Razvan Juganaru la Maratonul Vinului 2012

Presupun că aţi aflat deja că lui Răzvan Jugănaru, ciclist profesionist care trăieşte din acest sport, i-a fost furată bicicleta în valoare de 8.000 de euro.

Bicicleta i-a fost furată dintr-o cameră în care erau depozitate mai multe biciclete şi care aparţinea recepţiei clubului sportiv la care era cazat. N-a fost furată doar bicicleta lui, ci încă două MTB-uri care, împreună, valorau aproape 8.000 de euro şi ele. Hoţii ştiau, deci, ce urmau să fure. Apropos, n-au fost prinşi.

Prima întrebare care-mi vine în minte: de ce nu a dormit Răzvan Jugănaru cu bicicleta în cameră? Doar nu era prima oară când ar fi făcut acest lucru. În ştirea PRO TV se spune că n-ar fi avut loc în camera în care a dormit Răzvan Jugănaru. N-am înţeles dacă în camera în care a fost cazat Răzvan au mai fost şi alţi sportivi, dacă a fost singur, cât de mare era încăperea şi dacă, într-adevăr, nu era spaţiu pentru depozitarea bicicletei acolo. Aici am oarecare îndoieli, pentru că dacă într-o cameră încape un pat, măcar rezemată de acesta încape şi bicicleta.

O altă întrebare: de ce nu şi-a asigurat Răzvan Jugănaru bicicleta care valora 8.000 de euro? Răspunsul este simplu: în România niciun asigurator nu-ţi asigură bicicleta. Exisă o situaţie în care bicicleta poate fi inclusă într-o asigurare, dar nu l-ar fi ajutat pe Răzvan Jugănaru în niciun fel.  Bicicleta poate fi asigurată doar în cadrul unei asigurări de locuinţă la un loc cu alte bunuri pe care asiguratul le posedă, ceea ce e cam stupid, pentru că bicicleta o foloseşti ca să te deplasezi, nu e un şifonier, niciun televizor. Nu înţeleg de ce nu se poate asigura bicicleta la fel cum asiguri o maşină. Care e problema?

Fac o paranteză, Răzvan Jugănaru comentează, la un moment dat pe contul său de Facebook: “şi noi am căutat, dar încă nu este o firmă care să asigure biciclete, deoarece se fură prea uşor şi ar pierde mult”.

În acest context, nu spun că este vina lui Răzvan Jugănaru că i-a fost furată bicicleta, dar cred că ar fi depins de el să nu-i fie furată. Facebook-ul este plin de anunţuri în care oamenii se plâng că le-a fost furată bicicleta. Plin! Eu aş fi suflat şi în iaurt. Hoţii au intrat pe geam, un amărât de termopan care nu avea nici măcar jaluzele, darămite gratii, iar încăperea se afla la parter!

Ah, încă o chestie, pe care a spus-o Dan Mazilu într-un comentariu pe Facebook şi care mi se pare foarte corectă: pentru astfel de biciclete, care sunt foarte scumpe, ar merita o investiţie în nişte dispozitive de urmărire prin GPS şi SMS. Şi astfel de soluţii nu costă chiar atât de mult încât să nu-ţi dea mâna s-o faci, mai ales dacă eşti o echipă profesionistă care te respecţi, cum ar trebui să fie Giant.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

One thought on “De ce nu şi-a asigurat Răzvan Jugănaru bicicleta?”
  1. Eu cred ca ar fi trebuit trasi un pic la raspundere si cei de la caminul acela sau ce naiba era. Cum sa lasi o camera cu biciclete de asa valoare nepazita?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.