Ștefan Tudose este unul dintre cei patru români care au participat în finala mondială Ironman 70.3 ce a avut loc în Africa de Sud la începutul lunii septembrie. Este sportiv amator, din Timișoara, și a reușit cea mai bună clasare a unui român la categorie, locul 39 la 40-44 ani, din 373 de concurenți ce au trecut linia de finish.
Este o performanță care mi-a atras atenția și mi-a stârnit curiozitatea. Am vrut să aflu cine este Ștefan Tudose, care practică triatlonul din pasiune și care totuși obține rezultate demne de un sportiv profesionist.
Partener într-o companie privată din Timișoara, Ștefan este antreprenor încă de la vârsta de 22 de ani. S-a apucat de sport la sfârșitul anului 2012. De fapt, s-a reapucat de sport, pentru că până în clasa a X-a a făcut sport de performanță: înot, polo, baschet și caiac.
”La fel ca mulți colegi de generație, am plătit tribut modului de viață, însă a fost o etapă pasageră și mi-am revenit”, spune el.
La începutul anului 2014 a văzut pe YouTube un clip despre Norseman, unul dintre cele mai grele concursuri de triatlon din lume. După 30 de secunde știa exact ceea ce avea de făcut în următorii ani: să se pregătească și să participe la această competiție, una extrem de selectă, unde ajung doar cei mai bine pregătiți sportivi.
”Între timp, obiectivele s-au schimbat, însă Norseman a rămas pe bucket list”, spune Ștefan.
Triatlonul nu i-a fost un sport tocmai necunoscut lui Ștefan, știa despre el încă din 1991, când a văzut pe Eurosport un reportaj despre Kona, locul unde are loc finala mondială Ironman.
”Am fost absolut fascinat de îmbinarea celor trei discipline, de dificultatea cursei și de atleți. Au devenit supereroii mei”, își amintește el.
Revenind la anul 2014, când ambițiile sale se legau de Norseman, Ștefan a început să se antreneze singur, așa cum au făcut-o mulți alți sportivi amatori din România. Au urmat doi ani de antrenamente individuale, cu ajutorul a diverse programe de antrenament.
”A fost o experiență excelentă, am învățat să îmi cunosc și să îmi ascult corpul, ceea ce cred că este primul lucru pe care trebuie să-l facă oricine se apucă de triatlonul pe distanță lungă”, spune Ștefan.
Începând cu luna octombrie 2016, a decis că are nevoie de ajutor profesionist. De atunci lucrează cu Jakub Adam un antrenor polonez, cu care are o relație excelentă. Prin intermediul platformei trainingpeaks.com, Ștefan primește antrenamentele. Ulterior, tot aici, urmărește parametrii evoluției la fiecare dintre cele trei discipline și, în funcție de aceste cifre, construiește împreună cu antrenorul său blocurile următoare de pregătire. ”Este o călătorie foarte interesantă”, spune el.
Echipamente folosite pentru triaton
Am fost curios să aflu ce echipamente folosește Ștefan. Un loc în top 40 în finala mondială Ironnman 70.3 nu se obține cu o bicicletă second hand, nu?
”Am o bicicletă Scott Plasma TT, cu care mă antrenez și cu care concurez. Recent mi-am cumpărat o bicicletă MTB, cu care mă deplasez prin oraș”, spune el.
”Am vreo patru perechi de pantofi de alergare, pe care îi alternez în antrenamente, toți Newton Fate. Am mai alergat bine și în adidas, Asics ori Saucony.
”Costumul de neopren este 2XU, iar opțiunea asta are legătură cu conformația mea fizică și croiala costumului”
”La competiții folosesc costume de triatlon de la Castelli sau olimpius.pl.
Timp investit în triatlon
Triatlonul este un mare consumator de timp, am aflat asta pe propria-mi piele, când m-am antrenat pentru H3RO, primul meu concurs de triatlon pe distanță Half. Însă, Ștefan vede altfel lucrurile. ”Timpul e suficient pentru oricine îl folosește”, zice Ștefan, care îl citează pe Leonardo da Vinci. ”Dacă îți analizez obiectiv o săptămână din viață, vei observa că există foarte mult timp rezidual, care poate fi dirijat spre antrenamente”.
Disciplina nu este totul.
”Partenera mea de viață mă susține total în acest demers, ceea ce mi se pare foarte motivant. E susținătorul meu numărul 1 la concursuri și asta contează”, spune Ștefan.
Primul DNF
Primul DNF, adică prescurtarea de la did not finish (nu a terminat cursa) a avut loc în 2016, la Ironman Austria. Ștefan s-a oprit la kilometrul 140 de la proba de ciclism.
”Răcisem cu câteva zile înainte și în dimineața concursului mă simțeam slăbit, însă am decis să iau totuși startul. Înotul a fost un calvar, iar la bicicletă simțeam că pedalez în nisip. Când m-am întors acasă am fost diagnosticat cu o viroză pulmonară. Respiram la 60% din capacitate. Nu m-am împăcat cu ideea abandonului, Ironman Austria este pentru mine o afacere nefinalizată. O să-i vină timpul”.
Din păcate, pentru Ștefan a mai urmat un DNF, mai recent, la Ironman Barcelona.
”Din păcate, nu a fost ziua mea. Problemele digestive apărute aseară și continuate de dimineață nu mi-au dat nicio șansă azi, pe terenul de joacă. Nu e tocmai sfârșitul de sezon pe care îl proiectasem, însă este cu siguranță cel mai bun factor motivațional pentru anul viitor”, a spus el.
Cel mai greu concurs de triatlon
Cel mai greu concurs de triatlon pentru Ștefan Tudose a coincis cu primul său concurs de triatlon. S-a întâmplat în august 2014, în Austria, la Eisenmann Listchau, unde a avut de înotat 2.300 metri, de pedalat 90 km cu diferență de nivel de 1.500 de metri și de alergat 22 km pe trail.
”Mă apucasem de antrenamente specifice pentru triatlon în luna mai, când mi-am cumpărat prima cursieră. Cu câteva zile înainte de concurs mi-am cumpărat și prima bicicletă de contratimp, pe care nu știam să o stăpânesc. A fost o experianță cu adevărat formatoare”, își amintește Ștefan.
Cel mai bun rezultat
Concursul unde a obținut cel mai bun rezultat în 2018 este Endurance Beliș, unde s-a clasat pe locul 3 la nivel general.
”Am intrat în concurs fără miză, l-am considerat un bun antrenament înainte de Nelson Mandela Bay. Am ieșit al doilea sau al treilea din apă, iar la bicicletă am fost tot timpul singur. Mă așteptam să mă ajungă ceilalți din spate, însă nu a mai venit nimeni. Am intrat primul în T2, însă la alergare m-au depășit Simon Istvan și Răzvan Ene, doi sportivi foarte bine pregătiți. A fost un sentiment puternic să conduc cursa și să setez ritmul pe bicicletă”.
Cea mai mare ambiție: Kona
Kona este un vis care în urmă cu 10 ani părea imposibil. Primul român care a ajuns în finala mondială Ironman, Mihai Baractaru, ne-a demonstrat că poate fi atins. Anul acesta a fost rândul lui Mihai Vigariu și al lui Andrei Dudu, care au debutat la Kona.
Kona este țelul suprem și pentru Ștefan Tudose.
Recorduri personale
- alergare, 36:14 pe 10 km
- ciclism, 41,3 km într-o oră
”Sunt timpi din antrenamente, nu testări propriu-zise”, spune Ștefan.
Cele mai bune clasări în triatlon
- locul 3 la Endurance Beliș
- locul 39 mondial la Ironman 70.3
Pe Ștefan îl puteți urmări și pe pagina sa de Facebook, unde publică informații despre cursele la care participă, dar și sfaturi pentru triatloniștii amatori.