Are 18 ani, e din Ucraina, îl cheamă Volodymyr Kozlovsky și a câștigat fără drept de apel o cursă internațională organizată la noi în țară, care avea puse la bătaie puncte UCI pentru primii 10 clasați la categoria Elite. Din păcate, la categoria Elite s-au prezentat doar patru români, pentru că sportivii noștri au preferat să concureze la Cupa Mondială de la Albstadt, unde nici măcar n-au reușit să termine cursa.
Volodymyr a câștigat MTB XC Stejarii Seculari, la o diferență de peste 7 minute față de ocupantul locului doi, Attila Madaras (Dinamo BikeXpert Racing Team). Pe locul trei s-a clasat Alexandru Stancu (Dinamo BikeXpert Racing Team), care a trecut linia de finish cu peste 12 minute întârziere față ucrainean.
Sportivii au concurat pe un traseu de tip circuit, cu o lungime de 7,1 km și diferență de nivel 340 metri pe tură. Circuitul s-ar parcurs de cinci ori, deci au fost în total 35,5 km (rezultate complete).
Ucraineanul e practic necunoscut pe scena sportului de performanță. El se află în primul său an la categoria Elite, sezonul trecut concurând la juniori, iar în prezent ocupă locul 454 în clasamentul UCI, în timp ce Attila Madaras se află pe 514, iar cel mai bine clasat român este Tudor Oprea, locul 151.
“Traseul a fost greu, cu multe porțiuni tehnice. A avut sărituri pe ultima coborâre, două urcări puternice și mai multe coborâri tehnice, dar abordabile”, a declarat pentru Biciclistul.ro Cristian Silaghi, reprezentantul Asociației Cristian Eco Sport, care a organizat competiția.
“Nu pot să-mi exprim decât părerea de rău”, a spus acesta, referindu-se la numărul foarte mic de concurenți din categoria Elite care s-au prezentat la start.
Volodymyr Kozlovsky a venit în România cu două zile înainte de startul concursului, pentru a studia traseul.
“L-am văzut pe traseu cu zi înainte de concurs, a stat cel puțin cinci ore să-l studieze. El a abordat foarte serios cursa asta, chiar dacă a fost una cu puțini concurenți, chiar dacă a fost o una în care se putea merge mult mai lejer. A avut seriozitate maximă, a învățat traseul pe de rost, a căutat să abordeze toate porțiunile dificile pe trasa optimă”, a spus Cristian Silaghi.
N-a fost lipsit de momente dificile, pe o urcare grea, lungă de vreo 250 de metri, care ajungea în anumite locuri și la 18-20% grad de înclinație. Ucraineanul o urca cam trei sferturi pe bicicletă, iar în rest făcea push bike, în timp ce Attila Madaras o aborda complet din pedale.
“Diferența s-a făcut însă pe tot traseul, din nivelul de antrenament”, a fost de părere Cristian Silaghi.
De ce nu s-au prezentat cicliștii români la acest concurs
Câștigătorul MTB XC Stejarii Seculari a primit 1.000 de lei, locul doi 800 de lei, locul trei 700 de lei, iar locul patru 600 de lei. Cineva se poate întreba: valoarea premiilor a fost neatractivă? Dacă da, n-ar fi meritat acest concurs măcar în ideea că obții puncte UCI, care contează în clasamentul internațional?
“21 mai (n.r. data concursului) a fost în ultimul weekend în care s-au dat puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice”, ne-a spus Cristian Silaghi. În data de 26 mai UCI va închide punctajul pentru calificarea sportivilor la Olimpiadă. În mod cert, România nu va avea niciun sportivi român de mountain bike calificat la Jocurile Olimpice de la Rio.
“Eu am crezut că aici va fi cel puțin un român care se va bate pentru punctele de Olimpiadă. Au preferat să meargă la Albstadt știind foarte clar că nu vor câștiga nimic. Să nu-mi zică Oprea sau Logigan că se băteau ei cu Absalon sau că își doreau să ajungă în primii 10”, a spus reprezentantul Asociației Cristian Eco Sport.
“Ai noștri n-au avut interes pentru puncte. Era și drum de 10 ori mai scurt (n.r. până în localitatea Cristian, județul Brașov), dar nu mă pot supăra pe ei”, a spus Cristian Silaghi.
Cicliștii români din categoria Elite “se îngrămădesc” la concursuri de masă, pentru premii care se câștigă ușor, este de părere organizatorul MTB XC Stejarii Seculari.
“În toată țara asta avem 20 de Elite, dintre care nici măcar 10 nu se pot numi Elite cu adevărat, din punct de vedere al pregătirii”.