Razvan Staicu - triatlon, Ironman, Ocean Lava
Foto: Radu Cristi. Sursa foto

Unul dintre triatloniştii români de top a urcat recent pe podium la un important concurs, unde au participat cei mai în formă sportivi ai momentului. Concurenţa a fost mare, iar asta cred că-şi doreşte orice organizator pentru o competiţie de succes.

Din păcate, acest triatlonist a trişat în văzul tuturor sportivilor şi al spectatorilor, fără să-i pese de avertismentul organizatorilor, sfidând orice regulă de fair play, iar Federaţia Română de Triatlon n-a avut clopoţei ca să-l descalifice. Sunt sigur că toţi sportivii amatori şi  profesionişti care au paticipat la acest concurs ştiu cine este, nu-l mai numesc.

Care sunt explicaţiile?

A trişat fără să clipească din dorinţa de a câştiga cu orice preţ un loc cât mai în faţă. Sunt aproape sigur că acesta este unul dintre învăţămintele care i-a fost insuflat încă de când era mic. Mulţi antrenori de triatlon din România îi încurajează pe copiii sportivi să sară peste reguli ori de câte ori este posibil, pentru a câştiga un avantaj competitiv. Aduceţi-vă aminte de gestul lipsit de fair-play al unei sportive de la un club de triatlon din București, care i-a dat brânci unui băieţel ce-i luase faţa. L-a împins cât colo fără nicio scrupulă, i s-a părut că a fost un gest normal, că aşa e în sport. Ulterior, în comentarii pe Facebook, antrenorul a justificat gestul elevei sale spunând că şi ea a fost împinsă pe scări, fără să mai zică nimeni nimic. Cu alte cuvinte, ciocu’ mic şi joc de glezne, scapă cine dă din coate!

Pe ce se bazează trişorii?

  • Victoria este tot ce contează
  • Doar dacă eşti prins se numeşte că ai trişat
  • Este rolul organizatorului să te prindă că ai trişat, sportivii şi antrenorii nu au nicio responsabilitate în a urma regulile
  • Scopul scuză întotdeauna mijloacele

Ce nu învaţă mulţi dintre triatloniştii români de la antrenorii lor

Atitudinea sportivului la un concurs trebuie  să se bazeze pe un singur lucru: sportivitatea. Definiţie din DEX: SPORTIVITÁTE s. f. : Însușirea de a fi sportiv; disciplină, conduită, atitudine cinstită, leală, plină de respect a unui sportiv față de partenerii și de adversarii săi.

O competiţie sănătoasă trebuie să cultive onoarea, virtutea şi caracterul. Toate acestea contribuie la formarea unei comunităţi bazate pe respect şi încredere. Scopul unui concurs sportiv nu trebuie să fie acela de a câştiga cu orice preţ, ci de a urmări victoria cu onoare.

Orice sport, nu doar triatlonul, trebuie să fie guvernat de:

  • Cinste
  • Integritate
  • Responsabilitate
  • Respect

Felul în care fiecare dintre noi concurăm într-o competiţie se extinde şi în viaţa pe care o trăim de zi cu zi. Aceleaşi coduri morale se aplică şi într-o parte şi într-alta.

 

Comentarii