Rabobank Cycling Team

Rabobank Cycling Team

Later update: Potrivit Cyclingnews, Rabobank va onora contractele, dar nu sub propriul nume, ci sub umbrela unui “white label” (n-am înțeles exact ce înseamnă asta, probabil un brand care va fi înființat special pentru acest scop).

Și, încă o declarație, ipocrizia supremă:

“We were shocked at the many details of the USADA report, which was published last week. For us, this has made the glass more than full. Enough is enough. And we are not confident that cycling will improve in the medium term” – directorul financiar al Rabobank, Bert Bruggink.

End update
_________________

Rabobank a luat hotărârea să pună capăt asocierii sale cu ciclismul, în contextul în care USADA a prezentat cazul de dopaj pentru echipa US Postal. Banca olandeză nu va mai sponsoriza atât echipele de ciclism masculin, cât și cele de ciclism feminin.

Sponsorizarea Rabobank pentru echipele profesioniste de ciclism va înceta după data de 31 decembrie 2012, lăsând zeci de cicliști și lucrători din staful tehnic fără echipă pentru sezonul următor.

Anunțul vine la o zi după ce UCI a anunțat un caz de dopaj împotriva unuia dintre cicliștii Rabobank, Carlos Barredo.

Și tot pentru dopaj a fost concediat miercuri Levi Leipheimer, un fost ciclist Rabobank, care concura acum pentru Omega Pharma-Quick Step. El a mărturisit că s-a dopat, în dosarul investigației pornită de USADA împotriva lui Lance Armstrong.

Leipheimer a fost colegul lui Lance Armstrong pentru cinci ani, când au concurat pentru echipa U.S. Postal Service, Astana și RadioShack.

Și ca să mergem și mai departe, căci toate drumurile duc spre Roma Lance Armstrong, trebuie spus că în urmă cu o săptămână, fostul manager al lui Armstrong, Johan Bruyneel – el însuși un fost ciclist Rabobank – a părăsit echipa RadioShack-Nissan, după ce a fost demascat ca unul dintre principalii actori ai programului de dopaj. Spre deosebire de Armstrong, Bruyneel a declarat că va contesta acuzațiile USADA.

Agenția americană antidoping (USADA) l-a banat pe Armstrong pe viață și i-a luat toate cele 7 titluri din Turul Franței pentru implicarea sa în “cel mai sofisticat, profesionalizat și de succes program de dopaj pe care sportul l-a întâlnit vreodată”.

Printre numele grele din echipele Rabobank se numără olandezul Robert Gesing și spaniolul Luis Leon Sanchez, care a câștigat câte o etapă în ultimele două ediții din TurulFranței. Echipa feminină de ciclism este condusă de către campioana mondială și olimpică Marianne Vos.

Se pare că echipele vor încerca să continue fără cooperarea Rabobank, folosind un model similar pe care l-a pus în aplicare High Road, după ce T-Mobile s-a retras din lumea sportului, în 2007.

Rabobank a sponsorizat echipa de ciclism timp de 17 ani.

Nu știu dacă decizia băncii Rabobank va atrage după sine și retragerea Giant din sponsorizarea echipei. Din câte știu, Giant și Rabobank au mers mână în mână până acum. Giant tocmai anunțase faptul că va extinde sponsorizarea echipelor și la nivel de echipamente și că va fi alături de ele și în sezonul 2013. Rămâne de văzut dacă își menține angajamentul.

Declarația oficială a Rabobank

Rabobank va înceta sponsorizarea echipelor profesioniste de ciclism, atât la masculin, cât și la feminin, începând cu 31 decembrie 2012. Rabobank va continua să aibă legătură cu ciclismul amator, în calitate de sponsor, incluzând aici antrenamentele pentru tineri și echipa de ciclocross.

Rabobank a ajuns la această decizie în urma publicării unui raport al USADA, săptămâna trecută. Acest raport vorbește în volume. Bert Bruggink, membru al consiliului de administrație:

“Anunțăm decizia cu durere în suflet, dar pentru bancă este o decizie inevitabilă. Nu mai suntem convinși că ciclismul profesionist internațional poate menține ciclismul curat și corect. Nu credem că acest lucru se va schimba în bine în viitor”.

Rabobank s-a implicat în ciclism în urmă cu 17 ani. Plină de convingere și cu o misiune clară. Pentru că ciclismul se potrivește cu Rabobank, cu clienții săi și cu angajații săi. Rabobank și-a extins sponsorizarea în ciclism de-a lungul anilor, de la echipamele de ciclism șosea masculine și feminine, la echipemele pentru tineri și ciclocross.

Bert Bruggin: “Ciclismul este un sport minunat, pe care milioane de olandezi îl practică cu plăcere, iar un număr mare din acest olandezi sunt clienți Rabobank. Dar decizia noastră rămâne în picioare: ne retragem din ciclismul profesionist. E dureros. Nu doar pentru Rabobank, dar în mod special pentru entuziasmații și cicliștii care nu au nicio vină”. (Declarația oficială)

Inițial, am citit știrea pe cyclingnews.com

Comentarii

Articolul precedentCe acrobații se pot face cu o cursieră de 10.000 de lire sterline
Articolul următorLance Armstrong e părăsit de toți sponsorii
Editor Biciclistul.ro | emilian@biciclistul.ro | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE