Copiii mei, Vlăduţ (7 ani) şi Natalia (5 ani şi 7 luni), fac atletism de peste un an şi sunt foarte bucuros că ne-am ţinut de această activitate, pentru că investiţia merită toţi banii, iar beneficiile chiar se văd cu ochiul liber.
Scopul nostru, al părinţilor, a fost acela de a-i atrage pe copii spre mişcare, nu neapărat către atletism – nu că n-am fi făcut-o şi până acum, dar am vrut s-o facem într-un mod organizat, într-un colectiv, unde dezvoltarea calităţilor fizice şi motrice să meargă mână în mână cu socializarea.
Atletism copii: cinci motive să-ţi dai şi tu copilul la sport
Iată care sunt cele mai importante motive, în opinia mea, pentru care merită să-ţi duci coilul la atletism.
Vei avea un copil fericit
Scopul tău principal este ca cel mic să facă mişcare, să nu aibă probleme cu sedentarismul, pe mai târziu, şi să-l ţii ocupat într-un mod constructiv, dar cel mai mare beneficiu va fi acela că vei avea un copil fericit.
Copiii vor să se joace şi chiar asta vor face la antrenamente.
Va avea încredere în el
Un copil fericit este, totodată, un copil care are încredere în propriile sale forţe, care are încredere că poate reuşi ce-şi propune, care nu se teme de provocări.
Să dau un exemplu concret. Imediat după startul concursului de duatlon (alergare+bicicletă+alergare) TriKids Challenge 2014, Natalia a căzut. Nu s-a demoralizat, s-a ridicat şi a continuat cursa. Avea de alergat o tură de teren de rugby (aproximativ 300 de metri), pe urmă de biciclit 500 de metri pe un alt teren, cu gazon sintetic, în care se poticneau roţile şi, la sfârşit, încă o tură de alergare de 300 de metri.
Nu doar că a recuperat terenul pierdut la start, dar a câştigat locul 1 la categoria ei de vârstă, 4-5 ani. Asta înseamnă să ai încredere în propriile tale forţe şi sunt convins că, pe lângă un material genetic foarte bun :), sportul i-a dezvoltat această încredere.
Vei avea un copil în formă
Fă următoarea probă: uită-te la abdomenul copilului tău când râde. Se văd pătrăţelele? La noi se văd. Avem nişte copii în formă sportivă foarte bună şi asta-i tot mai greu de atins în zilele noastre, când copiii sunt mult, dar mult mai ocupaţi decât eram noi la vârsta lor. Eu, în vacanţa de vară, eram toată ziua în parc, la joacă. Noile generaţii sunt mult mai ocupate, noi nu avem acelaşi timp liber pe care-l aveau părinţii noştri, dar nici curajul să-i lăsăm singuri la joacă.
Va fi sănătos
În ultimul an am fost la doctor cu cei mici doar pentru răceli minore, de care nu scapă niciun copil, oricât de vitaminizat ar fi el. N-am argumente ştiinţifice, dar sunt foarte fericit că micuţii mei sunt sănătoşi şi plini de viaţa şi sunt convins că sportul are o contribuţie majoră la această stare de fapt.
Nu este un sport scump
Ăsta-i un motiv secundar, dar nu de neglijat. Nu vreau să ajung ca părinţii Simonei Halep, să-mi risc toate economiile astfel încât copilul meu să poată face sport. La atletism copii nu au nevoie decât de un şort, un maieu, un trening, o pereche de adidaşi şi apă.
Cheful e cel mai important, iar ăsta nu costă bani, ci emoţii :).
Cred ca aceste informatii sunt valabile si pentru “copiii ” majori.
Sa faci sport constant este izvor de sanatate,determinare si nu in ultimul rand -libertate.
Cred ca trebuie sa ne întoarcem la origini cand omul alerga in cautarea hranei ,genetic asta suntem si mai cred ca totul este simplu !!!!
Complet de acord. As mai avea de adaugat cateva chestii pentru cei ce se apuca:
-copilul (mic) invata ca “a fi primul” nu i se cuvine, ci se castiga
-nu te demoraliza ca parinte atunci cand nu face exercitiile corect sau nu e atent. totul se inmagazineaza undeva si copilul te va surprinde.