Ana Mega a doborât recordul național la Ironman în cadrul Austria Triathlon, ce a avut loc în localitatea Podersdorf în data de 4 septembrie 2016.

O competiție de triatlon Ironman constă în 3,8km înot, 180 km ciclism și 42 km alergare.

Ana Mega a trecut linia de finish după 11:23:49, stabilind astfel un nou record național pentru Ironman, un timp mai bun cu aproape 10 minute față de vechiul record, care-i aparținea Danielei Torok și care fusese stabilit tot în cadrul concursului de la Podersdorf, în 2015.

Cu acest rezultat, sportiva noastră s-a clasat pe locul 6 din 20 în clasamentul general feminin și pe locul 3 la categoria de vârstă 30-34 de ani, fiind singura participantă din România.

Ce cifre a avut Ana Mega:

  • înot 1:16:15
  • bicicletă 5:51:45
  • alergare 4:12:16

Câștigătoarea Austria Triathlon a fost croata Maja Urban, care a trecut linia de finish după 09:45:17. Pe Maja o știm de la concursul XMAN Oradea 2016, concurs pe care l-a câștigat în 10:47:15, la mare distanță față de cea mai bună româncă, Andreea Călugăru (13:14:08).

Ana Mega s-a aflat la al doilea concurs Ironman în ultimele cinci săptămâni. Ea a încercat să doboare recordul național pentru Ironman și la Zurich, în Elveția, unde a reușit să obțină un timp general sub 12 ore – 11:56:52 (înot – 1:24:07, bicicletă – 6:05:30, alergare – 4:20:43). N-a reușit să bată recordul în acel concurs și din cauza faptului că traseul de ciclism a avut o diferență de nivel de 1.280 de metri.

Ana Mega trece linia de finish la Austria Triathlon și stabiliește un nou record național la Ironman
Ana Mega trece linia de finish la Austria Triathlon și stabiliește un nou record național la Ironman

Declarații

Ce a avut de spus Ana Mega pentru Biciclistul.ro, după concursul din Austria:

“La ambele concursuri de Ironman la care am participatw în cele 5 săptămâni am plecat cu acest gând, să dobor recordul național!”.

Ana Mega, care este înscrisă în Atena Sport Club, fondat de către fostul înotător Răzvan Florea, s-a antrenat în mod special pentru Ironman începând din luna decembrie 2015, avându-l de partea sa pe antrenorul de ciclism Filip Grigorescu, unul dintre cei mai buni cicliști amatori din România.

Ana Mega, alături de antrenorul de ciclism Filip Grigorescu.
Ana Mega, alături de antrenorul de ciclism Filip Grigorescu.

În această perioadă, ea a ajuns să se antreneze și 25 de ore pe săptămână.

“Din păcate, m-am apucat cam târziu de acest sport. După acest sezon, mă voi axa mai mult în 2017 pe familie și job, dar voi reveni repejor să scot un record național, să nu mi-l doboare vreo altă Ana prea curând”

Ana Mega nu este o sportivă profesionistă, practică triatlonul în timpul liber, iar în viața de zi cu zi administrează o afacere de familie, în domeniul transportului de persoane. Cu toate acestea, a reușit să se antreneze foarte mult în 2016.

“Am pedalat peste 5.000 km de la începutul acestui an și am alergat deja peste 2.000 km”.

Pasiunea ei nu costă doar timp, ci și bani, care trebuie investiți în echipamente, nutriție, antrenamente, concursuri, cazare în deplasări etc.

“De ziua mea de naștere în loc să-mi iau o geantă sau pantofi, mi-am luat roți de bicicletă”, a glumit ea.

“Dacă fac un calcul rapid al cheltuielilor majore pe care le-am făcut pentru triatlon, depășesc 5.000 de euro”.

Cum a intrat Ana Mega în triatlon

Ana Mega a luat contact cu triatlonul în 2013 la Mamaia, în cadrul TriChallenge, când a participat la proba de sprint (750 metri înot, 20 km ciclism, 5 km alergare). A obținut locul 3 la categoria sa de vârstă și a fost momentul în care s-a declanșat “nebunia”.

În luna mai, 2014, a participat la primul său concurs de Half Ironman, la St. Polten, în Austria, unde i-a fost foarte greu, mai ales la proba de ciclism (03:25:02). Și-a promis atunci că nu va mai face niciodată ceva atât de greu. Nu s-a ținut de cuvânt și a repetat isprava în același an, în luna octombrie, când a participat la Challenge Forte Village Sardinia, când a crezut că se îneacă la proba de înot (00:48:13).

Un an mai târziu, în decembrie 2015, la propunerera lui Răzvan Florea, s-a înscris la Ironman Zurich. Nu s-a mai aruncat cu capul înainte, ci s-a pregătit cu Filip Grigorescu. Au urmat șapte luni cu sute de ore de antrenament la înot, bicicletă, alergare sau în sala de forță. Rezultatul a fost solid:

Înot 01:24:07
Bicicletă 06:05:30
Alergare 04:20:43
Timp general 11:56:52

Ana Mega, alături de Răzvan Florea, la Ironman Zurich
Ana Mega, alături de Răzvan Florea, la Ironman Zurich
Ana Mega trece linia de finish la Ironman Zurich
Ana Mega trece linia de finish la Ironman Zurich

Ana Mega - Ironmna Zurich

S-a înscris în Super Liga Națională de Triatlon, unde au început să apară rezultatele: a câștigat primele două etape din serie și este lider la zi în clasamentul feminin. Ultima etapă din această serie va fi la Mamaia, unde are toate șansele să câștige concursul.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

4 thoughts on “România are un nou record național la Ironman, iar pe el scrie Ana Mega”
  1. Buna ziua, vreau sa precizez ca sunt nascuta si crescuta in Bucuresti, m-am mutat de un an in Constanta! Multumesc

  2. Era frumos sa mentionati si orasul Constanta / Ana Mega este din Constanta iar Atena Sports Club fondata de inâtâtorul Razvan Florea este tot din Constanta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.