Nici nu știu cu ce să încep, așa că voi trece direct la subiect: voi participa la Maratonul de la Paris, în aceeași zi și pe același traseu pe care vor alerga maratoniștii la Jocurile Olimpice de la Paris.

Cursa va avea loc în data de 10 august, mai întâi vor concura profesioniștii, iar de la ora 21.00 se va da startul cursei pentru amatori, care a fost denumită Le Marathon Pour Tous (Maratonul pentru toți).

Este pentru prima oară în istoria Jocurilor Olimpice când sunt organizate evenimente de alergare deschise și publicului larg – la Paris se organizează atât maratonul, cât și o cursă de 10 km.

Inedit, startul maratonului la care voi participa și eu va fi la ora 21.00, cu punct de plecare de la Hôtel de Ville. Voi trece linia de finish mai mult ca sigur după miezul nopții, pe Esplanade des Invalides. Traseul va fi fără nicio îndoială spectaculos. În primul rând, voi alerga o singură buclă. Pe urmă, alături de cei peste 20.000 de participanți voi trece în alergare prin nouă cartiere: Paris – Boulogne-Billancourt, Sèvres, Ville d’Avray, Versailles, Viroflay, Chaville, Meudon, Issy-les-Moulineaux.

 

Cum am câștigat un loc de participare la Maratonul de la Paris

Am câștigat un loc de participare prin intermediul companiei Samsung (unde lucrez), care este unul dintre sponsorii internaționali ai Jocurilor Olimpice. A existat un număr limitat de locuri de participare, iar departajarea s-a făcut în funcție de mai mulți factori, printre care s-a ținut cont și de curse alergate în ultimii doi ani. Am ajuns pe o listă scurtă și, cu puțin noroc, am fost selectat să particip din partea Samsung România la Maratonul de la Paris 2024.

Obiectivul pentru Maratonul de la Paris

Pentru că mi s-a oferit o asemenea șansă incredibilă mi-am propus un obiectiv ambițios, să alerg maratonul cu un pace de aproximativ 4min30”/km – asta ar însemna un timp total de 3h9min. Ar fi ceva nemaipomenit să alerg sub trei ore, dar pur și simplu cred că este un obiectiv imposibil de realizat în timpul rămas până la cursă și ținând cont de condiția fizică pe care o am în acest moment. Oricum, 4min30”/km mi-ar aduce un record personal. În 2015, când am participat la Maratonul București, am alergat cu 5min19s/km (timp total 3h44min)

Mă antrenez cu Unstoppable Sport Club

Planificarea antrenamentelor pentru cursa de la Paris este făcută cu ajutorul Unstoppable Sport Club, cu care colaborez de mai mulți ani și care este unul dintre cele mai importante cluburi de triatlon din România.

La începutul lunii ianuarie am fost la Unstoppable Performance Lab, unde am făcut mai multe testări, pentru a afla VO2Max-ul, zonele de puls cardiac, rata de transpirație, indicele de masă corporală și rata metabolică în repaus. Pe baza informațiilor obținute mi-a fost întocmit și un plan de antrenament, care include atât sesiuni de alergare, cât și de ciclism.

Chiar așa, dacă aveți în plan curse de alergare sau de triatlon vă recomand cu cea mai mare încredere Unstoppable, unde există mai mulți antrenori cu mare experiență și certificări acreditate.

Obiectiv intermediar, semimaratonul de la Roma

Mi-am fixat și un obiectiv intermediar, semimaratonul de la Roma, ca să rămân în priză și ca să-mi fac și o idee despre ceea ce voi putea face la Paris.

Traseul este dintr-o bucată, fără prea multe întoarceri, presărat și cu niște urcări, însă nu foarte dificile, dacă mă iau după profilul cursei găsit pe Strava.

Cam atât, să-mi țineți pumnii!

Mulțumesc Samsung pentru oportunitatea incredibilă de a alerga la Paris și Unstoppable Sport Club pentru expertiza oferită (acum și de-a lungul timpului).

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

2 thoughts on “Șansă incredibilă – Maratonul pentru toți, Paris 2024”
  1. […] Drumul spre Paris trece pe la Roma! Pe 3 martie am luat startul la RomaOstia Half Marathon, cea mai mare cursă de semimaraton din Italia și primul meu concurs de alergare din afara țării. Italienii au tradiție, nu glumă, a fost a 49-a ediție, iar linia de finish a fost trecută de 8172 de participanți, impresionant, mai ales în condițiile în care singura probă a fost cea de semimaraton. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This will close in 0 seconds