Rodriguez castiga etapa III din Turul Frantei

După ce în etapa de ieri vremea a creat haos, etapa a III-a din Turul Franţei a avut parte de o serie haotică de evenimente care au decimat plutonul, cu căzături în serie la mare viteză.

Cursa a fost neutralizată de trei ori, iar Joaquim Rodriguez a ignorat rănile pe care le avea şi s-a concentrat pentru Mur de Huy, pentru a doua victorie de etapă în Turul Franţei din cariera sa, câştigată chiar în faţa lui Christopher Froome.

Rodriguez a atacat când mai erau 400 de metri din urcare, reuşind să facă faţă atacului furibund declanşat pe ultimii metri de către Froome.

Joaquim Rodriguez castiga etapa III din Turul Frantei

Foto: CyclingTips

Foto: Turul Franţei, Facebook
Foto: Turul Franţei, Facebook

Finish-ul a avut loc pe faimoasa urcare Mur de Huy, prima urcare dură din ediţia acestui Tur, cu o lungime de 1,3 km. Are o pantă medie de 9,6%, ajungând şi la un neverosimil 19%.

Froome a preluat tricoul galben, suflându-l practic, din faţa lui Tony Martin, care are o secundă în plus faţă de el în clasament. Fabian Cancellara a pierdut peste cinci minute.

Froome e in galben

Vincenzo Nibali a terminat pe locul şapte, într-un grup cu Nairo Quintana, la 11 secunde în spatele lui Rodriguez şi Froome, în timp ce Alberto Contador a trecut linia de finish pe locul 12, cu încă şapte secunde în spatele câştigătorului.

“Întotdeauna am spus că diferenţa se face în munţi”, a spus Alberto Contador după cursa de astăzi, adăugând că Froome trebuie acum să poarte povara tricoului galben.

“Froome a fost foarte puternic. Aproape că a câştigat cursa astăzi. Dar mai sunt multe zile de cursă şi trebuie să fim pozitivi. Tricoul galben îţi dă încredere, îţi spui ţie însuţi că eşti bine, dar îţi crează totodată şi presiune şi responsabilităţi”, a mai spus spaniolul.

“Mâine vin pavatele, va fi o chestiune de supravieţuire”, a spus Contador. “Trebuie să fim foarte atenţi, orice se poate întâmpla”.

Cursa a fost marcată de măcelul de la km 58

Când mai erau 58,8 km până la finish, iar cei patru evadaţi mai aveau un avans de doar 15 secunde, în pluton a avut loc un accident teribil, care a schimbat complet dinamica etapei.

După ce i-a ciupit roata lui John Degenkolb (Giant-Alpecin), William Bonnet (FDJ) a căzut la pământ şi a provocat o reacţie în lanţ de căzături. Peste 20 de ciclişti au fost implicaţi în acest teribil accident, mulţi s-au accidentat, iar patru dintre ei au abandonat Turul Franţei – Bonnet, purtătorul tricoului alb Tom Dumoulin (Giant-Alpecin), fostul campion australian Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) şi Dmitry Kozontchuk (Katusha).

Fabian Cancellara s-a răsturnat ca în filme şi s-a lovit rău la spate. Organizatorii au neutralizat cursa, ba chiar au oprit-o la un moment dat, pentru ca toţi cicliştii răniţi să poată primi îngrijiri.

 

Foto: Cyclingnews.

VIDEO: Rezumatul etapei


Résumé – Étape 3 (Anvers > Huy) – Tour de… by tourdefrance

Clasamentul etapei a III-a

 1. Joaquim Rodriguez (Spa) Team Katusha 3:26:54
 2. Christopher Froome (GBr) Team Sky
 3. Alexis Vuillermoz (Fra) AG2R La Mondiale 0:00:04
 4. Daniel Martin (Irl) Cannondale-Garmin Pro Cycling Team 0:00:05
 5. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:00:08
 6. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:11
 7. Vincenzo Nibali (Ita) Astana Pro Team
 8. Simon Yates (GBr) Orica GreenEdge
 9. Nairo Quintana (Col) Movistar Team
 10. Bauke Mollema (Ned) Trek Factory Racing

Clasamentul general după etapa a III-a

 1. Christopher Froome (GBr) Team Sky 7:11:37
 2. Tony Martin (Ger) Etixx – Quick-Step 0:00:01
 3. Tejay Van Garderen (USA) BMC Racing Team 0:00:13
 4. Tony Gallopin (Fra) Lotto Soudal 0:00:26
 5. Greg Van Avermaet (Bel) BMC Racing Team 0:00:28
 6. Peter Sagan (Svk) Tinkoff-Saxo 0:00:31
 7. Rigoberto Uran (Col) Etixx – Quick-Step 0:00:34
 8. Alberto Contador (Spa) Tinkoff-Saxo 0:00:36
 9. Geraint Thomas (GBr) Team Sky 0:01:03
 10. Zdenek Stybar (Cze) Etixx – Quick-Step 0:01:04

Mâine urmează pavatele!

Comentarii