SkirtBike 2012

SkirtBike este un eveniment idealist, care strâge o dată pe an câteva zeci (hai, poate sute) de bicicliste, îmbrăcate șic, care defilează pe străzile Bucureștiului. Mesajul pe care vor să-l transmită fetele, citez:

În București nu există o infrastructură adecvată pentru bicicliști și tocmai de aceea am inițiat SKIRTBIKE – pentru că  ne dorim să pedalăm fără grijă pe străzile capitalei și totodată, promovăm mersul pe bicicletă în rândul femeilor.

Eu sunt de acord cu acest mesaj. Și eu vreau să pedalez fără griji în București. Și,  eu vreau să văd cât mai multe bicicliste pe stradă. Din păcate, realitatea e taman pe dos. Eu cred că biciclistele din București circulă doar prin centru, gen Unirea, Universitate, Romană și străduțele de pe acolo. A, da, și Herăstrău.

Merg zeci de kilometri cu bicicleta prin București și nu văd ever așa ceva:

SkirtBike 2012
Ana Stănciulescu. Sursa foto: Facebook.com/skirtbike

Dacă o pun pe domnișoara biciclistă să dea o tură prin Pantelimon, cred că nu se mai urcă niciodată pe bicicletă :).

N-are nicio vină domnișoara că nu avem infrastructură. Și, jos pălăria, dacă ea reușește să meargă cu bicicleta on a daily basis, la job (deși mă îndoiesc). Chiar dacă nu o face, eu n-am nimic împotrivă ca ea să se plimbe prin centru, să ne arate cât de cool este ea cu bicicleta și cât de grațioasă poate fi, chiar dacă stă călare pe un cadru. Își mai clătesc și șoferii privirile, în timp ce stau în trafic.

Opinia mea este că nu avem nevoie de SkirtBike pentru ca femeile să prindă curaj și să se dea cu bicicleta prin oraș. E ca la meciurile de fotbal, atâta timp cât ai niște stadioane jegoase și împuțite, unde vine numai cocalari care scuipă semințe și înjură ca la ușa cortului, n-o să vezi în rândurile spectatorilor femei (îmbrăcate șic – sic!).

Pe Arena Națională au curaj să vină, pentru că intrăm în altă civilizație. Tot așa și cu mersul pe bicicletă. O să vedem bicicliste ca în Amsterdam doar în momentul în care Bucureștiul o să arate ca Amsterdam, ceea ce, desigur, nu se va întâmpla niciodată.

Avem nevoie de SkirtBike pentru PR, asta e clar. Pe Oprescu cred că-l impresionează mult mai profund imaginea biciclistelor sexy prin București decât niște bicicliști cu haine mulate pe ei, cu cască și ochelari de soare, musculoși și epilați.

Fetele SkirtBike 2012. Foto: Cătălin Andrei
Fetele SkirtBike 2012. Foto: Cătălin Andrei

 

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

7 thoughts on “Mesajul SkirtBike, între PR și iluzie”
  1. abia acum am vazut articolul asta . Eu cred ca niste biciclisti musculosi , cu haine mulate, casti pe cap si agheuri in mana strigand: “opresculeeee, l-ai vazut pe ceausescu in ultimul timp? ” ar face o impresie puternica.

  2. Esti rautacios :)) Fetele arata bine. Macar pentru estetica traficului ar trebui depuse ceva eforturi. Ar fi mai interesant datul cu bicla daca ai avea niste fete asha aratoase in trafic. Desi ar fi cam periculos, ca intorci capul dupa ele si exista risc de accident. Invita-le pe fete si la un eveniment ca asta http://www.facebook.com/events/361200137276011/, ca sa-si traseze singure pistele 😀

  3. Sunt de acord ca SkirtBike duce conceptul usor la extrem, dar mie mi se pare ca da totusi un imbold pozitiv. Daca nu incercam sa schimbam ceva, n-o sa faca nimeni asta pentru noi. Eu merg cu bicicleta la servici de 1 an aproape in fiecare zi (inclusiv asta iarna pe zapada, cand bicicleta mea – un mtb – era singura din curte) si mi-am luat o bicicleta pliabila atat pentru ca o pot lua cu mine oriunde merg, cat si pentru ca o pot folosi cu haine putin mai elegante(te cam saturi uneori de blugi si bluza/camasa). La SkirtBike conceptul este dus putin la extrem tocmai pentru a demonstra ceva – am vazut multe tinute care merg pentru servici si mers pe bicicleta zilnic dar, bineinteles, si tinute precum cele din poze care merg mai degraba la o petrecere.

    Si, apropos de tinute, as vrea sa mai punctez un aspect: in astfel de tinute (rochite scurte, dragalase, unele cu volane, tocuri inalte) o fata va primi fluieraturi (si nu numai din cele dragute) fie ca e pe bicicleta fie ca e pe jos. Aici e vorba si de mentalitate, nu numai de infrastructura(de ambele parti – atat biciclistele/biciclistii cat si soferii si pietonii).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.