Pe scurt, povestea începe aşa: undeva departe, împrăştiate pe munţii Şureanu, se află câteva cătune, unde trăiesc oameni simpli, obişnuiţi cu sălbăticiile naturii şi tare încercaţi. Copiii acestora sunt nevoiţi să meargă la şcoală pe jos între 10 şi 25 de kilometri, pentru că primăria (tipic românesc) nu mai are bani să plătească un şofer pentru microbuz.

Doi tineri, impresionaţi de situaţia acestora, au pus la cale un proiect minunat, care se numeşte RideAcross, care a avut drept scop donarea  de biciclete pentru aceşti copii, astfel încât aceştia să meargă la şcoală cu bicicleta, măcar până găseşte primăria o soluţie.

Cei doi, Raul Cazan şi Călin Gruia, sunt fondatorii ONG-ului 2Celsius, şi au pedalat pentru această cauză peste 2.500 de kilometri, între Anglia şi România. Iniţiativa lor a avut ecou nu doar printre prieteni. DHS România, unul dintre cei mai mari producători de biciclete din Europa, a hotărât să doneze în jur de 30 de biciclete acelor copii, iar Orange România le-a fost sponsor principal.

Raul Cazan, fondator 2Celsius

Raul, care recent a fost de faţă când copiii şi-au luat în primire bicicletele,  a povestit pentru biciclistul.ro întreaga lor aventură.

Proiectul RideAcross se află în faza pilot, iar ambiţiile lui Raul Cazan sunt mari. El şi-a propus să multiplice RideAcross în mai multe localităţi izolate din România, pentru a facilita accesul copiilor la educaţie, dar mai ales, cum spune el, “pentru a elibera bucuria primei biciclete”.

Mai jos puteţi urmări discuţia pe care Raul Cazan a avut-o cu biciclistul.ro. Am spart dialogul în mai multe episoade, pentru a fi mai uşor de urmărit şi pentru a-l putea urca pe YouTube.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

2 thoughts on “Ride Across sau cum să faci nişte copii fericiţi”
  1. Bravo Raul pentru initiativa, tare as fi vrut sa va insotesc pana in UK…..

Comentează

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.