Vasile Selejan

După cum știți, ciclistul Tudor Oprea este în conflict cu Federația Română de Ciclism.

Tudor Oprea a scris o scrisoare deschisă, adresată Federației, reprezentantă prin secretarul ei, Vasile Selejan. O puteți citi aici. A apărut, în cele din urmă, răspunsul oficial, pe care îl puteți citi mai jos, integral, sau, dacă preferați, pe site-ul federației.

 

RĂSPUNS LA SCRISOAREA DESCHISĂ

Domnule Ovidiu Tudor Oprea,

Încă de la început, consider faptul că, modalitatea de comunicare pe care aţi ales-o este cel puţin ciudată. Federaţia Română de Ciclism, din care cu onoare faceţi parte are organisme de decizie şi de apel, statutar create tocmai pentru a rezolva astfel de litigii, între membrii federaţiei, sau între un membru şi Consiliul de Administraţie. Cum Statutul şi Regulamentul federaţiei pare că vă este cu totul străin, am să mă străduesc să răspund, pe înţelesul dumneavoastră, la ceea ce public semnalaţi.

Încă din anul 2000, am încercat, prin intermediul funcţiei pe care o ocupam şi încă o ocup, să atrag într-o formă organizaţională mişcarea de MTB din România. În acei ani tulburi existau doar două centre de MTB, respectiv Cluj şi Sibiu. Fiecare avea reguli proprii, concursurile se desfăşurau după regulamente aleatorii, sportivii pedalau pe trasee inadecvate. Totuşi, cu ajutorul unor oameni înţelepţi, am integrat MTB-ul în federaţie, organizând campionate naţionale şi girând concursuri private.

Rezultatele nu au întârziat să apară. Doi dintre pionierii ramurii de MTB, respectiv Domnii Radu Zemianschi şi Tiberiu Macoveiu au devenit arbitrii internaţionali UCI, iar dumneavoastră, v-aţi calificat la Jocurile Olimpice de la Atena. Apropos de acest moment, nu aţi realizat nici până acum, după opt ani, că acea calificare miraculoasă s-a datorat, într-o mare măsură, efortului financiar şi uman al federaţiei, fără de care, frumoasele dumneavoastră intenţii rămâneau doar utopice. De altfel, declaraţi pe toate canalele şi cu orice ocazie, că, citez, „federaţia nu a făcut nimic pentru mine, nicodată”. Într-adevăr, în afară de faptul că în anii 2002, 2003 şi 2004 nu v-a lipsit nimic din ceea ce consideraţi necesar pentru a vă califica şi participa la Atena, federaţia „nu a făcut nimic”. De asemenea, nu am dori să reamintim faptul că, participare la Atena a fost un mare fiasco. Ne asteptam, după toate eforturile, macar să terminaţi cursa, sau să abandonaţi cât mai târziu cu putinţă. Din pacate, am supra-evaluat calităţile dumneavoastră, pregătirea fizică şi psihică de la momentul Jocurilor Olimpice.

Întoarcerea de la Atena, „încununat de laurii victoriei”, a constituit pentru dumneavoastră momentul în care, probabil, aţi avut revelaţia valorii personale inestimabile, atât sportive, cât mai ales organizatorice şi manageriale. Împreună cu un „grup de iniţiativă”, a cărui unic scop era şi este încă obţinerea de profit, lăsând performanţa ca obiectiv nici măcar secundar, aţi fost la un pas de a demola şi de a dezorganiza totalmente ramura de MTB din România. Eforturile dumneavoastră nu s-au concretizat totuşi, cu toate că aţi investit, împreună cu alte persoane frustrate, timp şi fonduri în activitatea de destabilizare. Competiţiile pe care le-aţi organizat ilegal, calendarul paralel de pe „ciclism.ro”, toate postările amicilor dumneavoastră de pe acelaşi web-site, au reuşit ca vreme de doi ani să introducă haosul în ciclismul montan din România. Din fericire, oamenii s-au convins relativ repede despre adevăratele intenţii ale dumneavoastră şi ale grupului din care faceţi parte.

Am militat întotdeauna, nu pentru interzicerea concursurilor private, ci pentru o transparenţă a acestora Sunt conştient că bugetul federaţiei, cât şi prevederile legale, nu permit organizarea unui mare număr de evenimente. De aceea, am reglementat clar modul în care o competiţie privată poate să se desfăşoare. Respectiv, consider că e firesc să existe un regulament în care să se stipuleze limpede şi de la început fondul de premiere, să se reglementeze faptul că sportivii licenţiaţi vor avea clasament separat, precum şi procentul din beneficii care se întoarce în ciclism. Este, la fel de firesc ca la fiecare competiţie să fie prezent un arbitru FRC, nu pentru a încasa o derizorie indemnizaţie, ci pentru a ajuta, prin experienţă şi funcţie. De altfel, nu facem nimic în plus în plan naţional, decât face UCI în plan internaţional. Este o onoare pentru mine personal, faptul că majoritatea organizatorilor de concursuri din România, au înţeles mesajul meu, alăturându-se în eforturile de a crea un cadru regulamentar care să guverneze evenimentele de acest gen. Şi, exemple sunt multimple: Padina, Câmpina, Arad, Timoşoara, Babadag, Comana, Maros, Emmedue, etc, etc. Ultimul exemplu este, sper, elocvent pentru dumneavoastră: ne-am implicat în organizarea Câmpina-MTB, la sfârşitul căruia, organizatorii au donat peste 30.000 Ron în contul persoanelor cu autism din România. Ma întreb, din curiozitate, în ce domeniu caritabil s-au dus încasările de la celebra Triadă MTB?Sau bunăstarea dumneavoastră şi a celor din jur constituie o acţiune caritabilă? Cum se simt participanţii care, în contul unei ape şi a unui stix, primesc felicitări de participare? Sau, ca în majoritatea cazurilor, se aleg cu accidente datorate unui traseu definit prost?

Revenind la dumneavoastră, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, mărturisesc faptul că, în anul 2011, aţi reuşit, odată în plus, să mă păcăliţi. Aţi pozat în reprezentantul unei structuri sportive nou-înfinţate, cu oameni noi în conducere, interesat de propăşirea ciclismului din România. Şi, m-aţi păcălit, prin faptul că, deşi dosarul dumneavoastră de afiliare era incomplet, am acceptat totuşi acest act administrativ, sperând într-o congruenţă de eforturi, a tuturor celor implicaţi în ciclism. Se pare totuşi că m-am înşelat amarnic, fiindcă, vechile legături omblilicale cu persoanele care vă manevrează cu abilitate, către interese străine sportului, nu s-au rupt. Din contra. Aţi reuşit să-l scoateţi din activitatea competiţională pe Lucian Logigan, sportiv de perspectivă. Marius Petrache a fugit după ce l-aţi silit să semneze state de plată în alb şi, exemple sunt nenumărate. Sperăm totuşi să-l salvăm pe Losonczi, care, a plecat la campionatele mondiale.

Într-o „mare revenire de formă”, aţi continuat în ultimii ani să participaţi la concursuri destinate amatorilor, câştigând evident locuri fruntaşe şi premii. Totuşi, vă întreb, Domnule Tudor Ovidiu Oprea, ce satisfacţie vă încearcă atunci când reuşiţi să învingeţi un amator care vreme de cinci zile este inginer, sau contabil, sau strungar, etc? E bine Domnule Oprea să vă bucuraţi de premiile unor entuziaşti care vin din plăcere şi oferă un exemplu extraordinar? Cu câte minute v-a învins Cleppe la Prima Evadare?

Referitor la cererea dumneavoastră de participare în Austria, consider că aţi dat dovadă de o crasă lipsă de fair-play (să nu pronunţ cuvinte mai mari, precum nesimţire), în momentul în care aţi cerut, pe un ton imerativ, anularea înscrierilor colegilor dumneavoastră de la Maros. Poate ne repetăm, dar aceştia sunt parteneri oneşti şi cunosc regulamentele federaţiei, s-au înscris înaintea dumneavoastră, şi noi am respectat aceasta. Într-adevăr, sunteţi campion naţional la disciplina MTB XCO pe anul în curs. Dar, aceasta nu va dă dreptul automat pentru participarea la Campionatele Mondiale. Evident, sunt multe alte criterii, precum: vârsta, forma sportivă, echipa care se deplasează, etc.

Controlul de la sediul clubului dumneavoastră, care se pare că v-a speriat teribil, se doreşte a fi o consultare între conducerea federaţiei şi conducerea clubului dumneavoastră, pe probleme statutare, regulamentare, de strategie, obiective, etc. De asemenea, vom dori să abordăm problemele legate de încălcările Statutului şi a Regulamentului Federaţiei Române de Ciclism, de către dumneavoastră personal, cât şi de către structura sportivă din care faceţi parte. Avem mari dubii cu privire la modul de încasare a taxelor de concurs la competiţiile organizate de dumneavoastră, competiţii organizate fără avizul federaţiei, precum şi cu privire la destinaţia ulterioară a acestor sume. Evident, noi nu avem jurisdicţie în acest domeniu, însă, există organe competente ale statului, care, se vor pronunţa. Doar faptul că aţi purtat corespondenţă cu UCI, „plângându-vă” că nu v-am înscris la Campionatele Mondiale, constituie o abatere gravă de la Statut. De altfel, răspunsul Uniunii Cicliste Internaţionale a fost elocvent în acest sens, trimiţându-vă la federaţie pentru a vă rezolva problemele. În ceea ce priveşte strict pe dumneavoastră, participarea la concursul de la Tuşnad, fapt ce contravine Hotărârii nr. 17 a Consiliului de Administraţie al Federaţiei Române de Ciclism, ne pune serioase semne de întrebare cu privire la respectul pe care-l aveţi faţă de organizaţia în care v-aţi intergat în momentul afiliarii, prin voinţă proprie.

Încă din anul 1997, când cluburile cu ramură de ciclism din România, au investit în mine şi în echipa mea managerială încrederea lor, m-am considerat un funcţionar la dispoziţia membrilor federali, şi, nicidecum deasupra acestora. Afrimaţiile dumneavoastră le consider hazardate, nefondate. De asemenea, vă anunţ că dispuneţi de toate mecanismele federale şi juridice pentru a demonstra punctul dumneavoastră de vedere.

Secretar General,

Vasile Selejan

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds