Mihai Baractaru 2017

Mihai Baractaru, primul triatlonist român care a participat la Ironman Kona, finala mondială a competițiilor Ironman, a decis ca începând cu 2018 să treacă la profesioniști.

”Anul 2018 vine cu o schimbare majoră în ceea ce privește statutul meu de sportiv. După Campionatul Mondial de Ironman din Hawaii 2017, am decis că este timpul să trec la categoria PRO. Am învățat foarte multe începând cu prima participare la Kona și consider că acesta este următorul pas în cariera mea de sportiv”, a declarat Mihai Baractaru pentru Biciclistul.ro.

”Obiectivul principal va fi participarea la Ironman Klagenfurt, pe 1 iulie, cu dorința de a obține o clasare în top 15 la profesioniști”.

Baractaru încă nu și-a definitivat calendarul de concursuri la care va participa anul acesta, dar știe sigur că se va orienta către competițiile Half Ironman și Ironman.

”În competițiile internaționale îmi doresc o clasificare cât mai bună la categoria PRO. Va fi primul meu an la profesioniști, voi avea multe de experimentat și învățat”, spune Mihai Baractaru.

Dintre competițiile la care a participat în 2017, Baractaru e mândru de rezultatul obținut la Ironman 70.3 Liuzhou, China, unde a obținut un timp mai bun decât se aștepta. ”Totul a mers conform planului atunci”, a spus el.

Ironman 70.3 Liuzhou a însemnat pentru Baractaru locul 2 la categoria de vârstă 25-29 de ani și locul 25 în clasamentul general. A reușit cifre de invidiat în China, 04:13:30 timp general, 22:42 la înot, 02:23:30 la bicicletă și 01:20:58 la alergare.

Chiar dacă a fost nevoit să abandoneze la Ironman Lanzarote, din cauza unor probleme medicale, aceasta a fost competiția din care a simțit că a învățat foarte multe.

”Și din eșecuri înveți, uneori chiar mai multe decât atunci când te clasezi foarte bine la un concurs. Când dai greș trebuie să reiei tot ce ai învățat, să-ți dai seama unde nu a mers bine”, spune Baractaru.

El consideră că și în 2018 punctul său forte va rămâne proba de alergare. ”Înotul poate fi mult îmbunătățit”, a spus Baractaru.

Competiția care l-a marcat cel mai mult a fost Ironman 70.3 Scoția, unde s-a calificat pentru Campionatul Mondial de Ironman 70.3 Cattanooga.

”A fost o cursă extrem de friguroasă și foarte solicitantă la nivel mental. Marea Nordului avea doar 12 grade în ziua concursului și era extrem de agitată. Proba de ciclism a avut diferențe destul de mari de nivel, iar în timpul ei am avut parte de vânt foarte puternic. Toată cursa am pedalat cu picioarele înghețate de la înot și nu am reușit să mă încălzesc decât după kilometri buni din proba de alergare.

După această competiție nu m-am mai plâns la antrenamente că este rece apa la bazin, la 26-27 de grade”.

În afară de faptul că este primul român care a concurat la Kona, Mihai Baractaru a participat în finala mondială de Ironman de trei ori consecutiv.

[table id=33 /]

Pentru a pregăti o cursă de Ironman la acest nivel, Baractaru are nevoie de cel puțin cinci ore de antrenament zilnic efectiv. Mihai se antrenează în jur de 35 de ore pe săptămână.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

One thought on “Mihai Baractaru: ”Am decis că este timpul să trec la categoria PRO””

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.