Concursuri de triatlon - lacuri murdare

Unul dintre motivele pentru care în România este dificilă organizarea de concursuri de triatlon este faptul că ţara noastră  este statul membru al UE cu cele mai puține zone de scăldat cu o calitate excelentă a apei, respectiv patru din cele 49 declarate, potrivit un raport anual al Agenției Europene de Mediu (AEM) pentru 2012.

Concursuri de triatlon - lacuri murdare

Conform raportului, România are 49 de zone de scăldat declarate, 0,2% din spațiile de gen din UE, care sunt deschise 106 zile pe an, în perioada de la 1 iunie și până la 15 septembrie.

Deși în 2012 toate zonele de scăldat din România au îndeplinit cerințele obligatorii ale Directivei UE din 2006, la fel ca în anul precedent, situația nu este la fel de bună în ceea ce privește calitatea apei. Astfel, relevă raportul, dacă în 2011 numărul zonelor de scăldat care, conform normelor din directivă, aveau o calitate excelentă a apei era de 43, respectiv 87,8%, în 2012 acesta a scăzut la doar patru (8,2%), ceea ce reprezintă o diminuare de aproape 80%.

În UE, 94% din zonele pentru scăldat respectă standardele minime pentru calitatea apei, potrivit raportului citat. Calitatea apei este excelentă în cazul a 78% din zone și aproape cu 2% mai multe zone îndeplinesc cerințele minime în comparație cu raportul pentru 2011.

În fiecare an, AEM colectează date privind calitatea apei pentru scăldat, strânse de către autoritățile locale din peste 22.000 de zone din cele 27 de state membre ale UE, Croația și Elveția și măsoară nivelurile de bacterii provenite din apele uzate și de la animale. Mai mult de două treimi din zone sunt plaje costiere, cu râurile și lacurile alcătuind restul.

Pentru a monitoriza calitatea apelor pentru scăldat, laboratoarele analizează nivelurile anumitor tipuri de bacterii, inclusiv enterococii intestinali și bacteria Escherichia coli. Acestea pot indica prezența poluării, provocată în principal de apele uzate sau de la animale. Zonele sunt clasificate ca fiind conforme cu valorile obligatorii, conforme cu valorile orientative mai stricte sau neconforme.

Vă mai aduceţi aminte, probabil, că unul dintre cele mai promiţătoare concursuri de triatlon, care urma să aibă loc în Bucureşti, a fost anulat din cauza calităţii scăzute a apei.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

2 thoughts on “De ce nu putem avea concursuri de triatlon în România”
  1. Poate a nu putem avea un concurs de 3atlon, doar pt. simplul fapt că nu există Federaţia Română de Triatlon!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds