Piste biciclete Romania

Piste biciclete Romania

Primarul general al Capitalei vorbește despre amenajarea de noi piste de biciclete în București, dar vrea să le facă tot pe trotuar.  Știrea, pe îndelete, mai jos:

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, joi, că municipalitatea va amenaja piste pentru bicicliști, însă numai în zonele unde studiile de specialitate vor arăta “că se poate, că este sigur”, edilul și ONG-urile convenind să colaboreze la un proiect pilot pe axa nord-sud a orașului.

Declarația a fost făcută la începutul unei întâlniri pe care edilul a avut-o, la sediul municipalității, cu reprezentanti ai asociațiilor care promovează mersul pe bicicletă în mediul urban.

“În primul rând, vreau să fie foarte clar că doresc, am obligația și cred că trebuie să îi protejez pe oameni, și nu să îi strivesc între indisciplina și iresponsabilitatea unor șoferi. Vom face aceste piste, însă numai acolo unde studiile de specialitate ne vor releva că se poate, că este sigur. Trebuie să colaborăm împreună pentru elaborarea unui regulament de realizare și utilizare a acestora, astfel încât să putem asigura protecția bicicliștilor față de circulația auto, mai ales în intersecții, precum și siguranța pietonilor față de bicicliști”, a spus Oprescu, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX, joi seară, de Primăria Capitalei.

În acest context, arată sursa citată, s-a stabilit ca, în cadrul grupului de lucru pentru mobilitate, care a fost înființat în urma dispoziției lui Oprescu și care se întâlnește o dată la două săptămâni, să se demareze, cu ajutorul ONG-urilor și al unor institute de proiectare din București, elaborarea unui proiect pilot pentru realizarea unei piste continue de bicicliști, pe axa nord-sud a Capitalei.

La întâlnire au participat, alături de primarul general, reprezentanți ai Direcției de Transporturi din Primăria Capitalei, Poliției Locale, Poliției Rutiere, Administrației Străzilor și ai asociațiilor Green Revolution, Bate ªaua, Mai Mult Verde, SkirtBike, Centrul pentru Politici Durabile “Ecopolis”, OPTAR și Cycling Romania.

În 11 martie, Sorin Oprescu spunea că nu este de acord cu trasarea pistelor pentru bicicliști pe carosabil, întrucât nu vrea să numere morții.

“Nu am curajul să le fac pe carosabil. Nu vreau să stau să număr morții. Am să repar și să reconsider însă pistele de bicicliști care au în mijloc stații RATB sau copaci. Eu personal nu am curajul să le cobor pe carosabil”, a declarat edilul.

Tot atunci, primarul Capitalei a precizat că, în opinia sa, cetățenii nu sunt la nivelul de civilizație rutieră pe care îl au alte state europene, astfel încât șoferii să fie atenți să nu lovească bicicliștii.

Oprescu a adăugat că cei care doresc coborârea pistelor de bicicliști pe carosabil sunt cetățeni adulți responsabili, însă nu trebuie uitat faptul că vor fi nevoiți să circule pe șosele și copiii.

“Sunt adulți, sunt oameni responsabili și pentru ei nu am nimic împotrivă să cobor pistele de bicicliști pe carosabil. Ce fac dacă circulă copiii pe acolo? Nu cred că suntem la nivelul de civilizație rutieră ca în alte țări, ca să fim atenți și să nu lovim bicicliștii”, a mai spus Oprescu.

Primarul general a făcut referire și la cei aproximativ 180.000 de “bicicliști înfocați” care și-au exprimat opiniile în vederea în vederea păstrării pistelor pe trotuare, raportat la alți 25.000 de bicicliști care doresc ca acestea să fie amenajate pe carosabil.

Sursa: Mediafax

Comentarii

Articolul precedentPrima Evadare 2013: Au început înscrierile
Articolul următorONMotion, o campanie de promovare a bicicletei sub formă de joc
Editor Biciclistul.ro | emilian@biciclistul.ro | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE