Foto: Adevărul de Seară

De câteva zile mă joc cu serviciul de monitorizare online Zelist, care îmi permite să urmăresc subiectele care mă interesează şi apariţia lor în presă, pe Facebook, pe forumuri, în comentarii. În felul ăsta îmi este foarte uşor să ajung la articole de bună calitate, “ascunse” în străfundurile Internetului.

Aşa cum mi s-a întâmplat să găsesc şi acest articol din Adevărul de Seară, cu ştiri din Bacău. Povestea pe care o spune este tragică şi îl  priveşte pe un român, fost mare ciclist de performanţă, Remus Karphen (61), care a purtat torţa  olimpică la Olimpiada de la Moscova, din 1980.

Fostul sportiv trăiește acum la limita subzistenței, într-o garsonieră fără apă și curent electric, dintr-o pensie lunară de 500 de lei și din cei câțiva bani câștigați din repararea unor biciclete, scrie Adevărul de Seară.

Karpfen a obținut în cariera sa peste 20 de premii întâi și doi câștigate la competiții de ciclism din țară. 

Vârful activității sale sportive l-a atins la 30 de ani, când a dus pe distanța de 1 km, între localitățile Nicolae Bălcescu și municipiul Bacău, o torță a cărei flacără provenea de pe Muntele Olimp.

Destinația acesteia era Moscova, capitala URSS-ului și unde delegația României a avut cei mai numeroși sportivi din istoria Jocurilor Olimpice. „Este un obiect de coleție și nu-mi dau seama ce valoare are. Poate vreun colecționar îmi va oferi o sumă care să mă ajute să trăiesc de azi pe mâine”, a afirmat fostul ciclist.

Mai multe despre povestea lui Remus Karphen citiţi în Adevărul de Seară.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.