Luca Bodareu are 11 ani și a participat la Prima Evadare împreună cu tatăl său, Pavel Bodareu, la categoria Family (părinte-copil).
A trecut linia de finish după 2:32:14, timp care i-a adus locul 205 în clasamentul general și locul 1 la categorie.
Mi se pare o performanță extraordinară pentru un copil, mai ales în condițiile în care a luat startul mult din spate, având peste 700 de concurenți în fața lui.
Îl știu pe Luca de vreo doi ani, învață la aceeași școală cu băiatul meu, Vlăduț. Cred că l-am remarcat la un concurs Riders Club, unde câștigase, iar ulterior când l-am văzut pe tatăl lui la școală, am făcut cunoștință și am intrat în vorbă, având ca prim subiect comun copiii noștri care participaseră la un concurs de mountain biking.
Tatăl îmi povestea atunci că Luca se antrenează singur, aproape în fiecare zi. ”Își ia bicicleta și merge singur în parc, unde și-a creionat un traseu MTB, destul de dificil, pe care îl repetă mereu”, îmi povestea el.
Am rămas impresionat, nu mai întâlnisem niciun copil de vârsta lui Luca care să practice un sport la nivel ridicat, din proprie convingere, cu atâta pasiune.
De atunci, de când l-am cunoscut eu, Luca a câștigat nenumărate podiumuri la concursurile MTB și de șosea destinate copiilor, organizate prin toată țara.
”A fost o cursă super, dar pregătirea lui Luca este bombă. A început de la 1 ianuarie și nu a ratat niciun antrenament”, mi-a spus Pavel Bodareu.
Luca nu se mai antrenează singur, așa cum știam eu, acum are antrenor specializat, care-i monitorizeaza timpii, ritmul cardiac, îl antrenează cu intervale, îi dă să facă și un pic de forță, l-a urcat și pe cursieră. Pe antrenor îl cheamă Gabriel Tentu, din cadrul Daimon Club.
”Luca a avut aproape același timp ca și anul trecut, la Prima Evadare, dar atunci totul a fost uscat. Deci a progresat foarte mult Luca”, spune Pavel Bodareu entuziasmat.
Cum se antrenează Luca
Luca Bodareu face patru antrenamente pe săptămână, dintre care unul sau două pe cursieră. Durata unui antrenament variază între 90 și 100 de minute.
”Pleacă cu MTB-ul din Iancului și ajunge în Parcul Carol sau Parcul Tineretului. Face antrenament acolo, iar la întoarcere are în jur de 35 km parcurși”, spune Pavel Bodareu.
Arena Națională este locul în care se antrenează pe cursieră. L-am întâlnit și eu într-o zi acolo, el era cu MTB-ul, eu pe cursieră. N-a avut nicio problemă să-mi ia roata și să stea la plasă la peste 30km/h.
”Anul acesta are aproape 1.000 de kilometri parcurși cu bicicleta, fără să iau în calcul cât a făcut pe roller, pe care a lucrat mult în perioada de iarnă”, spune Pavel.
Luca Bodareu activează în prezent la clubul Călărași Cycling Team, care-i plătește taxele de participare la concursuri, deplasările, echipamentul, iar uneori îi acordă mici bonusuri financiare pentru rezultatele foarte bune.
Apropos, anul acesta, la prima etapă de Cupă Națională la MTB, Luca a obținut locul 1.
Costuri
L-am întrebat pe tată care sunt cheltuielile necesare susținerii tânărului sportiv. Luca Bodareu a bifat peste 20 de curse în țară, anul trecut, iar fiecare dintre ele a avut o taxă de participare de minimum 50 de lei. Deci, doar taxele au fost 1.000 de lei.
Mai departe, deplasările la etapele de Cupă Națională și Campionat au costat 1.500 de lei.
Luca are nevoie de trei seturi de echipamente vara, plus un set de iarnă, care au fost oferite în mod gratuit de către club.
”Și în bicicletă cât ai investit?”, l-am întrebat pe Pavel. A evitat să-mi ofere un răspuns direct, însă spune că a construit el însuși bicicleta, pe piese, cu transmisie 1×11, linie XTR M9000, frâne Formula R1 etc.
În orice caz, ca să vă faceți o idee, o bicicletă cumpărată de nouă, deja asamblată cu echipamente de top, poate ajunge și la 5.000 de euro.
Cursurile de ciclism costă și ele, 200 lei pe lună. Și ghiciți ce? Luca are un frate mai mic, Damian, la fel de pasionat ca și el de ciclism, la fel de competitiv. Anul acesta, la Cupa Națională de MTB, Damian a obținut locul 3.
”Mai avem și o fetiță (n.r. 2 ani), e destul de greu pentru familia noastră cu trei copii să susțină doi cicliști care doresc să facă performanță”, spune Pavel Bodareu.
Nu pot decât să-i felicit pe părinții acestor copii, îi admir pentru implicarea lor, pentru dedicația cu care investesc bani, timp și emoții în clădirea unor sportivi. Iau lecții de la ei :).
Îi felicit și îi încurajez pe toți cei care investesc în creșterea copiilor care fac sport, ei vor fi campionii de mâine.