Britanicele Jess Learmonth și Georgia Taylor-Brown au fost descalificate de la 2019 Tokyo ITU World Triathlon Olympic Qualification Event, competiție de triatlon care a avut loc chiar pe circuitul olimpic de la Tokyo, după ce au trecut linia de finish ținându-se de mână.

Sursa foto

Inițial, victoria i-a revenit la foto finish lui Learmonth, 31 de ani, dar ulterior s-a conștientizat faptul că cele două sportive au încălcat regulamentul.

Este vorba despre regulamentul ITU (International Triathlon Union), mai precis punctul 2.11.f, care stipulează că

“athletes who finish in a contrived tie situation, where no effort to separate their finish times has been made, will be disqualified”.

Cele două sportive au depus contestaţie, care a fost respinsă. Ca urmare, Flora Duffy a fost declarată câştigătoare, iar pe doi s-a clasat italianca Alice Betto. Locul trei i-a revenit lui britanicei Vicky Holland.

Cred că decizia este corectă

Regula este regulă, a fost aplicată, n-am nimic de comentat. Cred că cele două sportive au fost luate de val, a fost ceva făcut din instinct, dintr-un impuls de camaraderie. Aveau ceva avans față de urmăritoare, nu mai puteau fi ajunse, pentru ele chiar nu conta cine iese pe primul loc și cine iese pe locul 2.

Într-un fel, le înțeleg. Pe de altă parte, sunt nedumerit. Chiar nu erau conștiente de această regulă? N-au avut nici măcar un moment îndoiala că gestul va avea consecințe? Ca să nu mai zic că primele trei locuri obțineau calificarea directă la Jocurile Olimpice. Au pierdut acest drept.

În plus, mi se pare o regulă corectă, până la urmă este un concurs, nu o paradă. E ca la tenis, există un singur câștigător, indiferent cât de prieteni sunt adversarii, indiferent cât de special poate fi contextul. Aici nu e loc de remiză, iar cele două sportive ar fi trebuit să știe asta.

Citește și raportul de cursă.

Ce s-a întâmplat la Tokyo nu este același lucru cu situația din 2016, când epuizatul Jonny Brownlee a fost ajutat să treacă linia de finish de către fratele său, Alistar Brownlee. Niciunul dintre ei nu a fost penalizat. În acel moment nu exista niciun regulament care să interzică acest gest.

Sursa foto

Între timp a apărut punctul 2.2.c , care spune că

“An athlete cannot physically assist the forward progress of another athlete on any part of the course. This will result in both athletes being disqualified.”

By Emilian Nedelcu

Editor Biciclistul.ro | emilian.nedelcu@gmail.com | 0724.479.508 | FACEBOOK | | YOUTUBE