Foto: Radu Cristi

Andreea Călugăru a obținut sâmbăta trecută, pe 3 octombrie 2020, al treilea titlu de campioana națională la proba de triatlon Half, după ce a trecut prima linia de finish de la H3RO Mamaia, cel mai mare concurs de triatlon șosea din România.

Andreea a fost prima fată care a încheiat cursa, după 05:13:20, cu un avans de aproximativ 23 de minute față de următoarea clasată. La nivel general, Andreea a fost pe locul 31 din 104 participanți, care au trecut linia de finish.

Alături de Alex Ion, câștigătorul H3RO Mamaia Half 2020 la masculin. Foto: Radu Cristi

”Cursa mi-a plăcut foarte mult, după un an plin de dezamăgiri sportive. Nu îmi venea să cred că, uite, se întâmplă ceva”, a declarat Andreea Călugăru pentru Biciclistul.ro

”Am înotat decent, nah, ca de pandemie, m-am mișcat în tranziții de parcă mergeam la bal (două minute în plus față de anul trecut, dar știți ce fain îmi erau aranjate șosetele?), apoi m-am pus pe măcinat la pedale cu vântu’n freză, a scris cu umor Andreea pe pagina sa de Facebook.

”A fost o cursă foarte grea din cauza vântului, dar și pentru că eram cu toții cam ieșiți din pâine. Chiar dacă mă antrenez relativ constant, dacă nu merg la curse cam uit cum se face. Există și o probă mentală în orice competiție, iar la aia poți suferi mult dacă nu ești antrenat”, ne-a spus Andreea.

Foto: Radu Cristi

Andreea practică triatlonul la nivel amator, are job full time și își strecoară antrenamentele în momentele libere. Cu toate acestea, a obținut până acum trei titluri de campioană națională la Half (2015 Oradea, 2018 și 2019 Mamaia), dar și unul la Full (2016, Oradea).

”Nu cred că m-am dat vreodată pe așa vânt”, a spus Andreea, când am întrebat-o cum a fost la proba de ciclism.

”Pe mine chiar m-a împins vântul de câteva ori în lateral, aici cred că un pic de cărniță în plus pe mine n-ar fi stricat. Am fost destul de curajoasă și îndârjită până în tura a șaptea, când m-au speriat câteva rafale și l-am ascultat în sfârșit pe soțul meu, care îmi tot striga că pot să o las mai moale – aveam deja 18 minute avans”, a spus Andreea.

”Asta a fost o cursă mai extremă, ca la Norseman, nu a contat timpul. Ne-am dat seama cu toții din primele minute că nu este cazul de recorduri personale la această competiție”.

Foto: Radu Cristi

Un alt moment dificil l-a întâmpinat la proba de alergare, când a simțit dureri la un picior.

”Mă durea un pic un picior și nu am vrut să forțez, având în vedere că aveam deja un avans serios”, a spus Andreea.

Am întrebat-o pe Andreea care sunt planurile sale pentru viitor și dacă Ironman Kona mai intră în planurile sale. Mi-a spus că e puțin probabil să obțină o calificare la Kona în 2021, iar despre planuri s-a abținut, având în vedere incertitudinea adusă de pandemie.

”La Kona 2021 s-au dat deja 800 de locuri încă din acest sezon. Locuri suplimentare nu vor fi, deci matematica va fi împotriva mea”, a spus Andreea.

Foto: Radu Cristi

Kona este visul suprem al Andreei, cel puțin era în februarie 2019, când a declarat pentru Biciclistul.ro că ”Ironman este cursa mea de suflet. Este o distanță care îți cere totul, iar la final te fericește complet. Pare totuși că nu e distanța mea și că ar trebui să mă țin de Half-uri, dar nu mă lasă inima să renunț la Ironman până nu se întâmplă și Kona”.

Andreea a reușit în 2019 să devină a treia româncă ce reușește calificarea la Campionatul Mondial de Ironman 70.3, după Ioana Molnar (2015, 2019) și Gerda Maria (2018). A obținut această performanță la Ironman 70.3 Dubai, unde s-a clasat pe locul 7 la categoria de vârstă 30-34 ani (detalii rezultate).

Cum s-a apucat Andreea Călugăru de triatlon

În urmă cu opt ani, în iarna anului 2012, Andreea a decis că vrea să se apuce de triatlon ”la modul foarte serios”, cu toate că nu știa să înoate sau să meargă pe bicicletă. A luat această decizie într-o vacanță, într-un moment de revelație și dorință de a-și schimba obiceiurile pe termen lung.

Andreea mai făcuse sport, în copilărie, când a practicat atletismul, însă în adolescență a abandonat mișcarea complet. Prin 2011, în iulie, a început să alerge, din dorința de a mai atenua efectele stresului de la birou. Încet, încet, sportul a devenit al doilea job, care i-a stârnit pasiunea și ambiția, un ”job” care a făcut-o să fie mai organizată și să-și impună obiective.

Prin 2014, Andreea spunea că va atinge ”supremația” atunci când va termina o cursă de Ironman (3,8 km înot, 180 km ciclism și 42 km alergare). A atins această supremație în toamna anului 2014, când a trecut linia de finish de la Ironman Mallorca și a izbucnit într-un plâns incontrolabil, de emoție, de fericire, de oboseală. Au fost aproape 15 ore de agonie, dar gheața fusese spartă.

Te-ar mai putea interesa să citești despre Andreea Călugăru și:

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

This will close in 0 seconds