Am intrat deja în martie, a și fost un prim concurs de triatlon (WinterTri Challenge), obiectivele pentru acest an au fost deja stabilite (sau nu?), iar eu am pus câteva întrebări mai multor triatloniști. N-au răspuns toți, dar ne putem face totuși o idee.

Ciprian Bălănescu

Ciprian Balanescu_Campion National Triatlon

Este cel mai bun triatlonist din România, rezultatele lui vorbesc de la sine. A dominat autoritar competițiile de triatlon și duatlon din România ultimului deceniu și a avut rezultate notabile și la nivel internațional.

Nu prea a avut concurență în plan intern, motiv pentru care probabil a și declarat de mai multe ori că se lasă de triatlon. Anul trecut, după Maratonul București, a declarat că vrea să se califice la Jocurile Olimpice de la Tokyo din postura de maratonist. În acest context, nu am obținut prea multe răspunsuri de la un Ciprian Bălănescu preocupat cu examenul de licență (l-a luat).

“Îmi doresc, bineînțeles, să am un an cât mai bun pe plan sportiv. Deocamdată nu pot spune mai multe lucruri”, a declarat Ciprian Bălănescu pentru Biciclistul.ro. Eu cred că Ciprian va participa la ceva competiții internaționale de duatlon, iar în România va veni la cele mai importante concursuri de triatlon. Chiar dacă nu a mai tras tare la înot în ultimul timp, tot cred că va avea prima șansă.

Antoanela Manac

Antoanela Manac - medalieAntoanela Manac a fost desemnată de către Federația Română de Triatlon drept cea mai bună triatlonistă din România în 2015, dar și în 2016. Este legitimată la Atena Sport Club, club înființat în 2006 de către Răzvan Florera, deocamdată unicul medaliat olimpic din istoria înotului masculin românesc, și se antrenează la ciclism cu Filip Grigorescu.

În 2017, Antoanela intenționează să participe la campionatele naționale de triatlon și duatlon, dar și la restul concursurilor interne. În plan internațional, are în vedere campionatul balcanic, campionatul european U23 și calificarea pentru cea de-a treia participare la campionatele mondiale de triatlon.

Cele mai bune rezultate din 2016 au fost o medalie de bronz la campionatele balcanice și locul 12 la o cupă europeană, în Norvegia.

“Cel mai important și valoros rezultat pentru mine a fost participarea la campionatele mondiale U23 din Cozumel, unde am ocupat locul 28”, ne-a spus Antoanela Manac.

Alex Toma

Alex Toma - triatlon Mamaia 2016
Alex Toma (25 ani) este unul dintre cei mai în formă triatloniști din România, statut pe care l-a atins în doar doi ani de la debutul său în acest sport. În prezent concurează pentru clubul sportiv Olimpia și a fost selectat în lotul național de triatlon. Avem și un interviu recent cu el, îl puteți citi aici.

“Obiectivul principal pe care le am în 2017, atât la competițiile interne, cât și la cele externe, este să termin sănătos, fără vreo căzătură sau accidentare. La cursele interne îmi doresc o clasare în primii trei la fiecare cursă la care voi participa. În ceea ce privește competițiile externe, vreau să termin o cupă europeană de triatlon olimpic, iar la campionatul mondial de Ironman 70.3 vreau o clasare în primii 20 de sportivi de la categoria mea de vârstă”, ne-a spus Alex Toma.

“Punctul meu slab rămâne în continuare alergarea. Mi-am îmbunătățit-o, însă cred și simt că este loc de mai bine”.

Cele mai bune rezultate pentru Alex Toma în 2016 au fost clasarea în primii trei sportivi la campionatul național de triatlon șosea și calificarea la campionatul mondial Ironman 70.3.

Alex Ciocan

Alex CiocanAlex Ciocan este fost ciclist de performanță, comentator Eurosport și organizatorul singurei serii de ciclism șosea din România, Road Grand Tour. Are un cuvânt greu de spus la concursurile de triatlon din România, cu toate că nu prea are timp de antrenament. Îl vedem des pe podium, își spulberă concurenții la proba de ciclism și se descurcă mai mult decât onorabil la înot și alergare.

