Bugetul Federaţiei Române de Ciclism şi Triatlon în anul 2009 a fost de aproximativ 260.000 de euro, potrivit  unui document pus la dispoziţie de ciclism.ro la sfârşitul lunii octombrie, anul trecut (descarcă aici).

Suma este ridicol de mică, dacă luăm în considerare faptul că o echipă de ciclism din România de talie medie, formată din 10 sportivi, are un buget de aproximativ 100.000 de euro pe an (vezi detalii aici).

În aceste condiţii, cei mai buni ciclişti români nu au nicio şansă să participe în competiţii internaţionale, să adune puncte şi să-şi asigure astfel participarea la competiţii internaţionale puternice, precum Turul Franţei sau Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

Anul trecut, chiar la sfârşit, am stat de vorbă cu Lucian Logican (23 de ani), care a terminat 2010 pe primul loc în clasamentul la proba de mountain bike. Discuţia pe care am avut-o cu el are legătură cu ce am scris mai sus, că Federaţia este săracă, că Federaţia nu se ocupă de promovarea sportivilor, că în România, dacă nu te ajută cineva, nu prea ai şanse să reuşeşti, chiar dacă ai talent cu carul.

“Mă bucur că ne bagă şi pe noi lumea în seamă”, mi-a spus Lucian, după ce l-am abordat pe messenger.

Am intrat pe blogul tău şi am văzut că la bio ai scris că vrei să te califici la Jocurile Olimpice de la Londra 2012. Ce trebuie să faci pentru a ajunge acolo?

„Trebuie să aduni puncte ca să te califici. Se iau punctele de la primii trei sportivi din ţară. Se face totalul şi în funcţie de aceste puncte se face un clasament pe ţări. Primele 24 de ţări se califică la Jocurile Olimpice”.

„Mi se pare că există şi o calificare individuală, tot pe puncte, dar aia nici nu intră în discuţie”.

De ce?

„E greu să aduni de unul singur punctele. Mă refer aici la nivelul meu, la nivelul nostru, din România”.

“Eu, sincer, m-am bazat şi pe cei din Federaţie, care au zis că ne trimit la curse UCI, unde se pot aduna puncte pentru calificare. Dar anul ăsta nu ne-au trimis la curse UCI în afară”.

De ce?

“Păi ei zic că nu au bani”.

Câţi bani îţi trebuie să participi la o competiţie UCI?

“Depinde unde e cursa”.

Dă-mi un exemplu.

“În anii trecuţi mergeam în Turcia, pentru că acolo nivelul este un pic mai ridicat ca la noi. Au multe curse UCI în Turcia”.

“O deplasare în Turcia, cu avionul + cazare, înscriere, masă, te costă cam 500 de euro”.

„Am participat la o cursă UCI în Ungaria, unde am mers pe banii mei, dar am terminat cursa pe locul 16 şi nu am luat puncte”

 

 

Comentarii

Articolul precedentClujul Pedalează. Vezi fotografii de la prolog
Articolul următorCe e mai greu decât să te laşi de fumat? Să te laşi de mâncat!
Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE