Am primit un newsletter de la organizatorii Bucharest International Marathon în care sunt anunțat că începând din acest an se va percepe un depozit rambursabil în valoare de 50 de lei, la înscrierea în concurs.
În urma nereturnării unui număr foarte mare de cipuri electronice pentru înregistrarea timpului, organizatorii RBBIM vor percepe alergătorilor la înscriere un depozit rambursabil în valoare de 50 de lei.
Acest depozit se va percepe la înscrierea la Sport Expo, în Piața Constituției, în timpul zilelor și orelor de program destinate ridicării kit-urilor de participare.
Depozitul este aplicabil tuturor alergătorilor la probele competitive (maraton, semi-maraton și ștafetă), inclusiv celor înscriși prin intermediul cluburilor sportive, asociații, promoții etc.
NOTĂ: Este responsabilitatea fiecărui alergător să returneze cipul electronic organizatorilor la sfârșitul cursei. În caz contrar, suma de 50 de lei nu va fi returnată alergătorului.
Eu am o nedumerire: ce dracu’ faci frate cu cipul ăla? Îl poți folosi la ceva? Nu! Și atunci?
Mă gândesc că la concursurile astea de alergare, unde se plătesc bani serioși pentru participare, nu vin toți meltenii. Vin oameni civilizați, cu bun simț, care știu să judece, cât de cât. Se pare că m-am înșelat.
Am primit un raspuns de la organizatori:
“Pentru primirea kitului de concurs, inclusiv cipul electronic, veti depune garantia de 50 RON, la Sport Expo (Pta. Constitutiei, cortul special amenajat pentru înscrieri si kituri.
Dupa finish aduceti cipul inapoi de unde l-ati primit (cortul de înscrieri), unde va fi un birou special pentru primirea cipurilor si returnarea garantiei.
Asta-i tot. Procedura este similara cu cea folosita la alte maratoane internationale mai vechi si mai mari decât cel de la Bucuresti :)”
Și la Berlin se poate merge cu cipul personal.
Chestia cu garantia si returnarea acesteia se practica si la case mai mari, adica maratoane din Europa de Vest, de exemplu. Asa ca, cel putin in aceasta privinta, romanii nu sunt mai prejos decat altii 🙂
Deci infime șanse să se aplice și la noi 🙂
În mesaj nu se specifica modalitatea prin care banii urmează să fie returnați. Mi se pare o mare bătaie de cap, dar probabil că au luat această măsură pentru că, într-adevăr, există foarte mulți care nu returnează cipul, iar organizatorul pierde o grămadă de bani.
Fix asa era sistemul in SUA – concurentii cu CHIP-personal plateau mai putin la inscriere. O solutie eleganta, dar aplicabila doar la cursele gestionate de Champion-Chip Timing Systems (care avea monopol pe continentul american).
Păi, și te poți duce cu cipul tău personal la Maratonul Internațional București? Și, dacă ar fi posibil, crezi că ai plăti taxă de înscriere mai mică?
Te poți duce la sediul lor, acolo unde au anunțat că pot veni concurenții care nu au apucat medalie.
Sunt curios cum se vor returna banii.
Eu nu as mai lasa pe nimeni sa imi ia cip-ul (fiind prins cu soricei, de obicei la finish erau cateva persoane care taiau cu patentul firele de plastic) daca nu are in mana cealalta 50 de lei.
BIB-chip-ul nerefolosibil, atasat pe numar, era probabil solutia cea mai simpla si economica pentru toata lumea.
Eu nu l-am inapoiat inca. Dupa ce am ridicat kitul de concurs, m-am lovit si n-am mai ajuns la start. M-au pus sa-l trimit prin posta nu stiu unde. Ce sa fac daca n-am ajuns inca la posta? 😀
Multi il pastreaza ca “suvenir” accidental… uitand sa-l returneze.
Exista 2 solutii alternative celeia oferite de organizatorii MIB:
– BIBchip nerefolosibil (si logic nu trebuie returnat)
– CHIP personal = cumparat (il iei acasa), care e inregistrat de organizatori (i se aloca nr. tau de concurs la ridicarea pachetului de concurs) / solutie utilizata in SUA