“Road Grand Tour mă muncește destul de mult în perioada verii, așa că în ultimii doi ani forma mea sportivă a depins foarte multe de aceste concursuri. În mare, programul de odihnă și cel de alimentație mi-a fost dat peste cap. Dar, în condiții ideale – și voi încerca să mi le fac – voi încerca în Half Ironman prin vară și un Full Ironman (primul și ultimul) prin toamnă, începutul iernii. Voi încerca la Half să realizez un timp suficient de bun cât să nu-mi mai treacă prin cap să-l bat prea curând, iar la Full vreau să-l termin pe picioare :). Habar nu am cu ce se mănâncă o probă atât de lungă și aș vrea să aflu”, ne-a spus Alex Ciocan.

Puncte slabe?

“Înotul nu-mi place. M-am uitat cu ochii lipiți de TV la Baywatch, dar nu s-a prins nimic de mine. E o muncă de Sisif, dar n-am ce face, insist. Alergarea merge parcă puțin mai bine ca anul trecut”.

Transfier este concursul de referință pentru Alex Ciocan în 2016, unde s-a clasat pe locul 2, în spatele lui Robert Budai.

“Probabil că Transfier este singurul concurs la care n-am ajuns total obosit și flămând. Am încercat să-l pregătesc treptat cu vreo lună înainte. Nu s-au legat toate cum mi-am dorit, însă a fost mult mai bine ca în prima parte a sezonului. Și a fost singurul concurs de triatlon la care am alergat înainte. Tot o lună. Și s-a simțit. Măcar am putut merge a doua zi. Trebuie să spun că are un traseu superb, cu care ar trebui să ne mândrim, ar trebui să-l promovăm mai mult. E puțin trist (la fel ca și în cazul curselor de șosea) să vezi că există atât de mulți sportivi ce practică triatlonul, dar la acest concurs spectaculos vin doar vreo 15%…”.

Robert Budai

Robert Budai - triatlonisti romani

Și dacă tot am vorbit de Transfier, cel mai greu concurs de triatlon șosea din România, să vorbim și despre cel care l-a câștigat în 2016, Robert Budai. N-am avut onoarea să-l cunosc personal, dar Robert a fost foarte deschis și mi-a răspuns la întrebări.

Nu știam, locuiește în Barcelona, iar majoritatea concursurilor de triatlon la care participă sunt acolo, în zonă. Calendarul competițional spaniol este foarte bogat, există concursuri de duatlon și triatlon aproape în fiecare weekend tot anul. Ce să zic…Spania i-a dat pe Javier Gomez (multiplu câștigător de titluri mondiale la triatlon olimpic, campion mondial Ironman 70.3), Mario Mola (numărul 1 la triatlon olimpic) sau Fernando Alarza (numărul 3 mondial la triatlon olimpic).

Să revenim la românul Robert Budai.

“Anul acesta am trei obiective principale în jurul cărora îmi voi face toată pregătirea. Primul va fi Campionatul European de Duatlon din Soria (Spania) la sfârșitul lunii aprilie, însă participarea mea va depinde de ajutorul care mi-l poate oferii Federația Română de Triatlon. Cunosc traseul foarte bine și este foarte exigent, ceea ce îmi convine și cred că pot să fac o figură frumoasă”, ne-a spus Robert Budai.

În luna mai, Robert va trece la categoria PRO, la Ironman 70.3 Barcelona. În funcție de cum se va recupera după acest concurs va încerca un altul în luna iulie, încă nu a decis unde. În România va veni din nou la Transfier, cu obiectivul de a-și apăra titlul câștigat în 2016.

Puncte slabe?

“Punctul meu cel mai slab este fără îndoială înotul, așa că de la începutul sezonului am lucrat pentru a îmbunătăți acest segment. La ciclism obiectivul este adaptarea la o bicicletă nouă de contratimp. Iar la alergare, din cauza accidentărilor de amiș trecut nu am putut să fac volumul și intensitatea necesară, dar deocamdată situația este un pic mai bună”.

Andrei Dudu

Andrei Dudu - triatlonisti romani

Andrei Dudu, cel mai bun român de la Ironman Oradea 2016, are obiective ambițioase în 2017.

