Kittel. Germanul – câștigător a cinci etape în acest an – fusese implicat în căzătura cu pricina și a fost lăsat în urmă pe trena dusă de echipa Sunweb pentru contracandidatul său, Michael Matthews.

Australianul s-a aflat în fruntea cursei pe prima cățărare repertoriată a zilei, de categoria a 2-a, alături de Thomas De Gendt, ei fiind urmați de un grup mare de evadați. Matthews a cules apoi fără probleme cele 20 de puncte de la sprintul intermediar pentru a se apropia la 9 lungimi de Kittel, însă abandonul acestuia din urmă face ca ciclistul de la Sunweb să preia acum tricoul verde. Următorul clasat este Andre Greipel, la 110 puncte în urmă.

Warren Barguil este tot mai aproape de cucerirea tricoului alb cu buline roșii. Francezul a obținut alte 12 puncte pentru clasamentul cățărătorilor, putând câștiga matematic competiția în etapa de astăzi.

Cei 179.5 de kilometri ce pornesc de la Briancon și se termină pe Col d’Izoard reprezintă o ultimă oportunitate de a se crea distanțe în clasamentul general înainte de contratimpul de sâmbătă de la Marseille. Etapa programează o cățărare de categoria a 3-a, una de categorie 1 și se încheie cu urcarea de categorie specială unde favoriții sunt așteptați să-și joace cărțile.

Clasamentul etapei:

 1. Primoz Roglic (Slo) 5:07:41
 2. Rigoberto Uran (Col) 0:01:13
 3. Christopher Froome (GBr) 0:01:13
 4. Romain Bardet (Fra) 0:01:13
 5. Warren Barguil (Fra) 0:01:13
 6. Mikel Landa (Spa) 0:01:16
 7. Daniel Martin (Irl) 0:01:43
 8. Alberto Contador (Spa) 0:01:44
 9. Louis Meintjes (RSA) 0:01:44
 10. Fabio Aru (Ita) 0:01:44.

Clasamentul general:

 1. Christopher Froome (GBr) 73:27:26
 2. Rigoberto Uran (Col) 0:00:27
 3. Romain Bardet (Fra) 0:00:27
 4. Fabio Aru (Ita) 0:00:53
 5. Mikel Landa (Spa) 0:01:24
 6. Daniel Martin (Irl) 0:02:37
 7. Simon Yates (GBr) 0:04:07
 8. Louis Meintjes (RSA) 0:06:35
 9. Alberto Contador (Spa) 0:07:45
 10. Warren Barguil (Fra) 0:08:52.

Toate etapele Turului Franței sunt transmise integral pe Eurosport 1 HD. Transmisia etapei a 18-a începe joi la ora 13:30 și este precedată de prima etapă a cursei feminine, care începe la ora 11:00.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.