Andrei Ivanescu - alergator montan

Recent am stat de vorbă cu Andrei Ivănescu-Gliga, un tânăr în vârstă de 20 de ani, căruia prietenii îi spun Ivă. Este un alergător foarte bun, chiar dacă nu asta a fost intenția lui, pentru că timp de mai mulți ani a studiat chitara, instrument cu care visa să ajungă departe.

În 2017 a absolvit Colegiul Național Alexandru Ioan Cuza din Ploiești, clasa de științele naturii, iar în prezent este student la Universitatea Transilvania din Brașov, la Facultatea de Inginerie Mecanică.

Cu toate că e tânăr, a început deja să confirme cu multe rezultate bune. Anu acesta, spre exemplu, a devenit campion național la tineret la proba de alergare montană pe distanță lungă. A mai obținut un loc 4, tot la tineret, la Maratonul București, după ce a trecut linia de finish în 2h48min.

La Retezat Skyrace, traseul Buta, a luat locul 1. Tot primul loc l-a obținut la Maratonul Olteniei, la proba de semimaraton. Mai recent, la Maratonul 1 Decembrie, s-a clasat pe locul 2 la proba de semimaraton, cu 1h17min.

Și mai recent, chiar ieri, a obținut locul 3 la nivel general la Băneasa Race, la proba de semimaraton, cu 01:18:40.

Anul trecut, a obținut locul 2 la 7500, categoria Hobby, locul 1 la Transylvania 20k (rezultate aici), locul 7 la Ciucaș X3, la proba de semimaraton, locul 2 la Bunloc Vertical Race.

S-a apucat de alergare în 2016

”Alerg din aprilie 2016, când m-am apucat pentru că am avut de dat o probă la parașutism, de 1.000 metri. Am ieșit pe locul 2, dar pentru că sunt extrem de competitiv mi-am spus că trebuie să fac o schimbare”, ne-a spus Andrei.

S-a înscris mai apoi la Semimaratonul Târgoviște, unde a fugit 1:32, un timp bun pentru unii, dar nu și pentru el. ”Am refăcut traseul și am văzut că erau doar 19,5 km, deci la semimaraton aș fi scos 1:37”, își aduce aminte Andrei.

S-a clasat între primii 10 concurenți la acea cursă, dar s-a resimțit. ”Eram efectiv mort după cursă. În acel moment, însă, fără niciun motiv aparent, am știut că vreau să ajung cât mai sus în acest sport”.

Talentul și rezistența lui Andrei nu au apărut din senin. Când era copil bătea mingea cu prietenii fără să obosească. ”Eram cel mai fresh de pe teren chiar și după 6 ore de alergare în plin soare, fără apă. Chiar se făceau glume pe seama mea, măcar alerg mult, că de jucat fotbal…”.

Împreună cu tatăl său mergea des pe munte. La 14 ani urca Jepii Mici sub 3 ore.

”Am mai făcut șah, baschet și un pic de atletism, dar probe până în 600 de metri, prin clasa a șasea, a șaptea”.

În prezent, se antrenează cu profesorul Gabriel Hurmuz, din Ploiești, care îi coordonează toate antrenamentele. Aleargă în jur de 130 km pe săptămână, dar are grijă să fie kilometri cu diferență de nivel.

”Uneori ajung la o diferență de nivel de 3.500 metri, alteori stau pe la 1.500 metri”, spune el.

Are două antrenamente pe zi, iar primul îl face întotdeauna dimineața. ”Vreau, nu vreau, antrenamentele trebuie să îmi placă în orice moment al zilei”, glumește Andrei.

Motivația lui este simplă: ”vreau să ajung cât de sus se poate în alergarea montană”.

Probele preferate ale lui Andrei sunt cele pe care le poate termina într-un interval de maximum trei ore.

Antrenamente grele

L-am întrebat pe Andrei dacă antrenamentele sale sunt mai grele decât concursurile la care participă.

”Există curse grele”, spune Andrei, ”dar antrenamentele sunt alea urâte”.

”Urăsc să bag tempo pe plat. Am avut un astfel de antrenament, de 15 km, și credeam că nu se mai termină”.

Un alt tip de antrenament ce i se pare greu sunt alergările în pantă, bucăți lungi, cu trei, patru repetări, care îi iau în jur de trei minute.

Greșeli din care a învățat

Andrei a învățat că trebuie să acorde o atenție deosebită recuperării. ”Nu trebuie să cer prea multe de la corpul meu într-o perioadă prea scurtă de timp”.

A mai învățat că nutriția este deosebit de importantă și îi poate afecta sau îmbunătăți performanțele sportive. ”Îi dau corpului meu cel mai bun combustibil, atât în ceea ce privește alimentele, cât și în ceea ce privește suplimentele. Mi-am propus să investesc tot ce am în mine”, spune Andrei.

Cel mai greu concurs de alergare

Andrei consideră că cel mai greu concurs de alergare la care a participat până acum este 7500. A participat anul trecut, la proba hobby, cu o experiență de doar un an în alergare.

”Traseul a fost foarte lung, am încercat să trag și pentru podium (am reușit locul 2), aveam doar 19 ani și nu știam ce mă așteaptă”.

Lipsa de experiență l-a împins să facă lucruri nesăbuite. ”Cu 11 zile înaite de concurs am fugit 46 km cu diferență de 1.800 metri, la antrenament. Cu șapte zile înainte de competiție, am fugit un alt maraton montan, de 44 km, astfel că la start eram deja obosit”.

”Am  crezut că nu se mai termină!” (n.r. 7500).

Ce mănâncă

Andrei se ferește de orice aliment care conține gluten. Nu ”prea” consumă dulciuri, decât în zilele în care simte nevoia să trișeze un pic.

”Nu mănânc pâine de niciun fel, consum carne de porc în cantități extrem de mici, nu mănânc mezeluri și nici alimente care conțin multe fibre. Îmi plac rondelele de orez, pastele și untul de arahide”, spune Andrei.

Încălțăminte

Folosește Nike Pegasus 34, Saucony Ride 10 și mai nou Salomon S-Lab Ultra.

Ultima întrebare a fost legată de disciplină. ”Cât de importantă este disciplina pentru a avea succes în alergare?”, l-am întrebat pe Andrei.

”Foarte importantă, disciplina, echilibrul și moderația sunt calități necesare unui sportiv. La care se adaugă și o doză constantă de nebunie”, a fost răspunsul său.

P.S. Fetelor, e luat!


Articol sponsorizat de Zoomra.ro, platformă online dedicată organizatorilor de evenimente sportive și sportivilor amatori.

Zoomra.ro își propune să strângă într-un singur loc cele mai importante evenimente sportive din România și să-i ajute pe organizatorii de competiții să ofere informații relevante comunității sportive.

Pe de altă parte, le oferă sportivilor amatori informații structurate și relevante despre competițiile lor favorite.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

This will close in 0 seconds