Eram la o conferinţă şi discutam cu cineva, într-un stil relaxat, despre biciclete. La un moment dat, discuţia noastră s-a aplecat asupra subiectului carbon.
Partenerul de discuţie a spus că bicicletele de carbon sunt uşoare, într-adevăr, dar din păcate după patru, cinci ani încep să crape, că ăsta-i carbonul, mai mult nu poţi să ceri de la cristalele care-l compun.
Cu alte cuvinte, poţi să dai câteva mii de euro bune pe o bicicletă şi să o ţii doar cinci ani? Sunt sigur că producătorii de biciclete au argumentele de marketing potrivite, care să te convingă să cumperi o bicicletă de carbon, dar ce-ar răspunde la această întrebare: “Este adevărat că bicicletele de carbon au o durată de viaţă scurtă?”.
Pentru România este o întrebare legitimă. Dacă în afară, prin ţările prietenoase cu bicicliştii, precum Olanda, oamenii îşi schimbă bicicletele de la an la an (că doar nu degeaba se anunţa colecţia 2010, colecţie 2011), în România lucrurile stau sensibil diferit. Mă bazez doar pe intuiţia mea şi pe propria-mi experienţă. Am luat o cursieră second hand şi o ţin de doi ani. N-am de gând să renunţ la ea şi nici să-mi cumpăr altă bicicletă. Nu că n-aş vrea, dar n-am bani.
Ah, să nu uit. Ia uite ce zice Wikipedia de bicicletele de carbon:
Despite carbon fiber reinforced plastic’s advantages, it has been known to fail suddenly in bicycles, causing devastating crashes.
Publicitate – Biciclistul.ro şi Zaza Pizza te invită la concurs.
Salut
Din fibra de carbon este folosita in idustria automobilistica , nautica yachturi de lux si multe altele oferind o durabilidata pe viata asa ca bicicletele intra in aceias categorie . Comenteri de asa zisi specialisti sun inutile sa vina cu probe concrete
Salut.
E corecta afirmatia conform careia fibra de carbon nu dureaza în timp, dar este valabil numai în structuri supuse stresului permanent.
Ma pricep la carbon mai bine decat la biciclete, repar în carbon si pot sa spun ca nu sunt chiar basme povestile cu bicicleta din fibra de carbon. Eu recomand unui prieten o bicicleta carbon, cu mana pe inima, doar pentru competitii. Momentan fibra de carbon nu are suficienta rezistenta la stres si vibratii astfel incat sa fie recomandata mai mult decat performantei.
Daca dispui de bani si iti permiti sa verifici periodic cadrul si eventual sa schimbi piese din carbon, atunci e alegerea perfecta.
Daca nu, mergi pe aluminiu. Diferenta de greutate nu e mare, dar siguranta da.
Cadrele de carbon compozit nu pot rezista mai mult de 4chiar 5 ani,datorita faptului ca compozitia chimica a-si pierde propietatiile in functie de modul in care folosesti,dar si factorul mediu,adica toleranta la temperaturi a-i afecteaza calitatile,,imbataneste,,materialul.Totusi rezistenta cadrelor de carbon este realizata si datorita modului de impletire a fasiilor de carbon,prin asta se diferentiaza un cadru de firma fata de unul construit in china de exemplu.
Crapa nu crapa cadrul – spaga lor.
LA Orbea cadrul de carbon are garantie pe viata. Deci merita sa dai mai multi bani ( daca ii ai).
practic crapa cadrul. Care poate fi schimbat. deci, in 5 ani de zile, pui 1mil/luna d-oparte. Si ai 60 de mil. Si iti cumperi iar super cadru…si asa mai departe
Si eu m-am intrebat asta si am pus intrebarea pe un site de biciclete http://bicycles.stackexchange.com/q/1356/125.
Raspunsul de acolo e ca in lipsa unui soc ( accident, cazaturi cu ea ) ar trebui sa reziste destul de mult. Mai mult unii productori ofera si garantie pe viata la cadre de carbon