Pete Jacobs - Ironman World Championship 2012Pete Jacobs - Ironman World Championship 2012

Australianul Pete Jacobs a câştigat Ironman World Championship 2012, pentru prima oară în cariera lui. Favoriţii Craig Alexander şi Chris McCormack n-au contat în această cursă. La fete a câştigat Leanda Cave, aflată şi ea la primul titlu.

Cursa a început la ora locală 06.30. Aşa cum face în orice cursă la care participă, americanul Andy Pots a fost cel mai bun în apă. El a înotat cei 3,86 km în 50:32, la 15 secunde în faţa lui Marko Albert şi la aproape un minut faţă de grupul principal, care includea concurenţi de top, precum Pete Jacobs, Luke McKenyie şi Craig Alexander.

Campionul din 2010, Chris McCormack a avut un start dezamăgitor, ajungând la prima tranziţie la un minut disanţă faţă de plutonul principal. Un alt favorit al cursei germanul Andreas Raelert a avut probleme în apă. Campionul mondial la proba Ironman 70.3, adică jumătate de Ironman, Sebastian Kienle, care-i super ciclist, a ieşit din apă la patru minute faţă de plutonul principal.

Aflat pe bicicletă, McKenzie a stabilit cadenţa pentru plutonul principal, iar Potts a fost repede prins din urmă. În cele din urmă, McKenzie şi francezul Romain Guillaume au evadat şi au luat un avans de 25 de secunde faţă de plutonul principal, dar n-a durat prea mult această diferenţă. Kienle şi belgianul Marino Vanhoenacker  au decis să evadeze. În acelaşi timp, McCormack a decis să abandoneze cursa.

Perechea Kienle şi Vanhoenacker părea că va lucra pentru un scop comun, dar Kienle a avut o pană, iar Vanhoenacker a fost lăsat să conducă de unul singur. Acesta a fost momentul în care cursa s-a rupt. Grupul de concurenţi principali s-a răsfirat, iar diferenţele de timp au ajuns la patru minute.

Condiţiile meteo dure, adică vântul foarte puternic, a făcut victime. Printre ele se află şi Craig Alexander. Până în momentul în care s-a ajuns la kilometrul 160, urmăritorii, Jacob, Bockel, Frederik Van Lierde şi Faris Al-Sultan, îl ajunseseră pe Vanhoenacker la un minut. În acelaşi timp, Craig Alexander era la 15 minute.

În momentul în care a început să alerge, avansul lui Vanhoenacker era de 8 minute şi jumătate. Jacobs, cel mai rapid alergător la ediţia de anul trecut de la Kona, a fost al doilea la bicicletă. A fost urmat de Dirk Bockel, care concura cu o mână ruptă, şi de Van Lierde. Marea întrebare a maratonului era: a tras Vanhoenacker prea tare la bicicletă? Va avea suficiente rezerve de energie pentru maraton? Belgianul n-a reuşit să se impună şi la alergare şi a sfârşit mergând. Pe urmă Jacobs a preluat conducerea.

Pete Jacobs a terminat maratonul în 2:48:05, reuşind să obţină un timp general de 8:18:37. Este al şaselea an la rând când un australian ia titlul suprem. Andreas Raelert a făcut cel mai rapid maraton anul acesta, 2:47:23, şi s-a clasat pe locul 2. Van Lierde a ieşit pe locul trei, iar debutantul Kienle s-a clasat pe un impresionant loc 4. Campionul din 2006, Al-Sultan, a terminat pe locul 5.

Ironman World Championship, Kailua-Kona, Hawaii – Oct. 13, 2012

3,86 km înot, 180,2 km ciclism, 42,2 km alergare

Bărbaţi
1. Pete Jacobs (Australia) 8:18:37
2. Andreas Raelert (Germania) 8:23:40
3. Frederik Van Lierde (Belgia) 8:24:09
4. Sebastian Kienle (Germania) 8:27:08
5. Faris Al-Sultan (Germania) 8:28:33

Femei
1. Leanda Cave (Marea Britanie) 9:15:54
2. Caroline Steffen (Elveţia) 9:16:58
3. Mirinda Carfrae (Australia) 9:21:41
4. Sonja Tajsich (Germania) 9:22:45
5. Mary Beth Ellis (Statele Unite) 9:22:57

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.