Eduard Grosu - sesiune foto Giro dItalia 2015

Azi începe Turul Italiei (Giro d’Italia), iar toate privirile noastre ar trebui să se îndrepte către Eduard Grosu, românul care va debuta într-un mare Tur, după ce anul trecut, în ianuarie, devenea primul ciclist profesionist din ţară care semna cu o echipă pro-continentală, Vini Fantini – Nippo – De Rosa.

Niciun ciclist român nu a mers vreodată în Giro d’Italia.

De consemnat faptul că Eduard Grosu nu este singurul român care participă în Giro d’Italia anul acesta. Îl mai avem şi pe rutierul formaţiei Androni-Sidermec, Serghei Ţvetcov, despre care recunosc că nu ştiu prea multe (e născut în Republica Moldova).

Eduard Grosu are la dispoziţie şapte etape în care să-şi demonstreze valoarea. Este sprinter “care poate urca bine pe căţărări destul de scurte”, aşa cum declara într-un interviu pentru ProSport. “Pot fi şi un rutier care câştigă o cursă cu final în căţărare de 1-2 kilometri, deci un puncheur”, mai spunea Eduard Grosu.

Debutul celor doi români în Turul Italiei este cu atât mai important cu cât singura prezenţă românească într-un mare Tur a fost în urmă cu 79 de ani! Atunci, în 1936, am avut patru români în Turul Franţei: Nicolae Ţapu, Virgil Mormocea, George Hapciuc şi Constantin Tudose.

Rolul lui Eduard Grosu va fi să-l sprijine pe căpitanul formației nipono-italiene, Damiano Cunego, care a câştigat Giro d’Italia în 2004.

Nippo Vini Fantini - prezentare Giro
Nippo Vini Fantini în cadrul ceremoniei de prezentare a echipelor. Eduard Grosu este al şaselea, de la stânga la dreapta.

Eduard Grosu - echipa de prezentare Giro

Eduard Grosu a început ciclismul avându-l drept model pe tatăl lui, Florin Viorel Grosu, care a fost multiplu campion naţional. La 11 ani a participat la prima sa competiţie, legitimat la CS Torpedo-Vectra Zărneşti, avându-l pe tatăl său alături, ca antrenor. Doi ani mai târziu, în 2005, avea să câştige primul său titlu naţional. În peste opt ani, Eduard Grosu şi-a adunat în palmares 27 de titluri naţionale şi peste 200 de victorii.

Eduard Grosu a câştigat în 2013 o etapă din Turul României, aceste fiind unul dintre cele mai importante momente din cariera lui. Anul trecut, Eduard Grosu a câştigat Turul Estoniei, confirmând faptul că talentul său merită investiţia unei echipe profesioniste.

Favoriţii din Giro

Marele favorit este, fără îndoială, Alberto Contador, care a ţinteşte o dublă în 2015, Turul Italiei şi Turul Franţei. Câştigătorul de anul trecut, Nairo Quintana, care l-ar fi bătut, în opinia mea, nu va lua parte la Turul Italiei 2015.

Contador a câştigat deja trei mari Tururi, iar acum vrea să-şi termine cariera aşa cum nimeni n-a reuşit s-o facă încă din 1998, când Marco Pantani a câştigatul dubla Giro-Le Tour.

 

Alberto Contador, marele favorit in Turul Italiei, langa trofeul editiei 2015

Alţi favoriţi la câştigarea titlului din Giro sunt Richie Porte, căruia echipa Sky a decis să-i dea o şansă să demonstreze că poate conduce o echipă şi că poate câştiga un mare Tur. Mai e şi Fabio Aru (Astana), care a avut anul trecut un sezon foarte bun, după ce a urcat pe podium în Giro d’Italia şi după ce a terminat pe locul 5 în Turul Spaniei, unde a şi câştigat două etape.Italianul este foarte talentat pe urcări, fiind unul dintre cei mai buni căţărători din lume. Punctul său slab este contratimpul.

Contador va avea de furcă şi cu Rigoberto Uran, care se află într-o formă foarte bună. A terminat în primii cinci în toate cele trei etape în care a concurat anul acesta.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.