Maratonul-international-Bucuresti

În weekendul ce vine are loc Maratonul București, cel mai mare concurs de alergare din România. Și când spun cel mai mare mă bazez și pe niște cifre, nu o zic doar așa, că sună bine. Bucharest Running Club, asociația care organizează acest eveniment, a anunțat că peste 14.000 de participanți din peste 60 de țari vor lua startul la cea de-a noua ediție a acestui concurs. Este un eveniment care se va desfășura pe parcursul a două zile. Sâmbătă, 8 octombrie, de la 0ra 10.30, va avea loc cursa copiilor, unde i-am înscris și noi pe Vlăduț și Natalia. Doar acolo sunt 3.500 de locuri alocate! Vor alerga copii cu vârsta între 5 și 12 ani.

Tot sâmbătă se vor întrece și părinții împingători de cărucioare, în care vor sta kinderi cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani. Trebuie să ai cărucior cu roți mari dacă vrei să dezvolți o viteză bună pe cei 850 de metri, cât va avea traseul destinat acestei categorii. Toată lumea va avea șanse egale, însă, pentru că nu se premiază viteza, ci distracția. Cele cinci premii care vor fi oferite se vor da prin tragerre la sorți.

competițiilor dedicate micilor alergători, va avea loc cea de-a patra ediție a Cursei Jogging în scutece SAMAS-Sănătate pentru Mame și Sugari, unde părinții copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 4 ani sunt invitați să alerge 850 m împingând căruciorul si copilul. Din considerente de siguranță, pentru a preveni accidentările, la această cursă nu se premiază viteza, cele 5 premii fiind oferite prin tragere la sorți.

Duminică, 9 octombrie, e vremea celor mari.  Se aleargă în scaune cu rotile – din câte știu eu acești alergători vor lua primii startul, se aleargă maraton, se aleargă semimaraton, se aleargă ștafetă (4×10,548 km) și va fi și o cursă populară (3,6 km).

Favoriții

Maratonul București este un concurs internațional și din acest motiv nu va fi câștigat niciodată de către un român :). Am glumit, însă cele mai mari șanse le au, știți voi cine, kenienii, etiopienii și alți colegi de-ai lor de prin țări recunoscute că dau maratoniști pe bandă. Anul acesta cică favoritul este un ucrainean, Babarika Ivan. La fete se preconizează că va câștiga Jepkogei Divina, din Kenya.

Domnul Babarika Ivan are un record personal la maraton de-a dreptul impresionant: 2h11’48’’, pe care l-a obținut în 2012 când a participat la Barcelona Marathon. Jepkogei Divina are personal best 2h34’21’’, obținut în 2013 la Duluth Marathon (USA).

Maratonul București este totodată și campionat național de maraton, organizat de către Federația Română de Atletism.

Concursul va fi transmis live, pe http://www.bucuresti-maraton.ro/live, voi putea fi și eu urmărit acolo, în toată splendoarea celor peste 90 și ceva mărunțiș de kilograme ale mele. Voi alerga proba de semimaraton.

Sponsori

Cel mai mare concurs de alergare din România este susținut de o listă interminabilă de companii. Raiffeisen Bank este partenerul oficial al concursului, care-i și poartă numele, dar pe care nu l-am scris pentru că-i prea lung și plictisitor. Volkswagen este sponsorul cursei de semimaraton, adidas este sponsor tehnic, Vodafone e sponsorul cursei de ștafetă, Ciuc Radler s-a băgat la cursa populară, iar UNIQA Asigurări la cursa copiilor. Mai sunt și alții, se știu ei care :).

 

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds