Victor Iliescu - alergare - interviu Biciclistul

Foto: Bogdan Popa

Victor Iliescu are 41 ani și este QA tester, adică un om care testează produse software.

Lui Victor îi place foarte mult să alerge, atât de mult încât se deplasează la job în alergare, iar de întors acasă o face tot în alergare. M-au distrat câteva din postările lui de pe Facebook, când ne-a arătat că el se deplasează mai rapid în alergare decât RATB-ul.

De altfel, încă de mic face asta. ”Am locuit 30 de ani în centrul Bucureștiului și nu am folosit ITB sau RATB, distanțele mi se păreau prea mici ca să nu le fac pe jos sau cu bicicleta”, spune el.

Victor este o persoană autodidactă și se antrenează în funcție de cât de odihnit se simte.

”Mă antrenez după cum îmi dictează corpul. De obicei alerg tempo, dacă nu sunt obosit, dar dacă sunt obosit nu ies la antrenament”, afirmă Victor.

Aleargă între 30 și 100 km pe săptămână, iar antrenamentele le face de obicei dimineața.

Victor este alergător amator, dar unii ar putea considera recordul său personal pe distanța de semimaraton drept un timp foarte bun: 1:22:57. Nu este obținut într-un concurs sportiv, ci în cadrul unei alergări pe DN3, Fundulea-Brănești și retur. 

Victor Iliescu - alergare Maratonul București 2017
Foto: 4run.ro

Probele sale preferate sunt semimaratonul și maratonul, iar motivația sa principală este simplă și conține un singur cuvânt: ”sănătatea”.

Apropo de sănătate, mi-a spus că una dintre cele mai mari greșeli pe care le-a făcut de când aleargă este că a încercat să își mărească viteza fără niciun plan. ”Așa m-am accidentat, nu mi-am ascultat corpul. Am o vârstă și m-am apucat de alergare prea târziu ca să mai pot face performanță pe distanțe mici”, spune el.

Alimentația

Se ferește de carne. ”Am încercat să o elimin de tot anul acesta, nu neapărat pentru sport, cât pentru sănătate. Mânânc multe legume, fructe, salate, iar în ceea ce privește băuturile am redus sucurile cu acid”, spune el. Are însă și slăbiciuni, sucurile cu zahăr, preferă Aloe Vera, Ice Tea și rareori Pepsi sau Cola.

Cel mai greu concurs

Cel mai greu concurs la care a participat Victor este Maraton Apuseni

”Am subevaluat muntele, terenul necunoscut și mai ales urcarea finală. Toate celelalte concursuri offroad la care participasem se terminau în vale, iar Apuseni în urcare. Chiar dacă panta nu este mare, după 40 km, am simțit că mor”.

A fost aproape de abandon la Maraton Apuseni, dar l-au ambiționat încurajările organizatorilor, care i-au spus că se afla pe locul 9 la general.

”Consider că o cursă trebuie să o termin în timpul propus, nu doar să o termin. Chiar dacă la Maraton Apuseni am scos cel mai prost timp al meu la un maraton, am primit o lecție importantă, care mă va ajuta la cursele ulterioare”, spune Victor.

Victor Iliescu în alergare la Ecomaraton
Foto: Lucian Liteanu

”Totuși, aș abandona o cursă oricând corpul mi-ar cere asta. Nu sunt adeptul distrugerii la maximum a corpului doar pentru că sunt într-un concurs. E doar un concurs”.

Un an satisfăcător

Victor consideră că 2018 a fost un an bun pentru el. A scos 3:01:57 la Maratonul București și a avut un antrenament reușit cu bicicleta, 240 km cu 4.500 metri diferență de nivel pe Transalpina, cu pornire din Râmnicu Vâlcea. A pedalat efectiv 10 ore, iar toată aventura a durat 12 ore, cu tot cu pauze.

Planuri pentru 2019

Ambiția lui Victor Iliescu pentru 2019 este să alerge un maraton sub trei ore, într-un concurs oficial.

Cireașa de pe tort va fi Ciucaș X3, cursa Ultramaraton, care are o lungime de 105 km și o diferență de nivel de peste 4690 metri. Recordul acestei curse este 11h29m23s, iar planul lui Victor Iliescu este să treacă linia de finish în aproximativ 15 ore.

Disciplina

Am lăsat la sfârșit declarația care a dat și titlul articolului. 

”Disciplina vine din automotivare”, mi-a spus Victor, ”iar automotivarea odată pornită mă scoate ea singură din casă”. 


Articol sponsorizat de Zoomra.ro, platformă online dedicată organizatorilor de evenimente sportive și sportivilor amatori.

Zoomra.ro își propune să strângă într-un singur loc cele mai importante evenimente sportive din România și să-i ajute pe organizatorii de competiții să ofere informații relevante comunității sportive.

Pe de altă parte, le oferă sportivilor amatori informații structurate și relevante despre competițiile lor favorite.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE