De aproximativ o săptămână am dureri în zona lombară stângă și când stau pe scaun (mama lui de birou!) începe să-mi amorțească piciorul stâng, de la degete în sus.
Mi-e teamă să nu am un început de hernie de disc. Dacă ar fi să am așa ceva, probabil că alergarea numai bine nu-mi face, mai ales alergarea pe asfalt.
I-am solicitat deja medicului de familie o trimitere la specialist, pentru că nu vreau să mă apuc de exerciții fără să știu sigur că fac ceea ce trebuie.
S-a mai confruntat cineva dintre voi cu aceste simptome?
Până la urmă mi-a trecut. Am fost la bazin câteva luni, iar apa a făcut minuni.
Pana la urma ce a fost ? Cum esti acum ? Ms fain.
Trebuie sa-ti lucrezi foarte bine abdomenul ca sa poti face sport in continuare cu hernie de disc. Contacteaza-ma pe site-ul meu (acelasi cu numele.com) si iti explic cum si ce sa faci.
daca iti amorteste piciorul, probabil ai hernie de disc
Am “hernie de disc l5-s1 paramedian stg cu stenozarea recesului lat stg si importanta amprentare a sacului dural cu conflict radicular l5 stg” plus inca ceva mai putin grav la alte discuri. Simptomele au debutat cu durere puternica in soldul stang si au continuat cu amorteli pe piciorul stang in diverse zone. Nu m-am operat, iar de cca 1 an duc o viata (aproape) fara amorteli si dureri. Solutia pe care am adoptat-o eu este inotul, combinat cu cateva exercitii de gimnastica (pentru mobilitate) in apa. Efectul benefic l-am simtit de la primele sedinte si de 1 an nu am mai intrat intr-un cabinet medical sau de fizio-kineto-terapie.
Obiectivele propuse:
-reducerea/eliminarea durerii;
-recapatarea mobilitatii si reluarea activitatilor comune;
Reguli:
-minim 2 sedinte de inot pe saptamana;
-sedinta dureaza 1,5-2 ore in care distanta totala inotata trebuie sa fie de minim 800m;
-inoata doar pe spate, tragand concomitent cu ambele brate (nu apar dezechilibre la nivelul coloanei vertebrale);
-pe durata sedintei de inot faci 2 “pauze” de cca 7-10 minute pentru gimnastica in apa (gandita pe baza exercitiilor pe care le-am facut la FKT).
Gimnastica in apa (10 repetari pentru fiecare):
-ridica la piept fiecare genunchi;
-cu mainile in apa intinse spre inainte roteste corpul stanga-dreapta cat poti de mult – ai grija, nu trebuie sa apara dureri mari;
-ridica piciorul drept spre inainte si coboara-l – celalalt picior ramane pe fundul bazinului si este usor flexat din genunchi;
-ridica la frunte fiecare genunchi – cu grija, nu trebuie sa apara dureri mari la nivelul coloanei vertebrale (daca la inceput nu reusesti nu te ingrijora, va fi altfel dupa cateva sedinte);
-alte miscari care sa te ajute sa iti mentii/recapeti mobilitatea coloanei.
AVERTISMENT: Acest program l-am dezvoltat singur, in functie de felul in care organismul MEU a reactionat la exercitiile incercate, insa poate fi contraindicat altor afectiuni. Este FOARTE IMPORTANT sa ai un diagnostic clar inainte de a incerca ceva, desi inotul cred ca este de folos, oricum.
Va doresc multa sanatate tuturor!
Un cod de bune practici pentru cei cu hernie de disc gasiti aici:
http://informatiidespreherniadedisc.blogspot.ro/2011/11/1.html
Un RMN te lamureste cel mai exact daca ai hernie de disc si cat de avansata e. Important e sa nu faci operatia ca nu mai esti om pe urma si de obicei recidiveaza. Cum chiropracticieni buni in Romania nu gasesti, poate ai sansa sa gasesti pe afara (Austria, Germania, Anglia, Franta).
Studiaza putin programul Williams.
Cea mai naturala metoda, probata de mine si cativa prieteni, de rezolvare a durerilor/afectiunilor de coloana este atarnatul de o bara. Asta te ajuta cel mai mult sa decomprimi vertebrele herniate. Rezultatele vor aparea relativ repede, in cateva saptamani. Cateva minute zilnic sunt suficiente. Conteaza si pozitia in care dormi, salteaua, perna si scaunul pe care stai. Daca stai mult pe scaun e important sa ai un scaun ortopedic (cel mai bun dupa parerea mea este Markus de la Ikea, pe care sta Cristi Brancu in emisiunea lui, l-am vazut si la fetele de la facturare de la F64)
Cura cu namol la Techirghiol e si ea sfanta in afectiunile coloanei pentru ca rehidrateaza cartilagiul dintre vertebre.
Fizioterapia te ajuta doar cu diminuarea durerii, dar nu rezolva cauza.
Am inteles. Eu stiam fizioterapia ca pe o refacere (dupa vreo operatie care implica schimbari ale sistemului locomotor de ex.) iar kinetoterapia pentru prevenire, pentru ajustarea/corectarea unor probleme.
Salut, Emanuel
Eu am fost la fizioterapeut, la recomandarea doctorului generalist.
Si eu am dureri in zona lombara uneori din cauza statului mult pe scaun – sa zicem in pozitii nu tocmai ok – dar asta nu inseamna ca am hernie de disc… eu zic ca cel mai bine e sa consulti un medic care ti-ar putea si indica un eventual kinetoterapeut. Eu am mai exact o scolioza moderata cervicala – care se traduce mai exact prin tulburari de statica si mi s-a recomandat un kinetoterapeut – asta a fost insa acum 1 an – nu am mers la nici un kinetoterapeut insa. In viitorul apropiat am insa de gand sa ma adresez unui ortoped cu competenta in chirurgia spinala (ceea ce e indicat si in cazul tau! – daca e cu putinta poate gasesti unul chiar cu o asemenea competenta) care sa-mi dea mai multe informatii. Cu siguranta o sa fie nevoie de o radiografie si cum zicea mai sus si Vlad manoliu – pe urma dupa caz kinetoterapie. Fizioterapia eu o stiu ca pe o refacere iar kinetoterapia pentru prevenire, pentru ajustarea/corectarea unor probleme. Bafta si astept vesti bune! 🙂
Sanatate!
Nici nu stiu daca un fizioterapeut sau un kinetoterapeut e mai indicat …
Răzvan, n-ai putea să-mi spui ce fel de exerciții ai făcut? Ar fi și mai bine dacă ai putea să-i arăți un exemplu, ceva, pe YouTube.
Salut,
Am avut si eu probleme similare. Am fost la un fizioterapeut care mi-a recomandat niste exercitii absolut banale, dar extrem de eficiente. In principiu, ceea ce rezolvau aceste exercitii era relaxarea muschilor din zona lombara si fesierii, care strangulau reteaua de nervi care coboara dinspre coloana spre picior – tot stangul si in cazul meu. Aveam simptome similare cu cele pe care le descrii tu, deci s-ar putea sa functioneze, si in cazul tau, numai aceste exercitii.
radiografie… si apoi, dupa caz kinetoterapie.
alergi mult, stai la birou, alergi pe asfalt, deci foarte mult stress care ajunge in coloana vetebrala.
N-am antrenor, fac sport după viața de birou și sunt autodidact. Bine, mă uit și la alți sportivi amatori, mai experimentați decât mine, și mă mai inspir.
În primul rând îmi pare rău să aud că ai probleme de sănătate, sincer! Părerea mea e să iei o pauză, la alergare şi ciclism, dar poţi continua cu înotul mai uşor până ajungi la specialist sau specialişti că e bine să te vadă cel puţin 2 doctori şi să iei suplimente de calitate, nu uita de încălzire şi strecing înainte de antr. şi vorbeşte cu antrenorul tău! Vezi ce se poate face, că poate nu e chiar grav, doar poate ai avut antrenamentele prost configurate! Baftă şi multă sănătate!