Alergare fara tricou

Sursa foto

Aş vrea să vă atrag atenţia asupra unui tip de cancer de piele, melanomul, care-i poate afecta şi sportivii care practică activitatea fizică în aer liber, expuşi la soare, la razele UV.

Melanomul este cea mai periculoasă formă de cancer cutanat, iar în stadiile avansate este o boală agresivă și fatală. 75% dintre persoanele afectate de melanom metastatic își pierd viața în primul an de diagnostic. Rata de supraviețuire pentru acești pacienți este de numai 6 până la 9 luni.

Dacă este descoperit precoce și tratat corect, melanomul malign poate fi vindecat în 98% din cazuri.

Medicii numesc melanomul “The black beast”, pe bună dreptate, pentru că rata de creștere a incidenței melanomului este mai mare decât a oricarui alt cancer care afectează populația tânără din toată lumea.

“Incidența melanomului crește într-un ritm accelerat în segmentul de populație 25-39, adică exact acei oameni aflați în plină creștere profesională și individuală. Încurajarea autoexaminării alunițelor, facilitarea accesului la informații despre prevenirea melanomului malign – cea mai simplă și la îndemână metodă de prevenție, precum și explicarea consecințelor neglijării semnalelor de alarmă – toate acestea sunt foarte importante pentru a încetini ritmul de creștere a incidenței melanomului malign”, spune Adriana Melnic, director executiv al Societăţii Române de Cancer.

Conform celor mai recente date publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în 2012, în Romania 1.121de persoane au fost diagnosticate cu melanom malign, iar statisticile privind mortalitatea sunt la fel de îngrijorătoare. Aproape o treime dintre cei diagnosticaţi mor anual (364 de decese în 2012 – 189 bărbaţi şi 175 femei).

Hai la control

În data de 16 august, în a doua parte a zilei, eu mă duc la cortul Via Sport, pe bulevardul  Kiseleff din Capitală, unde vă invit şi pe voi, pentru că o echipă medicală va testa aluniţele sportivilor

Mai multe informaţii despre această boală urâtă pot fi aflate de pe site-ul info-melanom.ro.

Comentarii