Foto: https://www.facebook.com/UFOtoimages/

Mi-a scăpat faptul că sâmbătă a avut loc un concurs foarte important pentru sportivii de performanță din mountain bike din România: Campionatul Național de Maraton Cross Country (XCM).

Cei de la Nomad Racing Team, care au și dat câștigătorul la Elite Masculin, au denumit acest tip de competiție drept “cea mai îndrăgită și populară disciplină din ciclismul românesc, dovedită atât de numărul mare de practicanți, cât și de numărul maratoanelor”. Și au dreptate, iar Prima Evadare este doar unul dintre exemple, cu aproape 2.000 de participanți la fiecare ediție.

Însă, la Campionatului Național s-au prezentat fix 48 de concurenți, profesioniști și amatori la un loc. Au fost atât de puțini încât unele categorii de vârstă s-au câștigat fără concurență. Mai precis, era suficient să termini concursul pentru a obține titlul de campion național la o anumită categorie. Pe de altă parte, ce naiba înseamnă să fii campion național la o categorie de vârstă dacă participi doar tu la concurs? Ce relevanță are titlul de campion național? Niciuna.

La categoria Elite Masculin au fost 15 concurenți. Marius Petrache a greșit traseul și a fost descalificat, iar Răzvan Jugănaru apare cu DNF, adică did not finished. L-am sunat și mi-a spus că a ajuns la Cluj la 05 AM, după 1.500 de km de condus mașina, motiv pentru care s-a oprit la un moment dat, prea obosit pentru un traseu de 70 km. A preferat să fie alături de colegii de la Dinamo BikeXPert Racing Team de pe margine.

Titlul de campion național a fost câștigat de către Robert Dobai (NoMad Racing Team), cu o diferență de aproape două minute. Pe locul doi a venit Attila Madaras (Dinamo BikeXpert Racing Team), iar ultima treaptă a podiumului a fost completată de Arpad Kelemen, tot de către un sportiv de la NoMad.

Puteți citi un raport de cursă scris chiar de către Robert Dobai, pe freerider.ro. În afară de povestea cursei, scrisă cu lux de amănunte, am remarcat următoarele:

E o reușită fără doar și poate, dar pe niciun plan nu poate fi comparată cu un loc 13 la Transalp în fața unor echipe profesioniste sau cu o sumedenie de alte rezultate pe care le-am obținut afară și pentru care nu a existat nici măcar un sfert din interesul pe care-l văd pentru titlul ăsta.”

Robert Dobai - campion national maraton mtb 2016
Robert Dobai. Foto: Marcel Seliceanu

Clasament Elite Masculin:

 1. Robert Dobai, 2:43:18
 2. Attila Madaras, 2:44:43
 3. Arpad Kelemen, 2:46:19
 4. Lucian Logigan, 2:48:45
 5. Alexandru Stancu, 2:49:10
 6. Tudor Oprea, 2:53:30
 7. Elisei Miron, 2:55:39
 8. George-Bogdan Duca, 2:56:50
 9. Valentin-Ion Roșoagă, 2:58.38
 10. Zoltan Toth, 3:08:26
 11. Ede Molnar, 3:11:27
 12. Ionuț-Adrian Sdrăilă, 3:16:00
 13. Severian-Mihail Zegrean, 4:53:23

Răzvan Jugănaru, DNF
Marius Petrache, DSQ

Foto: https://www.facebook.com/UFOtoimages/
Foto: https://www.facebook.com/UFOtoimages/

La fete victoria a fost și mai categorică, cu o diferență de aproape nouă minute între primul și al doilea loc. Titlul de campioană națională a fost obținut de către Beata-Adrienne Piringer (CS Mureșul Tg. Mureș). Pe locul doi a venit Marike Tache (Spees-Way Team), iar pe locul trei s-a clasat Suzanne Hilbert (NoMad Racing Team).

Clasament Elite Feminin:

 1. Beata-Adrienne Piringer, 3:40:39
 2. Marike Tache, 3:49:07
 3. Suzanne Hilbert, 3:51:08
 4. Karina Bonta, 4:05:48
 5. Monica-Mihaela Cojocaru, 4:42:59
Foto: https://www.facebook.com/UFOtoimages/
Foto: https://www.facebook.com/UFOtoimages/

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.