Acest articol este o continuare a celui de aici. I-am întrebat pe cei mai importanți triatloniști din România ce obiective au pentru sezonul 2017, care sunt punctele lor slabe și care este rezultatul cu care se mândresc pentru sezonul 2016. Astăzi îi avem în prim plan pe Mihai Vigariu, Mihai Baractaru și Bogdan Damian.
Mihai Vigariu
Ultimii ani au fost extraordinari pentru Mihai Vigariu, care s-a calificat de două ori la Campionatul Mondial de Half Ironman. Prima participare la mondiale a fost mai mult decât onorabilă, a doua urmează, după ce Mihai a reușit să ia bronz la arabi.
Calificat la mondialele de Half Ironman, Vigariu are un obiectiv și mai îndrăzneț: calificarea la Kona.
”Voi concura pe 21 mai la St. Polten (Ironman 70.3), iar pe 9 iulie la Frankfurt, la Campionatul European de Ironman, în speranța obținerii unui slot de calificare la Kona. Dacă nu îmi iese calificarea la Frankfurt, voi concura pe 29 iulie la Ironman Zurich, tot în încercarea de a obține calificare la Kona”, a declarat Mihai Vigariu pentru Biciclistul.ro.
Cu toate că are job full time și nu este sportiv profesionist, Mihai Vigariu are un calendar competițional de invidiat: în data de 9 septembrie va participa la Campionatul Mondial de Ironman 70.3, în Chattanooga, Tennessee, Statele Unite.
”Cu mare părere de rău, o să ratez Transfier anul acesta”, a spus el.
În plan intern, are în vedere cursele pe distanța semi lungă de la Oradea, Mamaia și Beliș.
Surprinzător, pentru că știu că este foarte puternic la această probă, Vigariu consideră că punctul său slab este bicicleta. ”Voi apăsa pedala mai mult la bicicletă, unde zic și sper eu să aduc niște îmbunătățiri semnificative. De asemenea, testez anul acesta niște modificări radicale în nutriție, atât în timpul antrenamentelor, cât și în curse; rămâne de văzut cum se vor aranja lucrurile, dar sunt convins că bine!”.
Cel mai bun rezultat înregistrat de Vigariu în 2016 este cel obținut la Campionatul Mondial de Ironman 70.3, din Australia.
”Am iubit foarte mult acea cursă, pentru peisaj, pentru că mi-a arătat exact unde mă situez la nivel mondial. A fost ca un duș cu apă rece, m-a trezit, dar mi-a dat vigilență, acuitate și claritate pentru ceea ce va veni. M-am antrenat pentru acea cursă timp de doi ani și jumărate, 2014-2016, de când m-am apucat de triatlon”.
Mihai Baractaru
Mihai Baractaru va rămâne în istoria triatlonului drept primul român care a participat în finala Campionatului Mondial de Triatlon Ironman. S-a întâmplat în 2015, iar calificarea n-a fost ușoară, chiar dacă participarea la mondiale a fost la Age Group, nu la Elite. Mihai a confirmat și în 2016, cu o a doua participare la Kona. Iar acum, ați ghicit, visul său este să participe pentru a treia oară în finala mondială Ironman.
Mihai Baractaru a început să practice triatlonul în anul 2005, la vârsta de 16 ani. Cinci ani mai târziu, a devenit deținătorul recordului național în proba de Ironman, cu un timp de 9 ore și 30 minute, obținut în cadrul unui concurs din Ungaria. Baractaru și-a îmbunătățit recordul național în 2015, în cadrul Ironman Austria, reușind să treacă linia de finish după 9 ore și 15 minute.
”Cel mai bun rezultat din 2016 consider că l-am obținut la Ironman Zurich, unde m-am și calificat pentru Campionatul Mondial de Ironman”, a declarat Mihai Baractaru pentru Biciclistul.ro.
”În proba de alergare am simțit că am dat tot, pentru prima dată de când particip la probele de Ironman. De regulă, îmi conserv energie când particip la probele lungi. La acest concurs am simțit că am trecut la următorul nivel de pregătire”.
Mihai nu și-a definitivat complet calendarul competițional, dar știe sigur că în 2017 va participa la următoarele concursuri:
- Ironman Lanzarote 20.05
- Fara Asfalt la Mare
- Ironman Oradea
- No stress Calatis
- Ironman Zurich
- Pegas Triatlon Buftea
- Campionatul National de Triatlon
- Fara Asfalt la munte
- Triatlon Challenge Mamaia
În funcție de cum se va simți, în Mihai va adăuga pe lista obiectivelor și Transfier.
Triatlonul e un sport complex, foarte tehnic, greu de stăpânit, iar Mihai știe asta.
”Consider că în acest moment punctul meu slab este înotul. Este un sport foarte tehnic, a cărui tehnică durează foarte mult s-o înveți și pe care o uiți repede. Cu alte cuvinte, ca să înoți decent spre bine trebuie să mergi de 4-5 ori pe săptămână la bazin, iar în București asta reprezintă o problemă din punct de vedere logistic”.
Bogdan Damian
Bogdan Damian (29 de ani) este un nume nou în triatlonul românesc, dar care promite. A avut doar trei curse de triatlon până acum, două sprinturi la Brașov și o participare la Transfier, unde s-a clasat pe locul 4, după Mihai Vigariu (locul 3), Alex Ciocan (locul 2) și Robert Budai (locul 1).
Prima lui dragoste este alergarea montană, pe care o va lăsa deoparte pentru a se concentra pe triatlon.
”Obiectivele pentru 2017 nu le-am stabilit încă, m-am transferat de curând la CSA Steaua și le voi stabili împreună cu noua echipă”, a spus Bogdan Damian pentru Biciclistul.ro.
Va participa cu siguranță la Campionatul European de Cross Duatlon, pentru că a fost selecționat în lotul național de triatlon. Anul trecut, s-a clasat pe locul 2 la naționalele de cross duatlon, în fața mult mai experimentatului Attila Daniel (locul 3). N-a putut însă să-l bată pe campion, Ciprian Bălănescu, care a trecut linia de finish cu peste cinci minute în fața lui.
Bogdan Damian este conștient că punctul său slab este înotul, dar spune că se va antrena intens pentru a remedia situația.
Alte rezultate: locul 3 la Campionatul Național de Duatlon (șosea) și locul 7 la Campionatul European de Cross Duathlon de la Târgu Mureș.