“În 2017, mă voi axa pe cursele de triatlon pe distanță lungă, iar obiectivul meu este să vin sub 10 ore la un concurs Full Ironman. Să fiu mai exact, vreau 9h45m, iar în 2018 vreau să fiu capabil să mă calific la campionatul mondial Ironman de la Kona. Este important să am răbdare și continuitate”, ne-a spus Andrei Dudu.

Andrei știe clar ce vrea: o oră la înot (3,9 km), 5h15m la bicicletă (180km) și 3h25m la alergare (42 km).

Andrei consideră că punctul său forte este alergarea, unde reușește să își atingă obiectivul de fiecare dată. În 2016, și-a propus să alerge maratonul sub 3h30m la un concurs Ironman și a reușit la ambele curse, atât cea de la Oradea, cât și în cadrul Challenge Regensburg. La Maratonul București a reușit  un timp net sub trei ore (cel oficial a fost 3h:00:08).

“De îmbunătățit foarte mult rămâne ciclismul, aici nu am reușit să îmi ating timpii propuși la niciunul dintre concursuri. Mai am de lucrat și la înot, deși ponderea acestei probe la timpul total dintr-un concurs este foarte mică”.

Cel mai bun rezultat în 2016?

Challenge Regensburg este cel mai bun rezultat al meu în 2016 și principala cursă pentru care m-am antrenat. Este prima mea ieșire la un concurs în afara țării. Chiar dacă nu face parte din circuitul Ironman, competiția a fost mare. Am terminat cursa în 10h11m, deși îmi propusesem un timp general sub 10 ore. Nu am reușit din cauza probei de ciclism”, ne-a spus Andrei.

S-a clasat pe locul 27 la general și pe locul 4 la categoria lui de vârstă, cu două minute în urma locului doi.

“Un alt rezultat important a fost obținerea titlului de campion național la triatlon pe distanță lungă, la Oradea. A fost o cursă fierbinte și murdară – apa a fost un fel de baie de nămol. Aici am reușit să înving un demon, cu un an înainte am avut un accident cu bicicleta și am fost nevoit să abandonez cursa. Am căzut încercând să evit o mașină care ieșea dintr-o curte, fără ca șoferul să se asigure”.

Andrei s-a antrenat în 2016 chiar și câte 28 de ore pe săptămână. A avut multe antrenamente lungi, de intensitate, dar și foarte multe la înot.

“În final, toate antrenamentele au dat roade și pentru asta îi mulțumesc lui Flabio Carmona, care a fost alături de mine și m-a ajutat cu un program de antrenament personalizat, adaptat pentru obiectivele mele”.

Despre Flabio Carmona, unul dintre cei mai buni antrenori de triatlon din România, puteți citi mai multe în cadrul unui interviu pe care i l-am luat recent pentru blogul clubului la care lucrează – Seven Sport Club. Are două părți, poate fi citi aici și aici.

 Sorin Boriceanu

Sorin Boriceanu - foto Radu Cristi
Foto – Radu Cristi

Sorin Boriceanu a reușit în ultimii 10 ani să se claseze printre cei mai buni trialoniști din România. La 36 de ani încă mai vrea și încă mai poate.

Are multe obiectivele pentru 2017, toate ambițioase. Vrea să participe la cele două circuite interne de triatlon, șosea și offroad. La nivel internațional are, de asemenea, un calendar încărcat:

  • 10 iunie –  Herning ETU Challenge Midle Distance Triathlon European Champioship, Danemarca
  • 18 iunie – KMD Iron Man 70.3 European Champioship, Elsinore – Danemarca
  • 28 iulie Târgu Mureș ETU Cross Triathlon European Championships, România
  • 05 August Norseman Xtreme Triathlon, Norvegia

Sorin consideră că cel mai bun rezultat pe care l-a obținut în 2016 a fot să evadeze din Alcatraz, în cadrul Escape from Alcatraz Triathlon, unul dintre cele mai grele concursuri din lume, unde s-a clasat pe locul 52 la general, din 2.000 de participanți. S-a antrenat 10 luni pentru acest concurs, iar rezultatul i-a întrecut toate așteptările.

Mai nou, văd că Sorin e și fotomodel :).

Alex Diaconu

Alex Diaconu - interviu Biciclistul.ro Triathlon Challenge Mamaia 2013

Alex Diaconu, “un greu” al triatlonului românesc, vrea să câștige anul acesta circuitul Half Ironman din România. Se antrenează până la 30 de ore pe săptămână pentru acest obiectiv, cu până la opt ore de înot, 15 ore de bicicletă și 7-8 ore de alergare.

“La nivel internațional, îmi propun două concursuri Ironman, unde ținta principală este să cobor sub nouă ore. Încă nu m-am hotărât care vor fi cursele, voi lua mai mult o decizie bugetară decât una emoțională”, ne-a spus Alex Diaconu.

Alex consideră că punctul său slab este  faptul că se accidentează prea ușor, iar din această cauză nu poate forța la antrenamente și are nevoie de o perioadă de refacere mai lungă.

Cel mai bun rezultat înregitrat în 2016 de către Alex Diaconu a fost în cadrul Challenge Venice, unde s-a clasat pe locul 9 la profesioniști, cu un timp general de 9h21m26s. S-a antrenat special pentru această cursă timp de cinci luni, perioadă în care a acumulat 300 km la înot, 7.400 km la ciclism și 1.600 km în alergare.

Beres Hunor

Beres Hunor - triatlonisti romani

Tot mai  multă lume a început să audă de Beres Hunor, un sportiv amator care îi ia prin surprindere și le dă emoții nebănuite triatloniștilor profesioniști din România. De unde a apărut Beres? De nicăieri, s-a ridicat singur singurel, are job full time, dar a ajuns atât de bun încât a fost cooptat în echipa de triatlon a clubului Steaua.

“În 2017, vreau un loc cât mai aproape de podium la open, în circuitul național de triatlon șosea”, ne-a spus Beres Hunor.

Îl are antrenor pe Adrian Toader, iar timpii realizați la trialul organizat de Federației îi dau speranțe: a alergat 16m44s pe distanța de 5 km și a scos 11m30s la înot, pe distanța de 750 de metri.

Cel mai important rezultat obținut de Beres Hunor în 2017 a fost înregistrat în cadrul probei de sprint triatlon de la NoStress Callatis, unde s-a clasat pe locul 2 la nivel general și pe locul 1 la categoria sa de vârstă.

Răzvan Doica

Razvan Doica - triatlonisti romani

Răzvan Doica este sportiv amator și atacă mai mult cursele lungi, Ironman. Anul trecut, la Oradea, s-a clasat pe locul 7 la nivel general și pe locul 1 la categoria sa de vâstă.

A început în forță 2017, reușind să câștige locul 1 la WinterTri Challenge, proba de duatlon.

Nu are un plan bine stabilit pentru 2017, unul în care urmează să se însoare. Va participa la concursul de semimaraton de la Timișoara, unde vrea să scoată sub 1h25m, vrea la Half Ironman St Polten, unde și-a propus să să califice la campionatul mondial, iar în a doua jumătate a anului are în vedere și concursul Cappadocia Ultra Trail.

Răzvan consideră că punctul său slab în triatlon este proba de înot.

Recordul său personal pentru un concurs Ironman a fost stabilit anul trecut, în septembrie, la Ironman Mallorca, unde s-a clasat pe locul 387 (locul 78 la categorie), după 10h36m28 s. Rezultatele detaliate aici.

Bogdan Ioniță

Bogdan Ionita - triatlonisti romani

Bogdan Ioniță a înființat Clubul Sportul pentru Tine, este în top trei trialoniști din România la categoria sa de vârstă (45+), este instructor acreditat de triatlon și la cât se antrenează la înot ai putea spune că deviza lui este “cine doarme nu înoată!”.

Bogdan are un plan deja stabilit. În țară vrea să participe la campionatele europene de cross triathlon de la Târgu Mureș, care este în opinia sa cel mai important eveniment din triatlonul românesc. În plan personal, cel mai important eveniment rămâne pentru Bogdan deja pomenitul Transfier.

În ceea ce privește obiectivele din afara țării, Bogdan Ioniță va participa la Ironman 70.3 Lava, în luna mai, în Muntenegru.

Consideră că punctul său slab este alergarea montană.

“Intenționez să merg mai des la munte și să particip la concursuri de alergare montană”, spune el.

“Nu e punct slab, dar intentionez sa modific proporția de antrenamente șosea-MTB în favoarea MTB-ului, marea mea plăcere”.

Dintre realizările anului 2016 nu Bogdan a menționat în primul rând de concursul de triatlon pe distanță lungă 140.6 Balatonman  Kenese (n.r. e distanță Ironman), care l-a ținut în priză nu mai puțin de 8 luni. A fost mulțumit de cum s-a comportat la primele două probe. La ciclism a parcurs cei 180 km în 5h20m, astfel încât a ieșit din T2 pe locul 4, la nivel general.

“Din păcate, canicula și umiditatea mi-au creat un profund disconfort, cu care n-am fost dispus să lupt și am terminat pe locul 10 la nivel general, din circa 125 de concurenți”, ne-a spus Bogdan Ioniță.

Bogdan a participat în 2016 inclusiv la campionatul european de triatlon distanță medie, în cadrul Challenge Walchsee-Kaiserwinkl, în Austria.

“A fost un eveniment splendid, recomand tuturor participarea la campionate europene”, spune el.

Bogdan a terminat acel concurs după 5h33m, cu o probă de înot solidă – 35 minute. Proba de ciclism i-a luat 2h45m, dar la alergare a avut probleme – 2h06.

Stelian Larga

Stelian Larga - triatlonisti romani

Cea mai mare satifacție a lui Stelian Larga a fost rezultatul pe care l-a obținut în Statele Unite, la maratonul de la Chicago, când a trecut linia de finish după 2h57m51s. Pentru acest maraton s-a antrenat în mod special 14 săptămâni. Stelian este sportiv amator, a început cu alergarea și, mai nou, participă și la concursuri de triatlon.

Primul său obiectiv din 2017 a fost deja atins, participarea la Ironman 70.3 Dubai, unde s-a clasat pe locul 266 la nivel general și pe locul 44 la categoria 40-44 de ani, după ce a trecut linia de finish în 04:48:57. Proba de ciclism și cea de alergare au fost solide (2h24m ciclism, 1h33 la semimaraton), proba de înot a fost cea care l-a tras în jos – 41 de minute. Recunoaște și el, “punctul slab este înotul, acolo trebuie să lucrez mai mult”.

E mulțumit însă cu rezultatul înregistrat la Dubai, unde și-a dorit să coată sub cinci ore.

Pentru Stelian, urmează maratonul de la Rotterdam, în data de 9 aprilie, dar și concursurile de triatlon din țară. Ar vrea un Full Ironman la Frankfurt, în iulie, iar în luna noiembrie ține să participe la maratonul de la New York.

Lucian Acatrinei

Lucian Acatrinei - triatlonisti romani

Lucian Acatrinei e blondul acela fibros care nu vă lasă să intrați în zona de tranziție la concursurile de triatlon, dacă nu aveți casca legată regulamentar și dacă bicicleta nu corespunde regulamentului concursului. Da, e arbitru de triatlon, cu acte în regulă.

Este însă și sportiv, dar amator, pentru că are un job full time la un importator de piese de bicicletă.

“În 2017 încerc să particip la cât mai multe triatloane de șosea, nu neapărat toate, dar și două Half Ironman-uri, la Constanța și Transfier”, ne-a spus Lucian Acatrinei.

Consideră că punctul său slab este înotul și lucrează intens pentru a-și regla pozitiv această probă. Și mai are un punct slab: este primul sportiv care mi-a spus cu subiect și predicat că trebuie să-și îmbunătățească nutriția.

Cel mai bun rezultat înregistrat de Lucian Acatrinei în 2016 a fost la Transfier, unde a trecut linia de finish după 5h49m.

Ioana Molnar

Ioana Molnar - triatlonisti romani

Ioana Molnar are ca principal obiectiv în 2017 Ironman Maastricht, la începutul lunii august.

“Mi-am propus un rezultat sub 12 ore, pe care îl consider atât provocator, cât și realist”, ne-a spus ea.

În plan intern, e tentată de două curse de Half Ironman, de la Oradea și Transfier.

“Îmi face placere să particip și la diverse curse de alergare, ciclism sau triatlon pe distanță scurtă, dar pe care nu le consider obiective. Sunt însă o ocazie foarte bună de a avea un antrenament de intensitate și, de obicei, mă hotărăsc spontan să particip la ele”.

Ioana este angajată full time, motiv pentru care crede că cel mai slab punct al ei nu este o anumită probă, ci lipsa de timp.

“M-am confruntat și anul trecut cu acest obstacol și a fost foarte dificil de gestionat. Timpul și energia sunt finite și, de multe ori, chiar dacă reușeam să bifez numărul de ore de antrenament dintr-o săptămână, nu reușeam sesiuni de calitate. Am un serviciu solicitant, iar pe măsură ce mi-au crescut responsabilitățile profesionale a fost dificil să îmi găsesc loc și pentru antrenamente, așa cum mi-aș dori”.

Ioana a avut un an 2016 slab, haotic. Principalul ei obiectiv era campionatul  național pe distanță lungă, de la Oradea, dar a înregistrat un eșec total la concurs. A fost  una dintre acele zile când totul merge prost. A avut colaps total. Povestea despre acea cursă poate fi citită aici.

La Transfier a avut o zi mai bună, a terminat pe locul 3. “Nu a fost cea mai bună performanță a mea, dar sunt mulțumită de ea”.

Andreea Călugăru

Andreea Calugaru - triatlonisti romani
Foto by Bogdan Popa

Andreea Călugăru (Linia de Finish) este o corporatistă-triatlonistă, așa cum se autointitulează. Lucrează la o corporație mare, ca analist și manager de proiect – deci job full time, iar pe de altă parte este triatlonistă cam de patru ani de antrenamente intense.

Nu trebuie să ratați povestea primului ei concurs Ironman, de la Mallorca, sau pe cea în care povestește cum a fost cursa de la Oradea, unde a luat titlul de campioană națională la triatlon pe distanță lungă. Da, până așa departe a ajuns!

Ce planuri are campioana în 2017

“Inițial planificasem să mă calific și să particip la mondialele de Half Ironman (Chattannooga, septembrie). După ceva socoteli mi-am dat seama că treaba asta nu se mai poate concretiza, așa că mi-am propus ca 2017 să fie strict un an de construit pentru 2018”, ne-a spus Andreea Călugăru.

“Voi participa la câteva competiții Half, ca să îmi fac mâna și să văd pe unde mă situez: încep cu Lisabona Challenge, în mai, apoi ajung la Oradea și închei cu Transfier”.

Fac o scurtă paranteză, pentru cei care nu știu, avem deja doi sportivi români calificați la campionatele mondiale Half Ironman, pe Mihai Vigariu și pe Alex Toma.

Andreea consideră că punctele sale slabe s-au estompat în ultimul timp. “Nu mai am diferențe atât de mari de tehnică și abilități între înot, bicicletă și alergare, dar chiar și așa mai mult de muncă! Lucrez cu antrenori la înot și alergare, iar la bicicletă mă organizez singură, încercând anul ăsta dictonul mai puțin volum și mai multă suferință“.

Cea mai importantă cursă pentru Andreea din 2016 a fost concursul de triatlon pe distanță lungă de la Oradea. A fost al doilea concurs pe această distanță pentru ea, după cursa din 2014, de la Mallorca.

“Mi-am dorit foarte mult să am de data asta o cursă altfel, pe măsura muncii și a pasiunii mele pentru acest sport. M-am antrenat mult, ridicol de mult, chiar dacă stau și mă gândesc că nu asta e profesia mea”, spune Andreea.

În 2016, antrenamentele i-au acaparat Andreei între 14 și 22 de ore pe săptămână.

Gata!

Vă doresc tuturor un sezon cât mai bogat în experiențe pozitive, să vă antrenați cu spor și să fiți feriți de accidentări. Ne vedem pe la concursuri!

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds