Weekendul acesta va avea loc Festivalul de Triatlon de la Tulcea, care cuprinde nu mai puțin de șase competiții, iar cele mai importante sunt Campionatul Național de Triatlon Olimpic și Tulcea ETU Triathlon Junior European Cup.

La Cupa Europeană de Juniori vom avea la start nouă sportivi, cinci fete și patru băieți. Îi avem, în primul rând, pe campionii balcanici la individual și la echipe, Erick Rogoz, Delia Dudu, Cătălin Romas și Andreea Iordache. Din lot mai fac parte Albert Stratulat, Gabriel Boca, Alexia Scurtu, Alice Perjoiu și Rebeca Pojar.

Ai noștri se vor bate cu sportivi din Austria, Ungaria, Israel, Ucraina, Bulgaria, Slovenia, Bulgaria și Letonia.

Cine se luptă pentru titlul național?

Titlul din 2018 a fost câștigat de către Alex Ion, care și-a anunțat participarea și la ediția din acest an. El l-a învins anul trecut pe Ciprian Bălănescu (locul 2) și Beres Hunor (locul 3).

Alex Ion (Delfinul București) este unul dintre favoriții la titlu și în 2019, însă dacă va câștiga și anul acesta cred că îi va fi mai greu decât anul trecut, pentru că vine în urma unei accidentări care l-a ținut pe tușă mai bine de două luni.

Alex Ion - campion national triatlon olimpic 2018

”După nouă săptămâni în care nu prea am alergat, dintre care șapte au fost de 0 km de alergare, m-am întors și concurez de plăcere”, spunea Alex Ion la începutul lunii august.

Rămâne de văzut cât de bine s-a recuperat Alex Ion și dacă a reușit să-și recapete forma. E clar, va lua avans la proba de înot, pentru că este unul dintre cei mai buni înotători dintre triatloniști, însă mai sunt două probe importante: ciclism și alergare. La bicicletă are două opțiuni, fie merge singur (depinde și ce avans va avea de la înot), fie va lucra cu cineva și bătălia finală se va da la alergare.

Ciprian Bălănescu, vicecampionul național, nu se află pe lista concurenților. Am auzit că este accidentat, dar nu pot adăuga acestui zvon și o confirmare oficială.

Beres Hunor (CSA Steaua), medaliatul cu bronz de anul trecut, este bine, sănătos și cu poftă de luptă, cel puțin așa părea acum câteva zile când am vorbit cu el.

Beres este unul dintre candidatii la podium, este foarte puternic la bicicletă și la alergare. Dacă va putea compensa cu aceste două probe deficitul pe care-l va avea la proba de înot are o șansă.

Pe listă i-am mai văzut pe Alex Toma (Olimpia București) și George Iulian Murar (CSA Steaua). Ambii sunt foarte puternici la proba de înot, ambii au o capacitate ridicată de efort la bicicletă și alergare.

Surpriza campionatului național s-ar putea să vină de la Andrei Vrăbii, care face parte din echipa națională de ciclism a Moldovei. În iulie, la Târgu Mureș, a făcut 4h6min18s la Campionatul European de Triatlon pe distanță medie de la Târgu Mureș, clasându-se pe locul 4. Iar la duatlon, tot la europenele de la Târgu Mureș, a luat medalia de argint.

Andrei Vrăbii

Later update: o sursă demnă de încredere mi-a șoptit în cască două lucruri:

  1. Mihail Chindriș, de la CS Politehnica Cluj, ar fi marele favorit pentru titlul național;
  2. Andrei Vrăbii nu ar avea cetățenie română, motiv pentru care nu ar putea să ia titlul național, chiar dacă ar fi primul la open.

La fete, Antoanela Manac este fără rivală

Nu cred că Antoanela Manac (Atena Sport Club Constanța) are cum să piardă titlul național anul acesta la Tulcea. Este în formă, are șanse mari să se califice la Jocurile Olimpice, nu văd cine ar putea să-i pună probleme.

Le-am mai văzut pe listă și pe Andreea Bălan (Bluemarin Sport Club) și Ștefania Ecaterina Ion (CSA Steaua)

Concursul Delta Rowmania Triathlon se va desfășura pe distanțele standard ale triatlonului olimpic: 1500 metri înot + 40 km ciclism + 10 km alergare.

Traseul este în jurul Lacului Ciuperca, vezi foto mai jos.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE