În primul rând

Nu face prea multe schimbări! Probabil că cel mai bine ar fi să rămâi la obiceiurile tale  alimentare, cu care ești obișnuit, care nu-ți crează surprize.

Cu o zi înainte de concurs sau de o alergare lungă e prea târziu să mai iei în considerare o încărcare cu carbohidrați.

Singurele schimbări pe care le poți face au un singur scop: să eviți tulburările gastrointestinale.

Evită cafeina

Cafeina poate fi benefică, te ține alert pentru un timp îndelungat de la consum. Dar o ceașcă de cafea îți poate afecta somnul chiar și după 6-8 ore de la momentul consumului (în funcție de toleranța pe care o ai).

Încearcă să nu bei cafea cu o zi înainte de cursă. Îți vei crește considerabil șansele de a avea un somn adânc și odihnitor în timpul nopții. Evident, în dimineața concursului poți să bei cafea, ba poți face asta chiar și cu câteva momente înainte de start.

Evită alimentele grase

Alimentele bogate în grăsimi nu sunt neapărat nesănătoase, dar vrei să le eviți cu o noapte înainte de competiție. Există cel puțin două motive pentru care vrei să te ferești de grăsimi:

  1. alimentele bogate în grăsimi au nevoie de o perioadă îndelungată pentru digestie, iar asta îți poate afecta performanța sportivă;
  2. îți pot deranja stomacul, ceea ce nu e în nicio circumstanță de dorit în timpul alergării!
 

Evită alimentele bogate în fibre

Sunt nenumărate beneficiile pe care le aduc fibrele organismului nostru, dar ca și în cazul alimentelor bogate în grăsimi, alimentele bogate în fibre ne pot provoca neplăceri digestive.

De asemenea, fibrele ne dezhidratează, mai ales consumate în cantitate mare și în mod special dacă nu bem și multă apă.

Evită consumul excesiv de carbohidrați

Da, ai nevoie de carbohidrați cu o noapte înainte, dar asta nu înseamnă că trebuie să golești frigiderul. Consumul excesiv de carbohidrați îți afectează digestia și adesea te va împinge să consumi și prea multe fibre.

Consumul excesiv de carbohidrați afectează și calitatea somnului, pentru că, firește, organismul va fi în mod special preocupat să digere ce-ai băgat în el.

Evită alimentele pe care nu le-ai mai încercat

În preziua cursei nu este momentul să testezi alimente noi, cu care nu ești obișnuit. Nu știi cum va reacționa corpul la ele, așa că stai cuminte.

Deci nu încerca să vezi care sunt ”beneficiile” unei lasagna vegetariene, dacă nu tu n-ai gustat niciodată din acest fel de mâncare. Există toate șansele să provoci o furtună intestinală.

Gânduri finale

O să fie bine dacă nu inovezi. Mănâncă normal atât la micul dejun, cât și la prânzul de dinaintea concursului. Nu-ți vor afecta în niciun fel performanța sportivă. Însă nu mânca nimic cu care nu ești obișnuit!

Poți să crești ușor cantitatea de carbohidrați, dar nu exagera. Poți să mânânci și ceva grăsime, dar asigură-te că nu e mai mult de 15% din întreaga ta masă.

Proteinele ar trebui să fie în jur de 35% din ceea ce mănânci, evită cafeaua după ora 12.00 și nu exagera nici cu apa sau băuturile sportive.

Evident, stai departe de alcool!

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE