Bună dimineața! E 05.30 și mă pregătesc să public ce mi-am notat din partea a doua a interviului pe care Lance Armstrong i l-a acordat lui Oprah Winfrey (partea I aici).

Interviul a început cu întrebarea “Îți este rușine?” – da, și umilit, “e o treabă urâtă”.

Care a fost cel mai umilitor moment?
Cred că a fost într-o zi de miercuri. Nike a sunat.Au spus, practic, că ies din afacere. Apoi au început celelalte telefoane: Trek, Giro, Anheuser Busch…toți

Nu am crezut că Fundația se va retrage, de asemenea, din relația cu mine (Lance Armstrong a fost forțat să se retragă din consiliul de administrație al acesteia).

Fundația Livestrong a strâns peste 500 de milioane de dolari.

“Acela a fost cel mai umilitor moment. Am primit acel telefon – 1. să renunț la funcția de director și să rămân în consiliul de administrație – nu era suficient pentru oameni, pentru suporterii noștri. Apoi, câteva săptămâni mai târziu a venit următorul telefon – avem nevoie să te dai la o parte”

“A trebuit să mă gândesc la asta foarte mult. Niciunul dintre copiii mei nu mi-a spus că am ieșit din joc, niciunul dintre prieteni nu mi-a spus-o. Să iau acea decizie, să mă dau la o parte – a fost puternică”

Au făcut-o ei pentru tine?

“N-aș spune că am fost forțat, eram conștient de presiune. A fost cel mai bun lucru pentru organizație, dar a durut ca naiba”.

Îi datorezei lui David Walsh scuze?
“I-aș cere scuze lui David”.

Ce ai de transmis milioanelor de fani care poartă brățări Livestrong?
“Le-aș spune, vă înțeleg furia, sentimentul de trădare, m-ați susținut prin tot ce-am trecut, ați crezut în mine, iar eu v-am mințit. Îmi pare rău. Îmi voi petrece, și sunt determinat să fac asta, tot restul vieții să îndrept lucrurile”

Oprah l-a confruntat cu tweet-ul pe care l-a trimis când stătea întins pe canapea, alături de cele șapte tricouri. “A fost mai mult o sfidare. Am crezut că e o idee bună în acel moment”.

Cum te-a schimbat toată situația în ceea ce privește modul în care te percepi?  Te-a schimbat?
“Parțial”.

Lance Armstrong a admis că este într-o perioadă de terapie. “Am avut o viață plină de mizerie. Asta nu-i o scuză – va fi un proces lung”.

Există vreo remușcare?
“Absolut. Va continua să crească? Absolut. Ceea ce se întâmplă acum sunt doar primii pași. Plătesc prețul, dar îl merit”

Armstrong: “Dacă există o persoană aceea este Kristin (fosta sa soție). Ea crede în onestitate și adevăr, ea crede că adevărul te va elibera”.

Ai spus cuiva întregul adevăr?
“Mda (râde)”.

Lance Armstrong a spus că a crezut că poate reveni și câștiga Turul Franței din nou, curat, fără dopaj.

Cum te-ai simțit să ieși pe locul trei?

“Mă așteptam să câștig. Am fost bătut însă de doi cicliști care erau mai buni. Am făcut tot ce am putut la antrenamente și totuși am fost bătut.”

Oprah îl întreabă de fiul său cel mai mare, Luke.

“Știu mult – o aud pe holuri. Școala, colegii, au fost alături. Când pierzi controlul este atunci când ajung în afara acestui spațiu – Instagram, Twitter…”

Armstrong a spus că Luke l-a apărat în fața tuturor, spunânc că nu este adevărat…În acest moment, a fost vizibilă emoția pe chipul lui Lance Armstrong. I s-au umezit ochii.

“Acesta a fost moment în care mi-am dat seama că trebuie să-i spun. Și el nu m-a întrebat niciodată. Niciodată n-a spus, tată, e adevărat? A avut încredere în mine”.

Luke i-a spus “Te iubesc, ești tatăl meu, iar acest lucru nu se va schimba niciodată”.

Speri că vei mai putea concura, în urma acestui interviu?

“Într-un mod egoist, da, dar nu cred că se va întâmpla”.

Oprah l-a întrebat dacă s-a oferit să facă o donație către USADA (Agenția Americană Antidoping).
“Nu, nu este adevărat. Au fost 1.000 de pagini de motive să nu fac acest lucru”.

Ai pierdut totul?
“În mod cert am pierdut toate veniturile pe care urma să le încasez. Te poți uita înapoi la acele zile în care oamenii au început să plece (Nike etc) – nu-mi place să mă gândesc la asta. Dar a fost o – nu știu – o zi de 75 de milioane de dolari”.

“Am fost într-un loc întunecat (cancerul) când nu știam dacă voi mai trăi … asta nu-i cea mai rea parte a vieții mele. Nu poți compara ce mi se întâmplă acum cu un diagnostic. E aproape…dar sunt optimist”

“Îmi pare foarte rău pentru ce am făcut. Pot spune asta de mii de ori, dar nu mă pot întoarce”.

Te-a ajutat asta să devii un om mai bun?

“Fără îndoială. Eu ușor să spun că sunt un om mai bun, dar nu sunt în poziția de a face promisiuni”.

“Marea provocare a vieții mele este să nu-mi pierd drumul acum. Este o provocare epică”

Care este morala acestei povești?

“Nu am un răspuns măreț, pentru a răspunde care este morala poveștii”.

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE

Comentează

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.