Update 18 octombrie 2012

Între timp am ajuns la alte concluzii, decât cele scrise mai jos. În acest sens, vă pot face câteva recomandări, care sigur vă vor ajuta pe timp de ploaie. Cea mai bună pelerină de ploaie pentru bicicletă este, în primul rând, aia care nu are șapte sute de kilograme și care îți permite să pedalezi cu ușurință, fără să te încurce.

Spre exemplu, această jachetă impermeabilă costă 29,46 de euro (detalii aici). Este perfectă pentur ploaie. E ușoară, are 3 mm grosime și e mai lungă la spate. Culoarea, după cum se vede, este conform standardelor în vigoare pentru semnalizarea potrivită pe drum.

Dacă veți ceva și pentru iarnă, dar bun și pentru ploaie, vă recomand Sportful Fiandre No-Rain Jacketcare costă 200 de euro și pentru care se asigură transport gratuit în România. Pe scurt, această jachetă este perfectă pentru condiții de frig, pentru vânt puternic și pentru ploaie.

Am găsit și pe Chain Reaction Cycles ceva drăguț. Spre exemplu, Castelli Squadra Long Rain Jacket arată bine și costă și relativ ieftin, 57,58 de dolari. Jacheta e ușoară, nu ocupă mult loc și, evident, este impermeabilă.

End update 18 octombrie 2012

Articolul inițial

Am ajuns la concluzia că cel mai bun echipament de ploaie pentru biciclişti este o salopetă impermeabilă. Şi, culmea, tipul ăsta de îmbrăcăminte nu se află în ofertele magazinelor de biciclete, pentru simplul motiv că acestea  au la vânzare chestii mult mai scumpe, dar şi inutile.

Spre exemplu, BikeXpert (update: avea) are la vânzare o jachetă de ploaie Shimano care costă, cât o fi el de brand, nu mai puţin de 495 de lei (preţ redus de la 545 lei). Şi ştii ceva?

E făcută fix din acelaşi material din care sunt făcute şi salopetele impermeabile pe care le voi prezenta mai jos şi care au un preţ mult mai mic.

Oferta de salopete impermeabile

maboinvest.ro are la vânzare costum impermeabil Bonn (link aici), la decentul preţ de 27,13 lei. Nu ştiu dacă preţul este actualizat, n-am avut timp să verific, dar cine este interesat o poate face.

Mai departe, sensibil mai scump (121,74 lei), este costumul impermeabil Mil-Com Oliv, comercializat de către military-shop.ro (link aici). Costumul este confecţionat din polyester 170T, are căptuşeală din PVC, arici la manşete, talie elastică, iar pantalonii, de asemenea, sunt elastici şi pot fi strânşi la gleznă. Gulerul poate fi ascuns.

totalfishing.ro oferă tot un costum impermeabil Bonn, dar pentru 42,8 lei (link aici). La fel ca şi modelul de mai sus, costumul este compus din scurtă şi pantaloni standard, care sunt drepţi, fără cusături laterale şi cu elastic în talie (deci fix la fel ca cei de mai sus, numai că preţul este mai ieftin).

Sistemul de închidere este cu fermoar şi cinci butoni de plastic. Mânecile sunt prevăzute la subraţ cu un orificiu de aerisire şi ajustare pe mână prin intermediul unui elastic.  Jachesta are două buzunare acoperite cu clape.

safetyplus.allshops.ro are un preţ dubios de mic (27,68 lei) pentru un costum impermeabil Carina (link aici). Îmi place cum arată pe culoarea galben. Costumul este format din pantaloni şi geacă cu glugă.  Are încheiere cu fermoar şi este disponibil pentru mărimiM, L, XL, XXL, XXXL. Poate fi cumpărat şi în variantă verde sau albastru deschis.

Pe renania.ro poţi găsi un costum impermeabil cu elemente reflectorizante, care s-ar potrivi la fix pe bicicletă. Din păcate nu au afişat un preţ, trebuie să ceri în mod expres o ofertă.

Sunt sigur că mai pot fi găsite şi alte variante, confortabile din punct de vedere al preţului.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

20 thoughts on “Cea mai bună pelerină de ploaie pentru bicicletă”
  1. optiuniile tale sunt bune. Numa ca nu pentru pedalat ci pentru impins bicicleta. Aveam si eu o bluza (absolut oribila) de bicla, din nu-sh ce musama. Varianta veche. Usoara era. urata era. ploaia nu intra. Dar dupa doua minute eram la fel de ud ca de la ploaie.
    Acum am primit cadou o geaca de ploaia (nu se compara evident cu shimano). Are aerisire. Am mers pe ploi urate si..la un moment se uda si ea. Dar, daca mai am si un windstoper de bicla pe dedesubt, sunt uscat ca dupa pampers.

    Solutia nu este data de echipamentele industriale. Solutia este mult mai usoara si mai ieftina: laba a doua. 80% din echipamentul meu de bicla este sh. Si, nu pot sa merg pe bicla fara tricou special. Motivul? Ergonomie. Aspect (nu in sensul de trendy flendy ci ma vad mult mai bine soferii si se gandesc de doua ori inainte sa ma claxoneze…etc).
    Deci. Rupe shurile in doua. Lasa pescarii la ei acasa

  2. ce discutie … intensa 😀
    ca sa incep cu o concluzie cred ca pe echipamente se merita sa dai cat iti poti permite … gen maxim cat iti permiti
    indiferent ca e vorba de echipament de snowboard. de cicism sau de orice echipament specializat …. fiecare ban in plus o sa se simta in confort si durabilitate …
    jaketa de la shimano intra in mod clar la echipamente sportive ultraspecializate … caz in care pe langa comfort, impermeabilitate si transferul eficient al transpiratiei mai platesti si pentru greutatea ridicol de mica, dimensiunile ultracompacte la care se strange, croiala specific adaptata pentru pozitia pe bicicleta si evident brandul si tot pr-ul despre materiale spatiale de ultima generatie si desing revolutionar (ca la mai toate produsele de firma) … plus ca fiind vorba de romania imi imaginez ca e si un adaos comercial aberant … adica la o suta si ceva de euro gasesti pe site-urile din anglia chestii muuuult mai tari

    la polul opus restul alternativelor sunt echipamente de pescuit sau echipamente industriale de protectie … numele e un indicator destul de bun pentru scopurile la care ar trebui folosite 🙂 .. gandeste-te doar la efortul facut de un pescar care sta ca o statuie o ora pe marginea lacului si la efortul depus de tine pedaland in ora aia ….in acelasi echipament …nush ce sa zic 🙂

    am incercat odata sa folosesc o pelerina d-aia galbena cauciucata de pescar sau de pompier din filme 🙂 … cantarea o tona, ocupa juma de rucsac si functiona ca o sauna mobila
    dupa asta am incercat diverse pelerine tip poncho din plastic d-ala subrire si ieftin … partea buna e ca atunci cand nu ai nevoie de ele sunt f compacte si ocupa putin loc (incap in orice geanta /borseta de cadru) … partea proasta e ca sunt cam de unica folosinta si se rup ingrozitor de usor
    pana la urma m-am convins ca e mai eficient sa-mi iau o foita d-asta speciala de ciclism … la un pret moderat si la o caliatate cat mai buna … http://www.chainreactioncycles.com/Categories.aspx?CategoryID=664&SortBy=Price … oferta e destul de variata si gasesti alternative ok la 40-60 de euro
    am prins o reducere si am luat ceva de la endura … e uimitor de subtire si usoara, cand nu o folosesti se strange intr-un buzunar interior si e cam cat o portocala, iar atunci cand o folosesti te apara cu succes de ploaie, vant si pana la o anumita temparatura si de frig … si mai ale se simte ca materialul respira … plus ca are si vent-uri laterale … de asemenea e mai lunga la spate ca sa compenseze pozitia de pe bicla, are elemente grafice reflectorizante pentru o vizibilitate mai buna si are la maneci niste prelungiri ca un fel de manusi …. jumatati de manusi
    dezavantajul jaketelor insa e ca iti protejeaza doar partea superioara a corpului … asa ca e nevoie sa dai alti bani pentru picioare (suprapantaloni impermeabili sau ceva asemanator)

    asa ca momentan cea mai buna solutie mi se pare pelerina tip poncho dar din materiale de calitate … valabil in special pentru biciclete de oras upright … imi acopera si picioarele si de cele mai multe ori si cosul de pe portbagajul din spate … de asemenea avand lateralele deschise e suficient de bine ventilata cat sa fie suportabila … am vazut la decatlon ceva care parea ok la 60 sau 80 de lei

    lasand pelerinele si ploaia deoparte cred ca mult mai importante sunt straturile termale … base layere, colanti termali, sosete termale, polare si windbreakere
    magazinele din .ro chiar ar trebui sa inceapa sa dea chestii in teste … de la piese la echipamente …ar fi in primul rand in interesul lor …dar si al nostru ca ne-am mai lamuri cu niste chestii mai rapid 😀

  3. Cu scuzele de rigoare, dar cred ca doar ai vrut sa spui asta, dar a iesit altceva. Adica tu din start te-ai aratat indignat de faptul ca in magazinele de biciclete nu gasesti pelerine impermeabile, cand pelerinele prezentate de tine clar nu sunt destinate mersului pe bicicleta. Din punctul de vedere o abordare mai corecta ar fi fost: in magazinele de biciclete din Romania gasesti doar echipament de bicicleta scump, in timp ce in afara tarii uite ce super echipament de bicicleta am gasit la un sfert din bani. Si atunci probabil nu ar mai fi reactionat nimeni. Sau o alta varianta era pur si simplu, sa spui ca tu consideri ca cel mai bun echipament pentru tine si bugetul tau este “cutare”, fara sa mai faci si paralela cu magazinele.

    Nu ma intelege gresit, nu le iau apararea magazinelor de bicicleta din Romania, am si eu problemele mele cu ele, si nu doar cu unul, ci cu mai toate prin care am trecut, dar in cazul asta… echipamentul de pescar nu are ce sa caute in magazinul de biciclete, si chiar m-ar deranja sa gasesc asa ceva, probabil as considera respectivul magazin ca fiind neserios, vinde de toate pentru toti. Pai atunci ma duc in piata, nu ma mai duc la un magazin specializat de ciclism.

  4. Vasile, am prezentat doar niste informatii, nu am dat sfaturi. Evident, fiind blogul meu, am dreptul sa-mi dau cu parerea, dar asta nu inseamna ca-ti bag tie pe gat vreun produs. Esti liber sa alegi ce poftesti, ca doar sunt banii tai, nu ai mei.

    Sunt de acord cu tine,dupa ce voi fi testat mai multe produse, voi avea o parere mai avizata pe subiect.

  5. Mircea, pe tine te intereseaza tipul de tehnologie prin care iti este furnizat serviciul de telefonie mobila sau te intereseaza sa poti vorbi la telefon?

    Puteai sa-mi insiri 100 de tehnologii diferite si sa-mi spui ca fac minuni, daca nu-mi permit financiar sa le cumpar ma orientez spre altceva. Pana la urma, ideea este asta: prefer sa merg pe bicicleta invelit in pungi de plastic de la Cora decat sa nu merg deloc.

    Tot ce am vrut sa spun in acest articol a fost faptul ca exista alternative. Ca tu, Radu sau alt om care are un “mers sportiv” prefera produse de firma treaba ta, treaba lor. Sunteti liberi sa le cumparati si, pentru voi special, am sa le prezint intr-un articol ulterior.

  6. scuze – dar nu ma pot abtine – spui ca nu te intereseaza tehnologia dar spui “E făcută fix din acelaşi material din care sunt făcute şi salopetele impermeabile etc…” ; pai fix acelasi material nu e trimitere la tehnologie ? eu spun mers sportiv tu spui sportivi de performanta…. Asta ne ingreuneaza comunicarea….!
    Uite – mai jos ai un “biciclist obisnuit” care are si foloseste cateva produse – el spune ceva in cunostinta de cauza , nu is da cu parerea! ci a experimentat simai mult, nu vorbeste despre ce nu cunoaste! Radu -spor la pedalat !
    In plus, cine a spus ca ar fi astea produse de masa? eu sustin ca e deplasata comparatia intre echipamentele prezentate – sau poate sunt eu deplasat?

  7. Nu imi permit echipament scump, dar mi-l doresc. Probabil din aceasta cauza si eu reactionez atunci cand cineva incearca sa imi sugereze produse mai scumpe, cand eu cer un produs mai ieftin. Nu am incercat acea jacheta de la Shimano, tocmai datorita pretului sau, cu toata ca din cate am citit are niste calitati deosebite.

    In schimb trebuie sa fiu de acord cu cristi si vasile. Trebuie sa folosesti echipament adecvat sportului pe care il practici, intrucat acel echipament iti va oferi confortul necesar. De ce trebuie sa transform o plimbare placuta cu bicicleta intr-un lupta de suprevietuire? Vreau sa ma distrez si sa ma simt bine, nu sa inghet, nu sa ma sufoc de cald, dar nici sa umblu plin de apa.

    Daca ar fi sa ne luam dupa spusele tale Emilian ar trebuie sa purtam cizme pescaresti atunci cand mergem pe bicicleta, chiar daca ar fi foarte incomod sa pedalezi cu asa ceva, si in plus picioarele ti-ar transpira puternic. Eu unul mi-am luat pentru prima data o pereche de colanti de biciclete, iar duminca am iesit la o tura cu ei. Cu toate ca pantalonii sunt recomandati pentru iarna, iar duminica a fost ceva mai cald m-am simtit excelent in ei. Nu mi-a fost frig, nu mi-a fost cald, pantalonul a stat perfect intins pe picior si nu ma incomodau asa cum o fac pantalonii scurti (cei largi cu bazon de la Decathlon) pe are ii purtam asta vara. Bazonul si-a facut si el treaba, si dupa ~ 45 de Km. pe coclauri, pamant, macadam, si chiar am mers cateva sute de metri pe terasamentul caii ferate, pot spune ca nu am simtit saua (in sensul ca nu am fost deranjat). Mi-am luat si o bluza anti-vant pentru iarna, care pot spune ca este excelenta atunci cand pedalezi. Atunci cand am stat pe loc, muream de cald in ea, iar atunci cand am mers noaptea cu ea, si erau doar cateva grade afara, cat timp ma aflam in mers, era bine, daca stateam pe loc imi era frig (bluza este gandita pentru bicicleta, nu pentru a merge cu ea la munte, unde probabil ai ingheta in ea). Pentru ploaie am luat o pelerina mai ieftina de la Decathlon, care pe langa elementele reflectorizante are si aerisiri la spate si la sub brat, dar pe care inca nu am avut ocazia sa o testez.

  8. Eu cred ca ar trebui sa te bucuri ca am scris de BikeXpert, nu sa fii suparat.

    Fara nicio supararare, pe mine nu ma intereseaza tehnologia prin care este realizat un produs, ci eficienta produsului. Daca am aceeasi eficienta, la un pret mult mai mic deja am facut alegerea.

    Evident, exista clienti premium, care cumpara produse scumpe, precum cel dat exemplu de la BikeXpert, dar nu cred ca acestia constituie o masa critica, ci doar, asa cum se si numesc, NISTE clienti premium.

  9. un pic de informare inainte nu strica!
    ACCU 3D nu e polyester de pelerina! Inca odata – eu nu sunt Shimano si vand multe produse si marci – dar ACCU 3D e una dintre cele mai tari membrane de pe piata – nu mai spun ca e special croit pentru bicicleta . Ca o nota suplimentara diferenta de confort intre Shimano ACCU 3D si un Shimano Rain Jaket Basic e mai mare decat diferenta de pret…
    Personal , pentru ploaie folosesc o “jaka” Royal cu o membrana impermeabila doar daca am nevoie sa merg pe distante scurte – nu sunt un utility biker – in rest hainele pe are le folosesc depind doar de temperatura – pentru ca transpiratia inabusita e mai rea decat ploaia . Asta e parerea mea!
    Te rog sa o lasam asa si sa nu mai continuam ca nu are rost – oricat ai fi de bine intentionat paragraful cu BikeXpert e mai greu de digerat pentru persoane implicate direct si e usor de inteles ca tendentios; cand ai curiozitatea sa afli daca merita sau nu banii poti intreba pe cineva care le foloseste, daca Shimano Romania nu e sensibil la un test ( ceea ce ma indoiesc)
    In ceea ce priveste modelele proprii BikeXpert putem avea o discutie pentru un eventual test – doar ca nu avem nimic pentru ploaie .

  10. Mircea, nu am facut nicio clipa referire la sportivii de performanta, care vor sa aiba cele mai bune echipamente posibile, ci la biciclistii obisnuiti, ca mine si ca multi altii care intra pe acest blog.

    Din punctul de vedere al biciclistului obisnuit merita o comparatie intre o banala pelerina de ploaie si o jacheta de firma, daca acestea sunt facute fix din acelasi material. Polyesterul de la pelerina oarecare nu-mi sta deloc in gat, crede-ma.

    Exemplul pe care l-am luat de la BikeXpert a fost unul intamplator. Nu am ales in mod special acea jacheta, ea mi-a sarit in ochi la prima cautare pe site-ul vostru dupa cuvantul “ploaie”.

  11. Drumul spre iadul…termic este pavat cu bune intentii. Sunt perfect de acord cu dl. Cristi. In minunile alea pe care le prezinti te supraincalzesti ca intr-o sauna turceasca. In consecinta, de cele mai multe ori, disconfortul provocat de propria transpiratie va fi mai mare decat cel provocat de ploaie (am folosit o singura data ceva asemanator).

    De asemenea, am folosit echipament profesional de munte pe bicicleta: jacheta “Vaude” (gore-tex, windproof, waterproof etc.) si rezultatele au fost proaste, aproape identice cu “performantele” sacilor prezentati de tine. Explicatia este ca echipamentul de munte este facut pentru un alt tip de efort, in comparatie cu ciclismul, iar sistemul de ventilare al hainei face fata numai in regim de mers/urcat si mai putin de pedalat.

    Se pare ca singura solutie de compromis pentru protejarea partiala a ciclistilor de ploaie o reprezinta jachetele special concepute pentru acest sport, intre care si cele de la Decathlon, care prezinta fante de ventilatie pe piept si pe spate (inca nu am folosit asemenea produse).

    Asa ca mai multe experiente nemijlocite si de abia dupa aia sfaturi…

    Bazil

  12. Cred ca o comparatie intre ACCU 3D de la Shimano si o pelerina oarecare de ploaie e trasa de par – nu sunt eu cel mai mare partizan Shimano dar e o comparatie gen rucsac europa vs Vaude sau Deuter… maine , poimaine aflam ca ochelarii de 20lei din targ sunt mai buni ca RudyProject sau Oakley !
    Daca in termenii comparatiei era echipament tehnic de la marci de masa gen Decathlon sau chiar Bikexpert (ca tot s-a adus vorba) poate ca era o logica , dar asa eu nu vad rostul discutiei!
    Pelerinele de ploaie ( poncho) ca si costumele impermeabile au rostul lor si toti biciclistii utilitari ( comuteri, navetisti, pescari etc) le vor folosi si le folosesc cu rezultate foarte bune – dar daca vorbim de mersul sportiv…

    In concluzie , parerea mea este ca greseala vine de la confuzia intre termenul “bune” ( calitative) enuntat in titlu si termenul “ieftin” (accesibil) preamarit in “articol”-ul de fata . probabil ca titlu trebuia sa fie ceva de genul cele mai accesibile echipamente de ploaie si atunci parea ok , doar ca Shimano au si gama accesibila… disponibila si la Bikexpert si la multe alte magazine din tara si din Bucuresti. Sau poate altul era scopul articolului…????????

  13. Gasesti si la decathlon niste jachete de ploaie chiar speciale pentru ciclisti.
    Chiar daca nu au pe stoc .. poti sa te uiti pe site-ul din franta si comanda in magazinul din romania. Dureaza cam o saptamana livrarea.

  14. sa-mi zici daca iti iei ceva din linkurile astea ….
    parerea mea e ca or sa fie mult prea plasticoase si o sa te supraincalzesti in ele … cam ca intr-un sac de plastic
    echipamentele speciale de ploaie (alea de biciclit sau de outdoor sports in general) respira si asigura un transfer cat de cat eficient al transpiratiei …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds