Carpathian MTB Epic 2018, competiţie pe etape acreditată UCI, care a avut loc în perioada 16-19 august, a fost câştigată de către Ariane Lüthi și Peeter Pruus, încoronați regină și rege în Carpați.

A doua ediţie a Carpathian MTB Epic a adunat la start 131 de ciclişti din peste 20 de ţări şi trei continente, care s-au întrecut pe parcursul a patru zile în Carpații
Meridionali.

Concurenţa a fost aprigă, la competiţie au participat mulți cicliști faimoși, de la campioni europeni până la cei naționali, cicliști de legendă și participanți pasionați de ciclismul montan au venit la această ediție pentru a trăi o experiență uimitoare. Printre ei s-au numărat și sportivi de talie mondială, cum sunt cei doi ambasadori de eveniment, Ariane Lüthi, din Elveția, și Frans Claes, din Belgia, precum și atletul olimpic, Vitor Gamito, din Portugalia.

Abilitățile și talentul ciclisștilor profesioniști au fost testate pe durata cusei 4-day EPIC , care a inclus un Prolog de 10 km și 3 etape zilnice de competiție, tip XCM (Cross-country Marathon), fiecare desfășurându-se pe câte un traseu distinct de concurs, pe o distanță de 60 km fiecare, având plecarea și sosirea la Cheile Grădiștei – Fundata.

Totalul diferenței de nivel acumulate în urcare, pe durata celor trei etape, a fost de 8.500 m. Pe durata celor 4 zile, concursul a introdus participanții în atmosfera locală, în cultura și tradițiile românești, oferindu-le totodată trasee de neuitat considerate grele și extrem de provocatoare de către majoritatea cicliștilor străini, fiind comparate cu evenimente similare din  Canada, Elveția sau zona Ardennes a Belgiei.

În aceste zile s-au purtat multe lupte între Elitele cicliste masculine și feminine pentru podium, iar ordinea s-a schimbat de câteva ori. Cu toate acestea, victoria a revenit celor mai rezistenți competitori, care sunt câștigători Carpathian MTB Epic 2018 în clasamentul general la Elite: Ariane Lüthi (Elveția) și Peeter Pruus (Estonia).

“M-am simțit minunat astăzi! A fost o cursă atât de uimitoare! Am concurat cu Jovana Crnogorac pe tot parcursul cursei, ceea ce îmi oferă dublă satisfacție că am ieșit pe locul 1. Felicitări, Jovana! Mi-a împins limitele la maxim. De asemenea, am făcut câteva greșeli, însă mi-am spus că trebuie să mă concentrez și să țin ritmul. Vreau să felicit organizatorii pentru că au făcut o treabă atât de bună, dar și cicliștii, care au cucerit acest teren incredibil de dur!”, a spus vedeta elvețiană, câștigătoare a celor mai dure curse din lume stated și campioana de 5 ori la Absa Cape Epic.

Următoarele locuri au fost ocupate de Jovana Crnogorac (Serbia) și Katazina Sosna (Lituania), la categoria Elite feminin, și de Marek Rauchfuss (Cehia) și Frans Claes (Belgia), la categoria Elite masculin.

Campioana națională al Serbiei și sportiva olimpică, Jovana Crnogorac, a luptat aprig în această competiție și a trecut prima linia de Finiș în a doua etapă.

“Astăzi, la începutul cursei, am colaborat cu Ariane, dar picioarele mele, obișnuite cu ciclismul cross-country, nu m-au ajutat și am decis să o iau ușor. De asemenea, am fost un pic obositădupă ultimele zile. Având în vedere că voi participa la Cupa Mondială în weekendul următor, am văzut această cursă ca un antrenament și m-am bucurat de peisaje. Sunt foarte mulțumită de performanța mea generală, considerând că aproape am urcat Muntele Everest în aceste zile. A fost o experiență foarte bună, iar traseele uimitoare”, a zis Jovana Crnogorac.

Katazina Sosna, campioana națională a Lituaniei, a fost mulțumită cu locul trei în clasamentul general.

“A fost o cursă foarte bună pentru mine. Nu am fost nevoită să împing bicicleta atât de mult, pentru că terenul nu era atât de abrupt. A fost o pregătire foarte bună pentru mine și sunt foarte fericită că am venit aici. Mulțumesc organizatorilor și îi felicit pentru că au făcut o treabă atât de bună!”, a precizat atleta.

Concurența dintre primii 5 cicliști de la categoria Elite masculin a fost aproape constantă în cele 3 etape. Ciclistul estonian a fost foarte puternic în fiecare etapă și s-a dovedit a fi cel mai rapid concurent dintre ei.

“Cursa de azi a fost cea mai grea! Am avut și unele probleme tehnice pe care le-am rezolvat, dar între timp Marek Rauchfuss și Frans Claes m-au depășit. Apoi au luat-o pe o cale greșită și am reușit să îi depășesc. A fost o cursă nebună și sunt fericit! Carpații sunt incredibili, iar competiția a fost foarte bine organizată”, a comentat Peeter Pruus.

Marek Rauchfuss a făcut, de asemenea, curse foarte bune în aceste zile. Chiar dacă el s-a arătat foarte hotărât să-și apere locul pe podium, cehul a recunoscut că nu a concurat niciodată într-o competiție atât de dificilă.

“Cursa a fost grea pentru mine azi. Chiar dacă nu am avut probleme, am fost obosit după primele două etape. Astăzi am mers împreună cu Frans Claes. Cu aproape 15 km înainte de final am făcut o întoarcere greșită, ceea ce ne-a încetinit cu 1-2 minute. Organizarea a fost grozavă, iar munții sunt mai sălbatici decât cee ace am văzut în Cehia, Slovacia sau Austria!” ne-a spus Marek Rauchfuss.

Frans Claes, lider mondial al seriei de maratoane UCI, a avut de dus o luptă serioasă pentru locul 3, dar a reușit să mențină un ritm bun. El este și un obișnuit al curselor pe etape.

“M-am simțit mai bine la început, așa că am putut merge cu primii 5 cicliști. Dar apoi, Peeter Pruus și celălalt concurent ceh, care a câștigat astăzi, au mers prea repede și a trebuit să ne menținem ritmul ultimelor două zile, pentru că în caz contrar… de obicei, plătești pentru el la sfârșit. M-am simtit foarte bine aici, locuri uimitoare si trasee montane superbe”, a declarat atletul belgian Frans Claes.

Câștigătorii evenimentului au primit câte 80 puncte UCI MTB XCO, ceea ce îi va ajuta în calificările pentru Jocurile Olimpice.

“Suntem pregătiți pentru ediția din 2019 și vom adăuga câteva elemente noi pentru a stimula evenimentul și pentru a atrage participanții, atât atleți de clasă mondială, cât și amatori, pasionați de acest sport”, a declarat Tudor Mocuța, Director de Eveniment al ACS MPG.

Concursul multi-etapă din Carpații Meridionali este unul full-service – „eat, ride and sleep”, oferind tuturor participanților o experiență provocatoare, servicii la un standard de top și o organizare impecabilă. Premiile oferite de organizatori la Carpathian MTB Epic 2018 includ trofee, medalii, flori, sume în bani în valoare de 15,480 Euro, plus premii speciale de la sponsori.

Cel mai bun ciclist român – Raul Sînză

Raul Sînză, în vârstă de 19 ani, a ajuns în primii zece în clasamentul general, fiind primul român care a trecut linia finală după fiecare etapă.

“Etapa 3 a fost cea mai rapidă, pe ultima parte am avut urcare, dar de viteză. Am sosit  primul dintre români, în fiecare zi. Acesta fiind primul meu concurs de mountain bike sunt foarte mulțumit de rezultate. Carpathian MTB Epic este o competiție foarte frumoasă, unică în România, comparabilă cu alte competiții de talie internațională”, ne-a spus Raul Sînza.

Cursa dedicată amatorilor

Cursa dedicată amatorilor 1-day Challenge a fost organizată pe o rută de 40 km, special concepută pentru a le oferi riderilor o experiență MTB autentică, în cadrul unui concurs
internațional de top.

Câștigătorii competiției de o zi au fost cicliștii români: Augustin Vlaic, Emil Manea și Stefan Chivu, în clasamentul general masculin, iar Ana Tohănean, Alina Coltiadis şi Simona Delia Ciocîrdel, în clasamentul general al feminin.

Echipa de organizare a Carpathian MTB Epic, colaboratorii, voluntarii și echipele speciale de intervenție au inclus mai multe de 200 de persoane, iar serviciile au fost apeciate ca fiind unele de top printre cursele pe etape din lume. Drintre membrii Comitetului de Organizare au făcut parte și Joko Vogel, originar din Zürich, co-fondatorul SWISS EPIC și TORTOUR, și organizatorul UCI Cyclocross World Championship, eveniment ce va avea loc în 2020 în Elvetia.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE