Vlad Dascalu - campion mondial MTB 2019Vlad Dascalu - campion mondial MTB 2019

Vlad Dascălu! De câte ori trebuie să-i strigăm numele celui care tocmai a cucerit medalia de aur la MTB cross country olimpic under-23 (XCO), din cadrul Campionatului Mondial de la Mont-Saint-Anne (Canada)?

De câte ori trebuie să-i strigăm numele celui care a adus României calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo? Vă spun eu, până rămânem fără voce!

Îmi tot repet aceste cuvinte și nu îmi vine să cred: ”campion mondial”, ”campion mondial”. Haideți, în același timp cu mine: ”Vlad Dascălu campion mondial”. Putem să alternăm și cu ”Vlad Dascălu campion european”, căci este cât se poate de adevărat și acest lucru.

Vlad Dascălu a scris istorie pentru România, iată și clasamentul oficial care dovedește acest lucru.

Victoria aceasta garantează României participarea la Jocurile Olimpice. Singura participare a unui ciclist român la mountain bike la Jocurile Olimpice a fost la ediţia din 2004, atunci când Ovidiu Oprea se clasa pe locul 37 la Atena.

A fost o cursă grea, în care Vlad a fost ferit de incidente tehnice, iar competitorii săi s-au confruntat cu multiple pene. Traseul s-a dovedit extrem de tehnic și plin de noroi. Vă las niște imagini mai jos, din cursa lui Vlad Dascălu.

În dimineața cursei a plouat mai multe ore în Mont-Sainte-Anne. Cursa a început însă pe soare, dar circuitul era deja plin de noroi, devenind astfel mult mai complicat decât era deja.

După primul tur, un grup de opt, nouă rideri s-a format în fruntea cursei. Acolo era Vlad Dascălu, Christopher Blevins, Filippo Colombo, Maximilian Brandl, Simon Andreassen, sau Jofre Cullel.

Vlad Dascălu pe traseul campionatului mondial din 2019 de MTB XCO


Germanul Maximilian Brandl era hotărât să atace încă de la startul cursei. Primul atac a venit în turul 1, când a reușit să obțină câțiva metri avans față de favoriți, cu Vlad Dascălu imediat în urma lui. Dar în turul 2, Dascălu a vrut de asemenea să testeze grupul urmăritor și a lansat un atac puternic care a creat o breșă. Colombo și Blevins erau în spatele lui la 15 secunde.

Vlad Dascălu în fața plutonului la campionatul mondial din 2019 de MTB XCO

Din turul 2, cursa a devenit un recital dat de Vlad Dascălu, care a continuat să-și crească avansul față de urmăritori. La 30 de secunde față de compatriotul nostru era americanul Blevins, iar la 46 de secunde elvețianul Filippo Colombo, cu care Vlad s-a tot duelat în seria de cupe mondiale din acest sezon.

Cursa avansa, iar avantajul lui Vlad Dascălu față de restul competitorilor continua să crească (la peste un minut). Pe coborâri, Vlad mergea la siguranță, iar pe urcări era cel mai puternic.

Vlad Dascălu pe coborâre la campionatul mondial din 2019 de MTB XCO

În ultimul tur, Dascălu era la 01:20 față de Simon Andreassen și la 01:51 față de Filippo Colombo. Românul a ajuns la linia de finish singur, fără emoții, devenind astfel campion mondial XCO 2019 la categoria U23. Medalia de argint i-a revenit elvețianului Filippo Colombo, iar bronzul lui Vital Albin.

On the last lap Dascalu followed first 01:20 of Simon Andreassen who pressed to secure the silver and 01:51 of Albin Vital and Filippo Colombo who were still fighting for bronze.

Vlad Dascălu cu medalia la campionatul mondial din 2019 de MTB XCO
Sursa foto

Un scurt rezumat al extraordinarului sezon pe care l-a avut Vlad Dascălu:

  • campion mondial
  • campion european
  • 4 etape de cupă mondială câștigate
  • 2 etape de cupă mondiale locul 2
  • campion național
  • calificat la Jocurile Olimpice Tokyo 2020

Născut la Fălticeni, Vlad Dascălu (22 ani), se antrenează în Spania unde trăiește de la vârsta de 9 ani. El concurează pentru echipa Brujula Bike Racing Team.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE