Abdi Abdirahman

Jos pălăria pentru Ghirmay Ghebreslassie, care la 20 de ani a devenit cel mai tânăr câștigător din istoria New York Marathon, care se ține de “doar” 46 de ani. Tânărul alergător din Eritrea a câștigat cursa în 02:07:51.

Pe mine însă m-a impresionat în mod deosebit alergătorul care s-a clasat pe locul 3, Abdi Abdirahman, somalez devenit cetățean american în anul 2000, care are frumoasa vârstă de 39 de ani! Și cu ce timp! A trecut linia de finish după 2:11:23, deși nu mai alergase un maraton de doi ani și jumătate, de la Boston Marathon (2014).

Nu-i rău pentru unul care împlinește 40 de ani la 1 ianuarie, nu? Se pare că Abdi Abdirahman a reușit la New York unul dintre cele mai bune rezultate din lunga sa carieră de 17 ani la profesioniști, care include participări în competiții de pistă, șosea și cross country.

“Nu sunt bătrân! Chiar nu pot fi tânăr pentru încă o zi?!”, a glumit Abdirahman la conferința de presă de după eveniment. “Vârsta e doar un număr pentru mine. Nu mă raportez deloc la vârstă ca la un dezavantaj. Ba chiar o privesc ca pe un avantaj, pentru că am experiență de care nu am beneficiat anterior. Le-am spus băieților, înainte de cursă, că am participat la New York Marathon și în 2004…”.

 

Abdirahman a alergat cel mai bun maraton al său în 2006, la Chicago, când a scos 02:08:56. De asemenea, în 2012 a intrat în echipa olimpică a Statelor Unite, reușind să se claseze pe locul 3 la trialul american, cu 02:09:47.

La Olimpiada de las Londra a fost nevoit să abandoneze, din cauza unei accidentări la genunchi, dar a fost foarte puternic pe distanțe scurte în ultimii ani. Cel mai recent concurs al său, Great North Run half marathon, a fost în Marea Britanie, pe 11 septembrie, când s-a clasat pe locul șase, cu 01:02:46.

Înainte de a părăsi conferința de presă de la New York, Abdirahman a fost întrebat ce sfat i-ar da lui Ghebreslassie, un alergător cu 19 ani mai tânăr decât el,.

“Cea mai mare provocare este să se asigure că va avea o carieră lungă”, a spus Abdirahman. “Să nu încerce să câștige prea mulți bani într-un an. Poate alerga și câștiga mulți bani și din trei maratoane în trei ani. Dacă vrei să ai o carieră lungă și longevitate, aleargă un singur maraton pe an și bucură-te de moment și continuă să te antrenezi corect, stai cu același antrenor și păstrează aceeași rutină”.

Abdi Abdirahman a participat la nu mai puțin de patru olimpiade. În 2000, 2004 și 2008 a alergat proba de 10.000, iar în 2012 a fost în echipa de maraton, dar cum am spus și mai sus nu a reușit să termine cursa, din cauza unei accidentări.

Comentarii