Zecile de pene suferite la Gârboavele XC 2011 au generat semne de întrebare pentru mulţi biciclişti amatori, care au dorit să ştie  ce cauciucuri ar fi trebuit să folosească, ce camere şi ce soluţii minune de anti-pană.

Mai mult ca sigur, dacă aveam  aşa ceva (vezi video) terminam cursa fără nicio problemă , fără să-mi fac griji că s-ar putea să-mi intre o ţeapă în cauciuc.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=KOue7-Yklos&feature=player_embedded#at=16′]

Concret, am vorbit cu Răzvan Bucătaru şi Andrei Mocanu, doi dintre concurenţii care nu  au făcut pană la Gârboavele XC.

Răzvan a folosit cauciucuri Schwalbe Nobby Nic (26×1,80).

Andrei a folosit o combina’ie de două mărci: Kenda Nevegal (1,95)  pe spate, de tracţiune (un cauciuc allround) şi Maxxis Medusa (2,1), dedicat pentru noroi, la  roata din faţă.

“Deşi Maxxis Medusa pare mare, balonajul e destul de mic. Adică, părea mai zvelt decât ăla de pe spate”,  spune Andrei.

La aceste cauciucuri Andrei a folosit camere din latex Geax, în care a băgat o zeamă antipană.

“Lichidul ăsta poţi să-l cumperi fie cu tot cu cameră, care-l are deja inclus, fie separat, dacă ai camere la care se scoate valva”, spune Andrei.

El a avut variantă spray, tot marca Geax, ca aici. Spray-ul se numeşte Pit Stop.

Eu am băgat de la început în ambele camere.

Mai există o variantă de lichid care se bagă în camere şi care se numeşte Slime , dar e bun  doar pentru camerele cu valvă  detaşabilă. Lichidul se introduce cu serringa sau cu tubul din dotare, ca în filmul de mai jos.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=zxA8rgavySI&feature=player_embedded’]

Sigur, mai există multe alte variante. Una dintre ele ar fi Joe’s No Flats.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=PInE41o0bgg&feature=player_embedded’]

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

8 thoughts on “Cum să nu mai faci niciodată pană la bicicletă”
  1. Eu folosesc o solutie antipana de la Continental. De 3 ani de zile nu am avut nici o pana. Am gasit o singura data roata desumflata, dar dupa ce am reumflat-o a tinut. Probabil a fost intepatura mai mare si a fost mai greu pentru solutia antipana sa astupe gaura. Merg pe un cyclocross si sunt destul de dese momentele in care “abuzez” de anvelope. Sunt tare multumit de ele. Nu prea le gasesti in magazinele din Bucuresti. Eu am cumparat-o pe a mea de la https://cobibicycle.com/produs/solutie-antipana-bicicleta/. Am pus in ambele camere, si inca mai am solutie de pus in 2 camere.

  2. Nu cumva solutiile care se introduc in cauciuc functioneaza doar pt modele tubeless? Eu am avut ceva asemanator (un spray achizitionat de la petrom) si singurul feedback din partea produsului a fost ca-mi bloca valva (schrader) sau curgea in zona dintre camera si cauciuc, dar fara sa izoleze intepatura din camera (sau cel putin nu instantaneu; dupa ce am umflat roata de inca 2-3 ori cred ca a izolat spartura)

  3. la girboavele pene am facut cu o zi inainte la recunoastere,in prima parte,am intrat prin padure pe linga drumul de caruta cu apa si noroi.a doua zi avind lectia invatata,direct prin noroi,nici o pana…cauciucuri slabe smart sam 2,25 care ajunsesera senile.as vrea si eu nobby nik 1,80 dar nu prea gasesc.baietii din pitesti au bagat in cauciucuri o banda de plastic furnizata de constanteni,am pe undeva adresa,chiar daca ingreuneaza cauciucurile,le protejeaza ca o armura.daca stiti si voi de asa ceva,faceti public .

  4. Da, în competiție îți trebuie soluții rapide, ba mai mult, e mult mai bine să nu faci pană. Eu, în schimb, luam tot timpul cu mine două camere de rezervă, schimbam camera spartă în maxim 5 minute.

  5. Am vazut ce pot face aceste “solutii minune” unei camere cu valva presta ! Practic devine neutilizabila, valva se blocheaza din cauza solutiei, se poate arunca !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds